Mladá elegance

8. 3. 2018

Tento článek je na přání jedné čtenářky, která mi do komentářů napsala, že by ráda věděla, jak docílit toho, aby v elegantnějším oblečení nevypadala starší. Rozhodla jsem se, že jí poradím formou článku, protože to je téma, které bude určitě zajímat víc žen.

Možná to znáte i vy. Rozhodla jste se změnit svůj styl a rifle a tenisky vyměnila za sukně, kozačky a kabát. Přesto nejste s výsledkem pořád úplně spokojená, protože máte pocit, že vám tento styl oblečení přidal nějaký ten rok navíc. Je to docela přirozené. Elegantní oblečení máme podvědomě spojené spíše se staršími ročníky, zatímco ležérní a sportovnější styly zase s těmi mladšími. Dnešní móda ale ráda porušuje konvence, a tak už dávno neplatí, že elegance je výsadou starších dam, zatímco tenisky nosí jen mladé žáby.

Jak z toho ale ven? Dá se elegantní oblečení nějak omladit? Existují nějaká vodítka, díky kterým budete vypadat mladě i v uhlazenějším stylu? Samozřejmě mám pro vás dobrou zprávu. Možností je hned několik a my si je teď spolu projdeme.

Uvolněná elegance (pinterest.com)

Špetka uvolněnosti

Nerada bych, aby se z toho stala nějaká moje univerzální rada. Ovšem je pravda, že přidat do svého oblečení trošku té uvolněnosti a ležérnosti, není většinou vůbec na škodu. Pokud se teď nebavíme o nějakém přísném pracovním dresscodu, ale o obecném elegantnějším oblečení ať do práce nebo na běžné nošení, nemusíme se striktně držet toho, aby oblečení bylo za každou cenu pouze elegantní.

Přísná nebo uvolněná elegance (polyvore.com)

Když se podíváte na ukázku dvou elegantních outfitů, kde jsou základem stejné šaty, vidíte, že zatímco první klasicky elegantní outfit se hodí spíše pro starší ženy, kdežto druhý je svojí uvolněností mladistvý. Stačilo vyměnit klasický dvouřadý kabát za ležérnější oversize verzi, klasickou šálu za velký šátek, kabelku za městský batůžek a vysoké kozačky za kotníkové boty. Hodně také pomohlo přidání barev. První verze je totiž postavená na samých neutrálních barvách. A to může být dalším bodem.

Přidejte barvy

Zase jsme u těch barev. Tady alespoň vidíte, že jejich vliv vážně není zanedbatelný. Barevnější oblečení vždy působí méně formálně. Pokud navíc zvolíte barvy, které korespondují s vaším barevným typem, bude výsledek o to lepší.

Barevné mládí (polyvore.com)

Porovnejte si dva outfity, kterou jsou vlastně téměř identické. Až na to, že zatímco prvnímu vládne bílá a černá, druhý je plný barev. Pokud musíte nosit podobné oblečení například do práce, nebojte se experimentovat s barevnějším oblečením. Snížíte tím lehce jeho formálnost a omladíte výsledný dojem.

Zase ty trendy

Ani tentokrát vám nedám pokoj s módními trendy. Už jsme to zmínili v článku „Jak vypadat mladší“. Pokud chceme cokoliv omlazovat, nevyhneme se tomu, že bychom měli do svého oblečení vpašovat nějaký ten trend.

Elegantně a moderně (polyvore.com)

Dost často se stává, že nás snaha o eleganci dovede spíše ke stylu „staré mladé“, jako je tomu v prvním případě. Klasický propínací svetřík na knoflíky si stále může najít ve vaší skříni místo, stejně jako klasická sukně áčkového střihu. Ovšem v této formě obojí vytváří nemoderní siluetu. Také baleríny s kulatou špičkou v této podobě byste měla přenechat spíše svojí mámě.

Na druhém obrázku vidíte, že lze podobný styl oblečení dotáhnout do modernější a mladistvější podoby. A přitom jsou si základní prvky velmi podobné.

Hra s doplňky

O tom, že bychom neměli podceňovat sílu doplňků, už jsme se už také zmiňovali. I s jejich pomocí můžete docílit toho, aby vaše oblečení působilo méně formálně.

Kouzlo doplňků (polyvore.com)

Samozřejmě mohou mladistvě působit i perly. Zrovna já jsem jejich velkým příznivcem a nosím je moc ráda. Avšak působí-li vaše oblečení už příliš uhlazeně, určitě uděláte dobře, pokud sáhnete po nějakých všednějších špercích, které přehnanou eleganci trošku „shodí“. Nebojte se bižuterie, aktuálních chokerů, přírodních materiálu nebo barev.

Ve znamení květin a puntíků

Není náhodou, že se většina formálního oblečení vyrábí z jednobarevných látek nebo jen s jemným a nenápadným vzorkem. Vzory totiž snižují míru formálnosti. Pokud chcete, aby vaše oblečení působilo mladistvěji, stačí do outfitu zakomponovat nějaký vzor – romantické květiny, rozverné puntíky, námořnické proužky, moderní vlaštovky nebo jakýkoliv další motiv. Dejte pouze pozor na zbytečnou infantilnost a kombinujte vzory s rozumem, nebo raději vůbec.

Kouzlo vzorů (polyvore.com)

Na této koláži si můžete prohlédnout, o kolik mladistvěji působí vzorované sukně oproti první jednobarevné.

Střihová kouzla

Zkuste více vnímat to, jak působí jednotlivé střihy. Úzká pouzdrová sukně bude vždy budit uhlazenější dojem než rozevlátá široká. Slimky nebo naopak velmi široké kalhoty působí ležérněji než rovně střižené apod. I za pomoci střihu tak můžete dodat svému zevnějšku odlehčený dojem, a přesto zůstat elegantní.

Zaostřeno na střih (polyvore.com)

Velký vliv na výsledné působení vašeho zevnějšku může mít délka sukně nebo šatů, šířka kalhot, různé volány, knoflíky, manžety, kapsy, volnost nebo přiléhavost topu, tvar a hloubka výstřihu a mnoho dalšího. Podobným způsobem ovlivňují vzhled oblečení samozřejmě také materiály. Čím silnější a pevnější materiál, tím elegantnějším dojmem bude oblečení působit.

Zaostřeno na materiál (polyvore.com)

Nebuďte mamina

Dávejte si pozor na to, zda střih vašeho oblečení nebo bot není příliš maminovský, staropanenský nebo dokonce babkovský. Právě elegantní oblečení může mít k tomu sklony. Pokud jste zvyklá schovávat nějaké to kilo navíc do volnějšího oblečení, měla byste být opravdu obezřetná, jestli není vaše oblíbená halenka přeci jen příliš nabíraná nebo plandavá. Ošemetná může být také délka sukně – zvláště v podobě midi.

Maminovské střihy (polyvore.com)

Vždy byste se měla v případě střihů řídit tvarem svojí postavy. To je téma, které chci brzy také nakousnout formou článku, protože vás může uchránit mnoha nepříjemných chvil ve zkušební kabince. To, co sluší jednomu, může druhému uškodit. Zvláště v případě aktuálních trendů v podobě oversized oblečení.

Poslední koláž jsem věnovala ukázce, jak můžete výše zmíněnými radami měnit charakter svého outfitu. Za pomocí doplňků, vzorů, uvolněnějších střihů, materiálů nebo barev. Nechte se inspirovat a zkuste svoje oblíbené elegantní outfity tentokrát proměnit v méně formální, modernější a mladistvější variantu.

(polyvore.com)

 

Máte nějaké postřehy k dnešnímu článku? Budu se na ně těšit v komentářích.

 

Nákupní okénko

Pulovr: Tchibo, 499 Kč
Kalhoty: Answear, 799 Kč
Baleriny: Answear, 1599 Kč
Náušnice: Mall.cz, 406 Kč

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.