9. výzva: Vyjdi z vysoka

27. 9. 2018

Za předposlední úkol naší stylové výzvy mě některé z vás nebudou mít asi rády. Jestli v módě existuje nějaké ožehavé téma, potom jsou to podpatky. Jedny ženy je milují a nedají na ně dopustit a pro jiné jsou noční můrou. Nicméně jsou příležitosti, kdy se boty na podpatku vyžadují, a proto bychom měly všechny zvládat chůzi na vyšších botách. Jenda ze čtenářek mě před časem požádala o článek, který by se výběru a zejména radám, jak podpatky zvládnout, věnoval.

Je to docela pracné téma, protože univerzální návod na to, jak se naučit v podpatcích chodit asi neexistuje.

(thelist.com)

V prvé řadě byste měla vždy začínat spíše s nižším podpatkem a vybírat si boty kvalitní, které mají podpatek usazený na tom správném místě. To je totiž zcela klíčové v otázce toho, jak moc pro nás bota bude pohodlná.

O problematice podpatků a výběru těch správných dobře pojednávají články na Módním pekle. Nerada bych informace od Ady vykrádala, proto přikládám odkazy. Články jsou to natolik povedené, že mi přijde zbytečné je tu parafrázovat.

Proč mají Češky strach z podpatků
Jak koupit boty na podpatku
Když je bota špatně zkonstruovaná

No a jak se na podpatcích naučit chodit? Chce to trénink, trénink a zase trénink… Nic jiného bohužel nepomůže. Nejprve na nižším a širším podpatku. Dbejte na to, abyste nekrčila kolena (to je nejčastější chyba, kterou na ulici vídám) a nepředkláněla se dopředu. Z počátku si vybírejte trasy, na kterých se vyhnete různým výmolů a hlavně dlažebním kostkám. To je největší mor pro podpatky. Existují sice ochranné plasty, které Ada zmiňuje v prvním z uvedených článků, ovšem parády moc nenadělají, takže já jsem k nim nikdy moc nepřilnula. Člověk si na ně také vždycky nevzpomene.
Pokud už se na dlažební kostky dostanete, snažte se přenést váhu hlavně na špičku chodidla. Tím zabráníte, že zaplujete podpatkem do spáry mezi kostkami. Taky je fajn koukat pod nohy a snažit se trefovat na ta správná místa. Ale věřte mi, že chůze v podpatcích po kostkách je mor prostě pro každou ženskou.

Až si začnete při chůzi připadat jistější, můžete postupně zkoušet podpatky vyšší a užší. Současná móda je ale k ženám milosrdná, protože aktuálním trendem jsou široké podpatky. Ovšem do společnosti stále volíme jehly.

Dnes je tedy vaším úkolem sebrat odvahu a vyrazit v botách na podpatku. Pokud žádné nemáte, měla byste se nad koupí alespoň jedněch kvalitních nadčasových hladkých lodiček zamyslet. Mohou se vám hodit na spoustu různých akcí. A ne, baleríny nejsou společenská obuv. V případě, že máte zdravotní potíže, stále jsou na trhu boty na nízkém a širokém podpatku. Takové jsou dokonce pro nohu zdravější než ty úplně placaté. Ale o společenských botách si určitě ještě povíme v samostatném článku.

A pokud byste měla špatný pocit z toho, že vám to pořád moc nejde, zatímco všechny ty hvězdy si chodí po červeném koberci v jehlách jako by to byly bačkůrky, pusťte si od 10. minuty tohle video s Meghan Markle.

Většina žen však podpatky nesnáší zejména proto, že jsou velmi nepohodlné. I s tím však dnes můžeme snadno bojovat. Opět je první zásadou to, že si vybereme boty kvalitní, ideálně kožené a s dobře vycentrovaným podpatkem. Potom už si můžeme pomoci různými gelovými vložkami, které změkčí došlap a uleví zejména oblasti prsů.

(acculturated.com)

A proč vlastně podpatky nosíme? No není krásné prodloužit si nohy o 5, 8, 11 a víc centimetrů? 🙂

Jak se dařilo mě

Dohnala mě trošku časová tíseň, a tak jsem se rozhodla, že spojím dnešní úkol s tím zítřejším. No a protože vás nechci připravit o překvapení, výsledek vám ukážu až v zítřejším úkolu, ačkoliv oba úkoly budu plnit dnes večer. A abyste mi to odpustily, slibuju vám, že to vezmu hodně zodpovědně a úkoly splním pořádně! 🙂

 

Jak jste se s dnešním úkolem popraly? Jaký máte vztah k podpatkům? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.

 

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.