Jak si vybrat boty

12. 10. 2018

Námět na tento článek vzešel od vás čtenářek. Právě otázek kolem výběru bot dostávám možná nejvíce. A také na ulici vidím, že mnoho žen při výběru bot hodně tápe. Proto jsem se rozhodla, že se pokusím tohle téma zpracovat jako samostatný článek.

(pinterest.com)

Hlavně pohodlně

V první řadě je potřeba si uvědomit, že naše nohy jsou možná nejzatíženější částí těla. Nesou celou naši váhu a během dne jim téměř nedopřejme odpočinku. Proto si boty vybírejte hlavně tak, abyste v nich celý den pohodlně vydržela. Pokud už musíte obout boty, které tolik pohodlné nejsou, nebuďte v nich dlouho. Dnes jsou k dostání také různé ortopedické vložky, které jsou skvělým řešením v případě placatých bot, jako jsou baleríny nebo conversky. Stejně tak boty s vyšším podpatkem můžete vylepšit gelovými stélkami.

A pozor! I boty na podpatku mohou být pohodlné. A stejně tak některé tenisky mohou vaší noze ubližovat. Vždy záleží pouze na kvalitě použitého materiálu a konstrukci boty.

A teď už k estetickým záležitostem.

Čistota nadevše

Úplným základem jsou boty čisté, nezničené a dobře udržované. Samozřejmě se může stát, že boty během dne ušpiníte. Ale i tak se je snažte někde v ústraní přeleštit, pokud zrovna nemáte  boty látkové.

Například v CCC prodávají skvělou houbičku, která je napuštěná nějakým leštidlem. Dělají se ve dvou velikostech a tu menší můžete nosit i u sebe v kabelce nebo ji mít třeba v práci.

Lešticí houbička na boty

Houbičku můžete navíc použít také například na kabelku.

Kožené boty byste navíc měla pravidelně krémovat a ošetřovat impregnací. Na kůži je skvělé právě to, že i když už nese nějaké ty známky opotřebení, důkladné nakrémování ji zase hodí formy.

Druhá noha

Bota by vám měla vždy dobře padnout, neměla by vás nikde moc svírat, ani vám být volná. U letních sandálek by neměla pata nebo prsty přesahovat stélku. Stejně tak vysoké kozačky by měly co nejtěsněji obepínat lýtko a kotníkové boty by neměly příliš odstávat. Pokud máte hubené nohy jako já (mám obvod lýtka pouhých 34 cm), budete mít při nákupu kozaček a kotníkových bot problém. Ve většině kozaček, které nabízí řetězcové značky, vypadám jako kocour v botách.

Nesedící boty (asos.com, glamcheck.com, iftheshoesfitsyouonline.blogspot.com)

Naštěstí existují značky, které dělají obvody zúžené nebo naopak rozšířené pro ženy se silnějšími lýtky. Nějaké mají v nabídce například značky Tamaris nebo Caprise. U kotníkových bot je to o něco těžší, ale občas se mi podaří sehnat nějaké, které úplně neodstávají. Největší jistotou jsou potom v tomto případě boty šněrovací. Ale ty se zase většinou moc nehodí k sukním a elegantnějšímu oblečení.

Zase ty trendy

Opět se musím postavit na stranu módních trendů. Neříkám, že musíte nosit pouze boty, které představují ty nejtrendovější módní kousky, ale aktuálnost je při výběru bot důležitá. Jsou-li zrovna v módě lodičky do špičky, nebudou ty s kulatou špičkou vypadat dobře.

Nemoderní boty (vinted.cz)

Moderní boty (scw.com, eobuv.cz, bonprix.cz, bata.cz, thesaladbyleni.cz, eobuv.cz, eobuv.cz)

U bot se s v různých obdobích mění vzhled špičky nebo podpatků, ale i celkový styl boty. Naštěstí pro nás se nosí spousta různých typů bot. Takže pokud jsou zrovna trendy mokasíny a vám se nelíbí, můžete si jednoduše vybrat jiný styl bot – baleríny, loafers apod.

Aby boty ladily

Teď se dostáváme asi k nejsložitější části. Jak vybrat boty, aby ladily ke zbytku oblečení?

V tomto ohledu se těžko stanovují nějaká pravidla. Stylově se hodně popustila uzda konvencí. Zatímco dřív by to byl módní přešlap, dnes se běžně nosí třeba i tenisky ke kabátu. Ovšem mě osobně tento trend moc nenadchnul.
Částečně jsem se tohoto tématu dotkla už v článku Aby všechno ladilo.

Na co se tedy přesně zaměřit?

Barevné ladění

Boty by samozřejmě měly barevně ladit ke zbytku oblečení. Dávno pominuly doby, kdy musely boty ladit s kabelkou a celkový outfit být zasvěcený jen dvěma barvám. Ovšem pokud kombinujete svoje oblečení, měla byste se držet určitého barevného schématu, kde k sobě jednotlivé barvy ladí a jsou v harmonii.

Barevné ladění

Velký pozor si dejte na velmi častou chybu – černé boty k jinak světlému oblečení. Vidím to velmi často a zejména v případě kotníkových bot. Už jsem to někde zmiňovala. Černé kotníkové boty téměř nikdy nevypadají dobře s tělovými silonkami. A nejen ty černé. U kombinace sukně, kotníkových bot a punčoch buďte opatrná a vždy dobře zkoušejte. Většina kotníkových bot vypadá ve finále lépe s nějakými barevnými punčochami.

Stylová sladěnost

Zcela zásadní je také to, aby se boty ke zbytku oblečení hodily stylově a typově. Pokud si obléknete romantické letní šaty a k nim obujete sportovně vypadající baleríny, výsledek bude dost rozpačitý. Všeobecně je k sukním a šatům lepší vždy volit jemnější boty, které nepůsobí příliš robustním dojmem. K ležérnějšímu stylu oblečení se zase budou mnohem lépe hodit nějaké oxfordky nebo tenisky než sandály na vysokém podpatku.

Stylové ladění

Ozdoby s citem

Kromě hladkých a jednoduchých bot jsou v obchodech k dostání také boty s různými ozdobami – zipy, přezky, cvočky, perforace, zajímavá struktura, vzory, třásně apod. Díky podobným ozdobám mohou být boty originální, avšak jejich kombinování s oblečením má svoje pravidla.

Když se to překombinuje (gotceleb.com, harpersbazaar.com, justjared.com, newtimes.co.rw, zeny.cz)

Pokud máte nějaké výrazné ozdoby na botách, už to se zdobností nepřehánějte na svém oblečení, jinak vyvoláte dojem lacinosti. Podobné je to také s lesklými botami nebo s gladiátorkami a jinými výrazně páskovými botami. Ke zdobným botám raději volte jednoduché, jednobarevné oblečení a šetřete s doplňky.

Proporční harmonie

O měřítku jsme si už také několikrát povídali. Vaše oblečení, vzory, doplňky a také boty by měly být ve vhodném měřítku k vaší postavě – tedy v určité proporční harmonii.

Nevhodné měřítko (pinterest.com)

Na obrázcích si můžete prohlédnout, jak taková neproporčnost vypadá. Máte-li štíhlé nohy nebo jste celkově hodně drobná, nebudou na vás nikdy vypadat příliš dobře robustní nebo mohutnější typy bot. Naopak silnější ženy nebo ženy, které mají silnější nohy, by si neměly vybírat příliš úzké, jemné a drobně působící boty. Ženám s nadváhou většinou příliš nesvědčí baleríny, placaté a nízké sandálky, nebo příliš nízké kotníkové boty.

Štíhlé x silnější nohy

Na obrázku výše si můžeme prohlédnout, jak to vypadá v praxi. Na první fotce vidíme, že velmi štíhlé nohy nevypadají v širších a objemnějších botách moc dobře. Jemnější design podobných bot na druhé fotce je mnohem lepší a postava působí proporčnějším dojmem. Naopak třetí fotka nám ukazuje, že silnějším nohám neudělají příliš jemné a hladké boty dobrou službu a mnohem lepší jsou boty na čtvrtém obrázku, které jsou objemnější a nohu opticky zvětší.

Pozor si také dejte na to, aby vám boty opticky nezkracovaly nohy nebo jinak nedeformovaly postavu. Čím více horizontálních linií, tím víc se daná věc opticky zkrátí. Chcete-li svoji postavu opticky protáhnout, zkuste boty ve stejné barvě, jako jsou vaše kalhoty.

Sezónní harmonie

Obuv si vybírejte také s ohledem na počasí a to nejen z praktických důvodů. Ačkoliv je to dnes častý jev, tak tenisky v zimě na mě nepůsobí zrovna estetickým dojmem. Podobně jako mě minuly takzvané „letní kozačky“.

Sezóní disharmonie (pinterest.com)

Boty by vzhledem vždy měly ladit ke zbytku oblečení a to i „sezóně“. Ačkoliv například na francouzských ulicích běžně potkáte ve velmi chladných podzimních dnech ženy ve vlněných kabátech s balerínkami na nohách. Osobně mi ale v takovém počasí přijdou vzhledově mnohem lepší nějaké kotníčkové boty. Ačkoliv může celkový outfit působit sladěně a být hezký, příliš holé nohy působí v kombinaci s teplou šálou a rukavicemi divně. A věřte, že zejména u „přepraktičtělých“ Čechů to vždy bude budit nechtěnou pozornost.

Etiketa

Etiketě chci brzy zasvětit celý článek. Mám pocit, že to je kapitola, ve které mnoho lidí výrazně tápe. A (nejen) mladí lidé si etiketu velmi rádi ohýbají ke svému většímu pohodlí. Což o to, proti menšímu ohýbání nemám nějaké větší výhrady, ale pokud někdo kvůli své lenosti a pohodlnosti ohne pravidla etikety až k zemi a následně je pošlape, minimálně mě to štve.

Nevhodné boty (pinterest.com)

Boty byste si tedy měla vybírat i s ohledem na společenská pravidla. A na ta nenarazíte jen na plese nebo v divadle. I v dnešní době stále platí, že do práce chodíme oblečeni slušně, žabky si schováváme až na pláž a glády na koncert nebo do hospody s přáteli.

Při formálních příležitostech volíme společenskou obuv a to ideálně s podpatkem. Jedny klasické lodičky v neutrální barvě bychom měly mít v botníku všechny a měly bychom být schopné v nich alespoň půl dne vydržet.

Klasické lodičky (goertz.de, nordstorm.com, store.shoes.com)

Pokud nám zdravotní potíže podpatek nedovolí, vybíráme například z balerín, které mají alespoň menší široký podpatek nebo z lodiček na širším podpatku kolem 3-5 cm. Takové boty jsou ze zdravotního hlediska stejně mnohem lepší než boty placaté.

Nízké podpatky (dilards.com, sarenza.co.uk, mozimo.co.uk, jumia.co.ke)

Jak už jsem zmínila, téma výběru bot je opravdu velmi obšírné a komplikované. Dnes jsme si řekli něco o teorii a zmínili si nějaká obecná pravidla. V příštím článku si ukážeme jednotlivé typy bot a také to, k jakému stylu oblečení se hodí nebo  nehodí.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.