Jak sladit trendy s osobitým stylem

29. 3. 2018

V předchozích článcích jsme si řekli, jaké je základní desatero krásy, učili jsme se, jak vypadat mladší, nebo jak nevypadat v elegantním oblečení usedle. Řekli jsme si něco o barvách a typech postavy, a velmi často jsme vyzdvihovali roli trendů v našem vzhledu. Stále tu ale nezaznělo jedno velmi důležité a zásadní téma – náš osobitý styl.

Projev vlastní osobnosti

Ráda byste se oblékala moderněji, ale máte strach, že tím přijdete o svoji osobitost? Potom je tento článek určený právě vám!

Každý z nás preferuje něco jiného. Někdo se rád obléká do romantických vzorů a volánků, jiný má zase rád eleganci, další upřednostní minimalistický vzhled nebo ležérní oblečení. Všechny tyto styly jdou celkem snadno sladit s aktuálními módními trendy a zřejmě nebudete mít potíž zakomponovat nějaký ten trend také do svého šatníku.

Styly, které trendům odolávají

Existují ovšem také styly vyhraněné, které naopak budí dojem, že se snaží od módních trendů udržet co nejdále. To je ovšem velká chyba!

V dnešním článku si ukážeme, že je možné zakomponovat do svého oblečení módní prvky a přitom si zachovat svůj osobitý styl, který je velmi důležitý a rozhodně stojí za to si ho udržet.

 

Zarytá rockerka

Na rockových koncertech jsem dříve trávila převážnou část svého volného času. Sama jsem prošla érou zarytého odmítání módy a trendů, které dle mého nešly vůbec dohromady s mojí nekonvenční a nezávislou náturou. Během let jsem došla k závěru, že je mi lépe, když jsem rockerkou pouze uvnitř. Pokud však některá z vás chce dávat své zaměření najevo také svým zevnějškem, směle do toho. Je ale potřeba vypadat stále jako přízrak klubové scény z přelomu tisíciletí?

(aktuality.sk, zimbio.com)

Doba jde dopředu, roky ubíhají, ale vaše láska k tvrdší muzice zůstává. A stejně tak k rockovějšímu stylu ublečení. Na tom není vůbec nic špatného. Přesto je možnost, jak tento styl přizpůsobit aktuální módě.

Rockový styl (pinterest.com)

Máte pocit, že je to na vás příliš odvážné a k vašemu věku už se to nehodí? Potom můžete tyto odvážnější modely schovat pro slavnostnější (tj. koncertní) příležitosti a na běžné nošení můžete sáhnout po střídmějších rockově laděných outfitech.

Civilnější rockové outfity (pinterest.com)

Všechny tři ženy na obrázku jsou oblečeny s ohledem na aktuální módní trendy a přesto je jejich styl vhodný pro ženy, které nechtějí být za „dámičku“. A to i v případě posledního outfitu, který zahrnuje dokonce lodičky. Ty však můžete klidně vyměnit za nějaké pohodlné kotníkové boty nebo například loafers.

Přírodní žena

Máte ráda tak trochu hipísáckou módu, která obsahuje různé ethno prvky, přírodní materiály, batiku a volné střihy oblečení? Cítíte se v takovém oblečení svá, ale zároveň máte pocit, že už na vás obdobné oblečení působí trošku zastydle? Možná to bude tím, že se tento styl oblékání u nás příliš nevyvíjí. Sama jsem si přibližně před šestnácti lety prošla svojí „přírodní“ érou a zdá se mi, že současná nabídka „ethno“ obchodů a festivalových stánků obsahuje v podstatě to samé, co v mém mládí. Mám tedy pocit, že veškerá snaha o originalitu tím pádem přijde vniveč, protože když se vedle sebe postaví deset podobně zaměřených žen, vypadají vlastně skoro jako přes kopírák – batikované šaty, široké harémové kalhoty, plátěné nebo slaměné kabelky a na nohou kristusky nebo trekové sandále, případně barefootové boty.

(hk-batika.estranky.cz)

Chcete-li zachovat ve svém šatníku přírodní a ethno tón a zároveň svoje oblečení trošku aktualizovat, abyste vypadala moderněji, cesta samozřejmě existuje. Stále si můžete vybírat přírodní materiály, volnější oblečení a vzory s různými květinovými, ethno nebo geometrickými vzory. Stejně tak můžete i v případě módnějšího oblečení sáhnout po výrazné bižuterii nebo látkových kabelkách. Protože jste zřejmě kreativně založená žena, vaší fantazii se rozhodně meze nekladou!

Ethno móda (pinterest.com)

Berte ohled na příležitost

U výše zmíněných stylů bych ráda podotkla, že je třeba být u nich trošku obezřetná v míře vhodnosti při určitých příležitostí jako jsou svatby, návštěva divadla, plesy, apod. Trošku „rebelství“ samozřejmě můžete zapasovat také do formálnějšího oblečení, ale vše s mírou.  A nezapomeňte, že do práce byste měla také raději volit uhlazenější styl.

Styl intelektuálky

K tomuto stylu se dopracuje spousta žen na vysoké škole. Většinou je to tím, že nechce být vyloženě stylově vyhraněná a nechce vyčnívat, ale přesto chce dát oblečením najevo svoji nekonvenčnost. Tyto ženy obvykle volí zejména pohodlí a praktičnost, ale touží také po tom, aby vypadaly dobře, a inklinují k eleganci. Pouze nechtějí být okatě načančané a rozhodně nemají zájem o to, aby se ocitly v područí módních diktátů. Aktuální nabídka obchodů jim příliš nevyhovuje, navštěvují raději secondhandy a mnohdy si raději vystačí s nabídkou svého letitého šatníku. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale výsledkem často bývá, že žena v tomto intelektuálním stylu naprosto zanikne a přesto, že se obléká poměrně elegantně,  chybí jí ten správný šmrnc. A hlavně mnohdy budí dojem „staré mladé“.

Intelektuální styl (modnipeklo.cz)

Vyznáváte tento styl také a nevíte, co s tím? Částečně jsem tuto problematiku nakousla už v článku o mladé eleganci. Mnohým ženám se stává, že jejich snaha o elegantní šatník vede k tomu, že vypadají příliš usedle a mnohdy i výrazně starší.
Jedním z možných řešení je i to, že do svého šatníku přeci jen pustíte nějaký ten trend a konvenci a svůj šatník tím odlehčíte.

(pinterest.

Posuňte se dál

Mimochodem ženy, které upřednostňují „přírodní“ nebo „intelektuální“ styl, mají velmi často umělecké sklony. Jako kreativní ženy by se tak mohly najít v tzv. „uměleckém stylu“, který jsem vždy obdivovala, ale nikdy nedokázala nosit. Nápaditá bižuterie, designové doplňky, výrazné vzory a barvy – tedy lehce bohémský, ale přesto upravený a propracovaný styl. Třeba by se k něčemu podobnému podařilo dojít alespoň vám…

Umělecký styl (polyvore.com)

Sportovní pohodlí

Nemalé procento žen upřednostňuje pohodlnou módu, která je ničím neomezuje. Přesto má výhradně sportovní oblečení různá úskalí. Zejména v případě, kdy se snažíte být šik. Čistě sportovní oblečení je lepší nechat si opravdu na sport nebo delší túry.

Sportovní oblečení (fmag.com, suchthespot.com, stylunaproti.cz, pinterest.com, alicecarea.com)

Přesto se svého oblíbeného sportovního stylu nemusíte vzdávat a dokonce do něho můžete snadno propašovat nějaký ten módní trend. Jde jen o to, abyste volila civilnější podobu. Velmi efektivní je také sportovní elegance, která vychází ze sportovních střihů, které jsou aplikované na běžné oblečení – například různé blejzry a saka.

Sportovně ležérní styl (pinterest.com)

 

V některém z budoucích článků si o osobitém stylu oblékání určitě ještě povíme, protože pro každou z nás je ideální, když si dokáže vytvořit svůj charakteristický styl, který vypovídá o naší osobnosti. Dnes jsem vám zatím ukázala, že módní trendy nemusí váš osobitý styl poškodit a naopak vám mohou dopomoci ke vzhledu, který bude šik.

 

Jaký styl oblečení upřednostňujete vy? Je pro vás důležitá osobitost nebo originalita? Podělte se o svoje názory v komentářích.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.