Desatero krásy

8. 2. 2018

Vždy je velmi těžké cokoliv zobecňovat. Nedělám to ráda a nikdy to ráda dělat nebudu. Nicméně pokud na sobě chceme začít trošku pracovat, je prostě dobré si stanovit obecnější rady, kterých se člověk chytí ve chvílích, kdy tápe. Připravila jsem tedy pro vás takové základní desatero krásy, na kterém by měla každá žena stavět. Některé ze zmíněných bodů si určitě ještě projdeme důkladněji v samostatném článku.

Jennifer Lawrence v civilu (pinterest.com, lucky-bella.com)

1. Mějte vždy upravené vlasy

Je jedno, co máte na sobě, nebo jak krásně jste nalíčená. S neupravenými vlasy budete vždy vypadat trošku jako šmudla. Podívejte se na dvě fotky Mily. Na obou fotkách je Mila Kunis téměř bez make-upu zřejmě nachytána zvědavými paparazzi, má vcelku obyčejné civilní oblečení, a přesto je mezi fotkami obrovský rozdíl. Vidíte? Nikdy nepodceňujte sílu upravených vlasů.

Mila Kunis v civilu (hawtcelebs.com, mila-kunis.ru)

Zřejmě málokterá z nás má to štěstí, že by si ráno třikrát projela vlasy hřebenem a mohla jít. S vlasy je ta potíž, že si hrozně rády žijí vlastním životem. Přesto se vyplatí jim každé ráno věnovat čas a v rámci možností jejich anarchii trošku potlačit. Pokud se nestihnete precizně nalíčit nebo jen v rychlosti použijete řasenku, ale máte hezky upravené vlasy, bude vždy celkový dojem lepší než v opačném případě. Pokud chcete začít argumentovat tím, že si vlasy upravovat neumíte, mám pro vás jedinou odpověď: Naučte se to. Na youtube dnes najdete spoustu videí s poměrně přesnými návody. Stačí mít po ruce fén, kulmu nebo žehličku, pár vlasových doplňků jako jsou gumičky, skřipce, sponky, pérka apod. I jednoduchý drdol vás může v nejhorší situaci zachránit.

2. Mějte upravené obočí

Obočí se vám může zdát jako v celku nepodstatná část obličeje, ale opak je pravdou. Právě obočí ovlivňuje celkové působení obličeje a výraz vaší tváře. Existuje mnoho žen, které se už z principu nechtějí líčit. Existuje promile velmi šťastných žen (a já je opravu nemám ani trochu ráda), které se ani líčit nepotřebují. O to víc by ale měly dbát na úpravu obočí. Kouzlo upraveného obočí (youtube.com) Pokud si samy s jeho úpravou nevíte rady, nejjednodušším řešením je pravidelná návštěva kosmetičky, která vám ho upraví a obarví. I tahle drobnost udělá s vaším obličejem divy. Na obočí si stačí zajít zhruba jednou měsíčně a průměrně to stojí kolem 150 Kč. Rovnou si spolu s obočím můžete nechat obarvit i řasy a to i v případě, že makeup včetně řasenky používáte. Budete se cítit mnohem lépe i po odlíčení nebo třeba u vody.

Kouzlo upraveného obočí (youtube.com)

3. Nebuďte zbytečně praktická

Je to takový charakteristický rys české povahy – být vždy a za všech okolností připraven na vše. A tak to často vidím i u průměrné české ženy, která má pocit, že se při běžné pochůzce městem musí vybavit co nejpohodlnější botou, mít prostornou kabelku nebo raději rovnou pořádný batoh na všechny ty potřebné věci (deštník, kapesní nůž, lékárničku, pilník, nůžtičky, svačinu, dvoulitrovku s vodou, knihu, jízdní řád, troje kapesníky, náhradní ponožky, náhradní punčocháče, brýle na čtení, brýle na dálku, sluneční brýle, pokrývku hlavy, šátek na krk a mnoho dalších nezbytností), odolné rifle, a nepromokavou a větru odolnou bundu. Na menší procházku přírodou pak průměrný Čech odchází v pohorkách, horolezeckých kalhotách, funkčním spodním prádle a hlavně ogoratexovaný od hlavy až k patě. Běžné pobíhání za dítětem se pravidelně mění v olympijské sprinty, a tak průměrná máma musí být vybavena ideálně běžeckou obuví a legínami, které nebrání pohybu.

Češi na výletě (ahaonline.cz)
Čecha v Louveru nepřehlédneš (modnipeklo.cz)

Mohli bychom uvést snad nikdy nekončící seznam situací, kdy necháváme vyhrát praktičnost nad estetikou. Já ale radím – nechte občas přehnanou opatrnost a pohodlí stranou a nechte raději promluvit svoji marnivost.

Zkus to stylově (pinterest.com, blogvin.com, pinterest.com)

4. Sledujte módní trendy

Teď si některé z vás možná ťukají na čelo a říkají si, proč by jako měly. To, jestli člověk vypadá dobře, nezávisí přeci na nějakém módním diktátu. A možná mají z části i pravdu, ale je to prostě dvousečné. Nikdo neříká, že musíte ležet v módních časopisech, hltat fotky z aktuálních světových přehlídek a slepě kopírovat každý módní výstřel. Ovšem každá doba má nějakou svoji typickou siluetu, časem se mění trendy ve tvaru špičky obuvi, ve střihu kalhot, sukní, atd. Nikdo vám nebrání, abyste si vytvořili svůj vlastní osobitý styl (naopak je to žádoucí), ale vždy byste se měli alespoň trochu držet v aktuálnosti módy, účesu a líčení. Protože pokud nosíte stejný střih kalhot a stejné oční linky už od své střední školy, budete vždycky vypadat tak nějak divně, a hlavně vám to bude přidávat roky navíc. Váš šatník by měl být vždycky tak nějak svěží a moderní, byť se držíte nadčasovosti a nelibujete si v módních výstřelcích.

Trendy (pinterest.com, lifeandstylemag.com, ferrari.com, manrepeller.com, pinterest.com)

5. Noste doplňky

Nemusíte mít skříň plnou oblečení, abyste pokaždé vypadala jinak. Stačí mít dostatek módních doplňků. S jejich pomocí navíc můžete dodat i velmi jednoduchému oblečení šmrnc a zajímavost. Pokud jste zatím neobjevila kouzlo šátků, náhrdelníků, náušnic, náramků, pásků, brýlí, čelenek a dalších drobností, měla byste tak učinit teď. Jestli zrovna nemáte čas vymýšlet důmyslný outfit a natáhnete na sebe pouze kalhoty a obyčejné tričko, stačí k tomu přidat pásek, šátek a nějakou bižuterii a hned bude výsledný dojem úplně jiný. A vy opět budete vypadat o něco upravenější. Dobrou zprávou je, že se toho nemusíte vůbec bát. V kurzu se stále drží určitá ležérnost a nedbalost, takže stačí šátek jen tak halabala omotat kolem krku a je to.

Kouzlo doplňků

 6. Mějte vždy upravené ruce a nohy

Předpokládám, že je naprostou samozřejmostí udržovat ruce a nehty v čistotě. Zároveň je také žádoucí mít nehty na rukou a nohou upravené. V létě (a nejen v létě) dbejte také toho, aby byla vaše chodidla hladká. Opět máte dvě možnosti. Buď si můžete manikúru a pedikúru dělat v domácím prostředí nebo zajít do salonu. Osobně nejsem příznivcem gelových a jiných umělých nehtů. Mám pocit, že to je něco, co se nosí pouze na východ od nás. Zkuste si někdy vygúglovat slavně topmodelky (nemyslím pseudomodelky z českého rybníčku) nebo herečky a zkuste najít gelové nehty. Zřejmě nenajdete. Málokdo navíc umí „gelovky“ udělat hezky a vkusně. Pokud na nich i přesto trváte, dbejte alespoň pravidelnému doplňování, kvalitnímu salonu, kde vám nevytvoří centimetr tlusté cosi a barvy vybírejte také podle toho, aby se vám hodily k oblečení. Podle mě ale nejvíce parády stejně nadělají přirozené, hezky upravené nehty. Mnohdy stačí precizní zapilování, bezbarvý nebo nude až růžový (ten co se používá na francouzskou manikúru) lak a výsledek je víc než uspokojivý. Samozřejmě můžete sáhnout i po barevných a výrazných lacích, ale tady pozor – každá nerovnost, nedokonalost a každé odštípnutí je vidět, takže dbejte pravidelného odlakování.

(pinterest.com)

7. Konec tříčtvrťáků v Čechách

Vlastníte tříčtvrťáky, které využíváte jinak než na sport? Ano? Pak vás poprosím, abyste šla ke skříni, vyndala je z ní, a hodila je do popelnice. Jo, myslím to vážně. Ne, nebudou vám chybět. Ne, nepotřebujete je. Ne, nesluší vám. Nesluší nikomu. Ani Jennifer Lopez…

Tříčtvrťáky neslusí nikomu (popsugar.com, pinterest.com)

Existuje mraky jiných možností. Opravdu si je neobhájíte. Je to kus oděvu, který neměl nikdy vzniknout podobně jako trekové sandály. Většině žen nelichotivě zkrátí nohy a v kombinaci s volným tričkem z nich udělají neforemnou krabici. Pokud v létě nechcete ukazovat nohy, pořiďte si volné dlouhé kalhoty z nějakého lehkého prodyšného materiálu nebo dlouhou sukni. Pokud máte nohy hezké, nevidím důvod, proč je neukázat v normálním kraťasech nebo kratší sukni. Věřte, že ač se vám to teď nezdá, tahle rada je opravdu k nezaplacení. (Všimněte si, že modelka na poslední fotografii je opravu velmi štíhlá a věřím tomu, že je to mladá žena. Ale na této fotce působí téměř jako důchodkyně. Už jsem vás přesvědčila?)

Spalte tříčtvrťáky! (bonprix.cz, vinted.cz, tehotenska-moda.net)

8. Zaměřte se na boty

Boty by měly být takovou třešničkou na pomyslném dortu. Ovšem spousta lidí dělá tu chybu, že boty až tak úplně neřeší. Je samozřejmé, že boty bývají jednou z nákladnější položek šatníku, a tak jich člověk nemá mnohdy moc na výběr. Přesto byste nad nimi měla vždy přemýšlet. Boty musí být čisté! a nezničené, a stylově by se měly hodit ke zbytku oblečení. Rovnou můžete vyřadit přemnožené typy Crocsů (ať už origoš nebo tržnice) na chození jinam než na dvůr. Stejně tak trekové sandále nebo zdravotní pantofle. Vyřaďte boty, které jsou sešmajdané, okopané, vyšisované a také boty, které byly moderní před deseti lety. Špatně zvolené boty dokáží shodit jinak hezké oblečení, a pokud nejsou čisté, budete vždycky působit humpoláckým dojmem.

(bnkomi.ru, benzinga.com, vamfootwear.com, theotherothersideofthepillow.blogspot)

9. Narovnejte se!

Správné držení těla je snad nejopomíjenější věcí vůbec. Denně potkávám spoustu shrbených žen, které si tím ubližují nejen zdravotně, ale také vzhledově. Zkuste se vyfotit z boku – jednou shrbená, a podruhé přitáhněte ramena k sobě a dolů a podsaďte mírně pánev. Že vypadáte štíhlejší, máte menší bříško, větší prsa a ubralo vám to možná i nějaký ten rok? No ano! Špatné držení těla je ovlivněno mnoha faktory – nedostatečný pohyb, sedavé zaměstnání, přetěžování některých svalových skupin a ochabnutí jiných, atd. Nejlepším řešením je návštěva fyzioterapeuta, který si vaše tělo pořádně proklepne a doporučí vám cviky, které vašemu tělu pomohou. Začít ale můžete i tím, že se budete sama snažit vědomě narovnat.

10. Úsměv, prosím!

Poslední rada je vcelku jednoduchá, ale dokáže hotové zázraky – smějte se, udělá vás to krásnější.

Krásný úsměv Kate Hudson (pinterst.com, brida.com)

Líbil se vám článek? Podívejte se také na „Desatero krásy v praxi„.

Máte k článku nějaké připomínky? Chcete se na něco zeptat? Je něco, s čím nesouhlasíte? Nebo vám v článku něco chybělo? Budu se těšit na vaše komentáře. 🙂

 

Nákupní okénko

Kabát: Zoot, 944 Kč
Halenka: Zoot, 524 Kč
Džíny: Zoot, 749 Kč
Kabelka: Zoot, 1349 Kč
Boty: Baťa, 1599 Kč
Hodinky: Zoot, 1999 Kč

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.