Typy bot a jak je nosit – 1. část

18. 10. 2018

V předešlém článku Jak si vybrat boty jsme si zmínili nějaká obecnější pravidla, kterých je dobré se při výběru bot držet. V tom dnešním bych vás ráda seznámila s konkrétními typy bot a ukázala vám, jakým způsobem se dají nosit. Zpracovat tento článek nebylo úplně jednoduché. Snažila jsem se vzít to trošku do hloubky, takže se připravte na docela dlouhé čtení.

Článek jsem také raději pro větší přehlednost rozdělila na dvě části. Na druhou část se můžete těšit příště.

 

1.  Sandály a pantofle

Začneme letními otevřenými botami. Na začátek říkám, že klasické žabky si necháváme pouze na pláž, rozšířený typ Crocsů na zahradu a trekové sandály na čundr. Do města nosíme sandály, které tomu vzhledově odpovídají.

Pantoflí a sandálů existuje opravdu velká spousta typů a jsou použitelné k velmi ležérnímu a volnočasovému oblečení i ke společenštějšímu. Existují i takové, které by se vzhledově daly vzít k plesovým šatům, ovšem tady nastává z hlediska etikety trošku potíž v tom, že byste správně měla mít punčochy. A ty se do otevřených bot samozřejmě nehodí.

Sandály (pinterest.com)

Na obrázcích vidíte několik ukázek, jak mohou sandálky vypadat v praxi. Ty na podpatku či platformě skvěle doplní elegantní či romantickou sukni nebo šaty. Placatější užijete k boho stylu nebo k ležérnějšímu oblečení jako jsou kraťasy nebo volné letní kalhoty. Pamatujte, že čím jemnější a hladší bota, tím elegantnější styl.

Příklady z našich obchodů

1. bata.cz, 2. eobuv.cz, 3. eobuv.cz, 4. eobuv.cz, 5. tamaris.com, 6. bata.cz, 7. eobuv.cz, 8. eobuv.cz

Černé sandálky s vysokým jehlovým podpatkem (1. na obrázku) jsou jako dělané k elegantnímu oblečení, zejména k sukním a šatům. Velmi dobře by vypadaly k užším nebo áčkovým krátkým či midi sukním spolu s košilí nebo halenkou. Vedle byste nešlápla ani s volnějšími letními kalhotami, případně i slimkami nebo cigaretovým střihem kalhot.

Béžové páskové sandály s podpatkem (2. na obrázku) jsou relativně univerzální. Budou dobře vypadat k sukním i kalhotám elegantního i ležérnějšího stylu. Vzhledem k tomu, že širší pásky působí hrubším dojmem, nebudou boty moc ladit k romantickým outfitům.

Béžové sandály s nízkým klínkem (3. na obrázku) jsou relativně univerzální. Podobné boty můžete nosit k lehoučkým letním šatům, romantickým střihům, elegantnějšímu oblečení i ležérnějšímu stylu, pokud nebude příliš sportovní. Boty by vypadaly dobře k sukni i ke kalhotám.

Relativně univerzální jsou také šedé lesklé boty s širším podpatkem (4. na obrázku), ačkoliv nejvíce jim budou slušet různé šaty a sukně, ať už romantické, elegantní nebo i ležérněji působící. Chybu neuděláte ani elegantnějšími kalhotami.

Placaté boty na nízké podrážce (5. na obrázku) se nejvíc hodí k etno a boho stylu, rozevlátým dlouhým šatům, lněným volným kalhotám, kraťasům a dalšímu neformálnímu letnímu oblečení. Pokud jsou podobné sandály ozdobené korálky, perličkami nebo mašličkou, jejich vzhled je hozený spíše do romantického stylu a je lepší nosit je spíš k různým letním šatům a sukním.

V poslední době jsou moderní a hojně rozšířené boty s bílou hrubší podrážkou. Ačkoliv se jedná o dost sportovní prvek, mohou boty i tak vypadat poměrně elegantně nebo romanticky. Proto jsem do koláže zařadila pro srovnání troje boty s touto podrážkou.

První z nich (6. na obrázku) mají velmi jednoduchý design, díky kterému jsou ze všech tří nejuniverzálnější. Velmi dobře by vypadaly k různým letním kalhotám, ale lze je bez obav nosit i k sukním a šatům v ležérním stylu. Nebála bych se jejich použití i ve (městsky) sportovně laděném outfitu a kraťasům. Další sandálky (7. na obrázku) působí jemněji a hlavně jsou zdobené perličkami. Tím pádem už je vyloučená jejich kombinace se sportovněji a volnočasově působícím oblečením. Mnohem více se budou hodit k elegantnímu až romantickému oblečení. Poslední sandály (8. na obrázku) už působí i díky použitému látkovému materiálu hodně sportovně. Proto bych je nekombinovala s žádným elegantním ani romantickým oblečením.

 

2. Baleríny

Balerínky patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejzatracovanější boty. Jedny ženy na ně nedají dopustit, jiné je nesnáší. Na trhu je nepřeberné množství typů balerín k různým příležitostem. Pamatujte si však dvě pravidla – aby se baleríny nerozšláply, musí mít silnější podrážku, a baleríny nejsou společenská obuv!

Baleríny (pinterest.com)

Pro inspiraci si prohlédněte obrázky výše. Baleríny můžete nosit k sukním i kalhotám a podle jejich vzhledu také k různým stylům. Přesto, že se jedná spíše o volnočasovou obuv, můžete kvalitní baleríny zakomponovat také do elegantnějších modelů. Balerínky se vám můžou hodit od jara do podzimu a nositelné jsou i k silnějším punčocháčům nebo dlouhým sukním. Zároveň je můžete nosit k letním šatům a sukním nebo k mini kraťasům.

Příklady z našich obchodů

1. bata.cz, 2. eobuv.cz, 3. bata.cz, 4. eobuv.cz, 5. eobuv.cz, 6. eobuv.cz, 7. eobuv.cz, 8. bata.cz

První baleríny (1. na obrázku) z koláže mají velmi univerzální střih a budou nositelné prakticky ke všemu, zvlášť pokud byste je zvolila například v tělové barvě. Protože jsou hladké a působí svým střihem jemně, snesou rozevláté letní šaty, elegantnější sukni s halenkou, ležérní styl s džínami a křivákem, stejně jako legíny s tunikou.

Hnědé kožené baleríny (2. na obrázku) jsou také relativně univerzální, ale působí už o něco míň jemně. K romantickým šatům bych je nenosila. Uplatnění ale jinak najdou také téměř všude a díky tomu, že působí o něco hruběji, snesou i podzimní outfity s tlustšími punčocháčemi.

Vínové boty s menším podpatkem a mašlí (3. na obrázku) jsou vyloženě předurčené k tomu, aby byly kombinované s elegantním oblečením. Vyšší míru elegance jim dodává také lesklá kůže. Podobné baleríny už je možné nosit také k business outfitům do práce, kostýmkům, společenským kalhotám, sakům nebo pouzdrovým sukním. Určitě bych je nekombinovala s džínami a dalším vyloženě vycházkovým a volnočasovým oblečením. Pro svůj klasický vzhled se příliš nehodí ani k romantickým modelům.

Další baleríny (4. na obrázku) jsou také spíše elegantní, ale díky puntíkům působí uvolněnějším dojmem a budou se hodit i k ležérnímu stylu. Umím si je představit jako zajímavé zpestření nějakého minimalistického oblečení. Hodit se budou ke kalhotám i sukním.

Právě různé vzory nebo struktury bot mohou být zajímavým oživením šatníku. Kombinování podobných bot je však o něco složitější než u těch hladkých a jednobarevných, protože si musíte dát pozor, aby vaše oblečení nepůsobilo přeplácaně. Modré strukturované boty (5. na obrázku) nebo balerínky s květovaným potiskem (6. na obrázku) bych kombinovala spíš s hladkým a jednoduchým oblečením. Dobře by mohly vypadat ke světlým úzkým kalhotám – slimkám nebo cigaretovému střihu. Případně by mohly vypadat dobře také k střihově a barevně minimalističtějším sukním a topům, nebo k šatům. Rozhodně s nimi nedosáhnete formálního vzhledu outfitu.

Metalické baleríny na hrubší podrážce (7. na obrázku) se hodí výhradně ke kalhotám a volnočasovému, ležérnímu oblečení. Pokud byste je chtěla k sukni nebo šatům, měly by mít nějaký sportovnější styl. Lépe však budou vypadat třeba k slimkám a zakasané košili nebo tunice.

Poslední balerínky (8. na obrázku) mají vyloženě sportovní střih. Proto bych je kombinovala pouze s kalhotami – slimkami, džínami nebo kraťasami sportovnějšího střihu. Rozhodně se nehodí k žádnému elegantnímu nebo romantickému oblečení.

 

3. Loafers – mokasíny

Odnoží klasických balerín jsou mokasíny neboli loafers. Mokasíny jsou aktuálním trendem a do módy se vrací již po několikáté. V obchodech je najdete v různých provedeních i barvách.

Loafers/mokasíny (pinterest.com)

Mokasíny působí elegantně, ale zároveň perfektně zapadnou do volnočasových outfitů, kterým i přes ležérnost půjčí trošku své elegance. Naprosto ideální jsou také k pánskému elegantnímu stylu.  Opět jsou to poměrně univerzální boty, které se dají využít dost variabilně. Nehodí se ovšem k romantickému stylu oblečení a tlouct se budou i s příliš sportovními outfity. Mokasíny můžete obout nejen ke kalhotám, ale také k sukním. Jen počítejte s tím, že s tímto typem bot nebude vaše oblečení nikdy působit úplně striktně formálně a třeba pracovní outfit bude s mokasínama spíš business casual.

Příklady z našich obchodů

1. bata.cz, 2. bata.cz, 3. bata.cz, 4. bata.cz, 5. eobuv.cz

Podobně jako u balerín, i u mokasín lze zvolit různý stupeň formálnosti/elegance. Tělové lesklé mokasíny (1. na obrázku) jsou velmi jemné a decentní a díky stříbrné ozdobě podpatku působí hodně elegantně. Budou vypadat velmi dobře k formálnějším šatům a sukním, ale i k cigaretovým kalhotám s košilí nebo halenkou.

Černé lesklé mokasíny (2. na obrázku) mají v sobě vysokou míru formálnosti a jsou ideální k formálním pracovním outfitům. Slušet budou pánskému stylu – cigaretovým kalhotám, košili a saku.

Hnědé kožené mokasíny (3. na obrázku) jsou velmi klasické a univerzální. Sednou nejen k formálnějšímu a elegantnímu oblečení, ale klidně i k džínám nebo ležérnější sukni a šatům.

Modré semišové mokasíny (4. na obrázku) jsou také velmi jemné a decentní, ale semiš v kombinaci s volnočasovější podrážkou už by se s formálním stylem tloukl. Díky hladkému střihu je lze vzít nejen ke kalhotám, ale také k sukním a šatům. Umím si je představit k elegantnějším kalhotám, slimkám, riflím nebo třeba k áčkové sukni.

Poslední boty (5. na obrázku) už jsou opravdu vyloženě volnočasové a zapadnou do ležérně pojatých outfitů. Díky zdobení nebude nudná třeba ani obyčejná kombinace riflí a trička.

 

4. Slip-on boty

Slip-on boty jsou v podstatě takové plátěné nazouváky. Někteří výrobci mezi ně řadí i kožené boty podobného střihu, ale ty já osobně řadím spíš mezi mokasíny. Ostatně slip-on jsou v podstatě sportovní verzí mokasín. U některých prodejců je ale naleznete spíš mezi teniskami.

Slip on (pinterest.com)

Plátěné nazouváky jsou čistě volnočasový typ bot a hodí se ke sportovně laděným outfitům. Na kombinaci s elegantním nebo romantickým oblečením můžete zapomenout. Velmi dobře vypadají se slimkami a krátkými sukněmi spolu s tričkem, riflovou bundou nebo křivákem. Vzít si k nim můžete i nějaký kardigan nebo sako sportovního střihu. Zapomeňte také na velké elegantní kabelky a sáhněte po nějakých crossbody nebo batůžcích.

Příklady z našich obchodů

1. eobuv.cz, 2. bata.cz, 3. bata.cz, 4. eobuv.cz

Při výběru oblečení k slip on botám je potřeba brát v úvahu pouze míru jejich sportovního vzhledu a tomu přizpůsobit i míru sportovnosti/ležérnosti ve zbytku outfitu.

 

5. Lodičky

Lodičky jsou snad nejvíc milované a zároveň nejvíce nenáviděné boty na světě. Dělají se v různých provedeních, s různě vysokými a širokými podpatky, s potiskem, bez potisku, hladké, se vzorkem, lesklé, semišové… Neexistují asi boty, které by byly ženštější. Jejich největší výhodou je, že nám krásně prodlouží nohy. A největší nevýhodou je to, že nás z nich nohy bolí.

Také lodičky podléhají různým trendům. Aktuálně se nosí zejména ty do špičky, volnočasově působící potom třeba i s kulatou, ale spíše hranatější špičkou. Klasické kulaté špičce už odzvonilo.

Lodičky (pinterest.com)

Lodičky mají velmi širokou škálu použití. V prvé řadě slouží jako společenská obuv na plesy, do divadla, na promoce, k maturitě a k dalším společenským a formálním příležitostem. Velmi dobře doplní přísnější formální oblečení do práce, ale i běžné oblečení. Vypadají dobře ke klasickým elegantním modelům, k romantickému stylu, k ležérním outfitům s džínami i ke koktejlovým šatům na večerní příležitosti. Použít nejdou pouze k příliš sportovně působícímu oblečení.

U lodiček platí, že čím vyšší a užší podpatek a nižší podrážka, tím společenštější jsou. Pokud mají lodičky široký podpatek nebo hrubší podrážku, nelze je považovat za společenskou obuv.

Mnoho žen se lodiček bojí, protože v nich neumí chodit. Dobrá zpráva je, že trh nabízí opravdu velké množství typů a zejména výšek podpatků. Začít tak můžete na těch nižších kolem 5 cm.

Příklady z našich obchodů

1. eobuv.cz, 2. bata.cz, 3. bata.cz, 4. tamaris.com, 5. bata.cz, 6. bata.cz, 7. tamaris.com, 8. bata.cz, 9. bata.cz, 10. tamaris.com

Semišové lodičky s korálkami zdobenou mašlí (1. na obrázku) se hodí zejména ke společenskému oblečení. Jsou využitelné spíše na plesy, do divadla nebo na svatby. Na běžné nošení se v podstatě nehodí.

Jednoduché hladké tělové boty (2. na obrázku) jsou velmi univerzální a mají klasický střih. Podobné by měla mít doma každá žena v jakékoliv neutrální barvě. Hodí se v podstatě na jakoukoliv příležitost od plesů, přes kancelář až po běžné nošení. Stejný případ jsou i černé klasické lodičky (3. na obrázku), které jsou ukázkou toho, že společenská obuv může mít i nižší podpatek, na kterém by měl bez problému zvládnout chodit každý.

Lodičky s potiskem se obvykle na společenské události nehodí. U stříbrných lodiček s květinovým vzorem (4. na obrázku) to však neplatí. Vzor je velmi decentní a stříbrné provedení jim dodává honosnější vzhled, takže si je umím představit i k jednodušším šatům na plese. Zároveň jsou použitelné i k jiným formálním outfitům.

Leské černé lodičky na nízkém širokém podpatku (5. na obrázku) už určitě nejsou vhodné k plesovým šatům. Přesto ale stále vypadají poměrně společensky a určitě by snesly návštěvu divadla, pouzdrové šaty na svatbě nebo formální oblečení do práce. Kombinovat by šly také s elegantnějším oblečením na všední nošení.

Květované lodičky (6. na obrázku) mají sice klasický střízlivý střih, ale jejich potisk snižuje míru jejich formálnosti. Byly by určitě vhodné k šatům, pokud byste šla na svatbu, na různé méně formální společenské události a na běžné nošení. Na ples už bych si je ale neobouvala. Hezké by mohly být i k nějakým letním šatům nebo sukni.

Děrované hnědé boty (7. na obrázku) už se ke společenskému oblečení v podstatě nehodí. Nositelné jsou k méně formálnímu business stylu, na běžné nošení třeba i k džínům a košili a k různým elegantně pojatým modelům.

Vínové boty se světlejším podpatkem a podrážkou (8. na obrázku) nejsou společenské vůbec. Jsou to elegantní boty, které můžete nosit do práce a k běžnému oblečení – ke kalhotám i sukním. Mají-li lodičky tento typ podpatku nebo vyšší podrážku, jsou určené na venkovní nošení.

Ještě více je to vidět na černých lodičkách s hrubou podrážkou (9. na obrázku) nebo na hnědých lodičkách s nižším podpatkem (10. na obrázku). Tyto typy lodiček už nepatří k formálnímu stylu oblečení a využijete je opravdu jen k běžnému oblečení. Poslední tři uvedené typy lodiček můžete nosit také na podzim se silnějšími punčocháči.

 

Pro dnešek už s výčtem bot raději skončíme, ať to můžete trošku zpracovat. Na druhou část článku se můžete těšit už brzy. Uvedené ukázky z našich obchodů naleznete v nákupním okénku.

 

Jak se vám dnešní článek líbil? Pomohl vám v něčem? Dozvěděli jste se z něj něco užitečného? Budu se moc těšit na vaše připomínky v komentářích!

 

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.