Typy kabelek a jak je nosit – 1. část

7. 2. 2019

V předchozím článku Jak si vybrat kabelku jsme si řekli pár zásad, kterými byste se měla řídit, pokud chcete, aby se vaše kabelka hodila k vám i k vašemu oblečení. Dnes se podíváme blíže na konkrétní typy kabelek a možnosti jejich kombinování s dalším oblečením.

Nezapomínejte, že byste si na každé kabelce měla všímat jejího střihu, barvy, velikosti, materiálu a zdobení. Všechny tyto aspekty mají vliv na to, jak bude kabelka ve výsledku působit a k jakému oblečení byste ji měla zvolit.

Kabelky nelze tak snadno rozřadit do několika kategorií, jako jsme to udělali v článku o typech bot. Přesto se pokusím vám určité styly kabelek přiblížit. Obávám se však, že existuje na trhu tak velké množství různých kabelek, že se nám asi nepodaří obsáhnout úplně všechny.

Nadčasová klasika

Pokud nechcete mít kabelek plnou skříň, nejlépe asi uděláte, když si koupíte jednu kvalitní, středně velkou, hladkou kabelku, která bude v nějaké neutrální barvě. Ideální materiál je kůže, která vypadá dobře i po několika letech, pokud jí věnujete patřičnou péči. Pokud máte s kůží etický nebo jiný problém, můžete sáhnout i po kožence. Počítejte ale s tím, že její životnost bude pravděpodobně mnohem nižší.

Podobnou kabelku můžete nosit téměř ke všemu s výjimkou společenského a sportovního oblečení. Hledejte ale takovou kabelku, která bude ideálně bez ozdob a nebude působit striktně elegantně, abyste ji mohla vzít třeba i k parce nebo péřovému kabátu. Měla byste vybírat z kabelek, které nejsou úplně tvrdé – kufříkové, nejsou příliš velké ani maličké a nepodléhají tvarem nějakým žhavým trendům.

Společenské kabelky

Pokud si vybíráte kabelku ke společenskému oblečení, mějte na paměti, že to musí být nějaká malá společenská kabelka – psaníčko. A je jedno, jestli se jedná o ples, divadlo, svatbu, promoce nebo jinou formální událost. Takže klasickou kabelku rovnou zavrhněte, ať už je jakkoliv elegantní.

Psaníčka (pinterest.com)

Pokud jste konstitučně trošku mohutnější, sáhněte pochopitelně po psaníčku, které není úplně droboučké. V tomto případě si ale bohužel velkou kabelkou dopomoci nemůžete

Společenská psaníčka (answear.cz, answear.cz, bonprix.cz, bonprix.cz)

Společenské psaníčko (případně pompadúrka) musí společensky na první pohled vypadat. Obvykle bývá zdobené (korálkami, sponami, řasením, výšivkou apod.) nebo z nějakého specifického materiálu (metalické, lesklé, flitrové, sametové apod.).

Neměla byste si ho plést s volnočasovým psaníčkem, které se nosí k běžnému oblečení. Podle stylu ho uživíte k různým elegantnějším nebo romantickým outfitům. Mnohdy ale zapadne i do nějakého ležérního stylu.

Běžná psaníčka (bonprix.cz)

Volnočasové psaníčko má často řemínek, který vypadá podobně jako u klasické crossbody kabelky (v podstatě to crossbody kabelka je) nebo má nevhodné zdobení jako poslední kabelka na obrázku nebo materiál, který nepůsobí slavnostně.

Společenské X volnočasové psaníčko (tamaris.com)

Vidíte rozdíl?

Elegantní a městské kabelky

Do této kategorie spadají všechny takové ty „klasické“ kabelky. Ať už se jedná o pevnější až kufříkové kabelky, které jsou výrazně elegantní, nebo kabelky z měkčí kůže, které lez snadno zakomponovat i do ležérního outfitu s džínami a křivákem.

Elegantní a městské kabelky (pinterest.com)

Jak už jsme si řekli, tužší, hladší a decentně zdobené kabelky vždy působí elegantněji a formálněji než kabelky měkčí, které jsou různě zdobené.

Ukázka elegantních a městských kabelek (1. eobuv.cz, 2. eobuv.cz, 3. eobuv.cz, 4. eobuv.cz, 5. eobuv.cz, 6. bata.cz, 7. tamaris.com, 8. bonprix.cz, 9. eobuv.cz, 10. eobuv.cz, 11. answear.cz, 12. eobuv.cz)

Prohlédněte si ukázku kabelek na obrázku výše. První dvě kabelky jsou asi nejvíc formální. U první formálnost a eleganci podtrhuje také vysoký lesk kůže. Tady ale pozor. Zatímco u kvalitní kůže působí vysoký lesk exkluzivně, u levných koženkových lesklých kabelek (obvykle z tržnice) může být efekt spíš laciný. Podobné kabelky jsou nejvhodnější k formálnímu byznys stylu oblékání, ke kalhotám s halenkou, kostýmkům apod.

Kabelky 3 – 5 jsou také velmi elegantní a rozhodně bych je nekombinovala s džínami a podobným ležérním oblečením. Samozřejmě je nemusíte nosit jen ke kostýmkům a šatům, ale celkově by váš outfit elegantně působit měl.

Pátá a šestá kabelka z obrázku už tak striktně elegantní není, ačkoliv tvarem má k eleganci nejblíž. Poměrně snadno ovšem takovou kabelku zakomponujete i k běžnému oblečení, pokud v něm zůstane aspoň troška té elegance. Určitě to nejsou kabelky k bundě, ale ke kabátu.

Osmá a devátá kabelka by tvarem byla výrazně elegantní, ale zdobení a vzory dávají oběma dávku ležérnosti. Obě už jsou zcela přijatelné i k džínám, pokud celkový outfit nebude působit vyloženě sportovně.

Poslední tři kabelky mají nejnižší míru elegance a jsou už poměrně volnočasové. Pamatujte však, že u těchto typů kabelek nikdy nemůžete pomýšlet na sportovně ležérní outfit.
Jsou opravdu určené pro elegantní a městské oblečení.

Kabelky shopper

Posledních pár let jsou v kurzu tzv. „shopper bags“, tedy kabelky, které svým tvarem připomínají nákupní tašku. Mohla jsem je zařadit mezi elegantní a městské kabelky, ale rozhodla jsem se, že jim věnuju samostatnou kategorii.

Shopper bag (pinterest.com)

Přestože shopper kabelky mají určitý charakteristický tvar, mají různá provedení a hodí se tak k široké škále oblečení. Hladká a ne moc velká shopperka může být klidně vaší nadčasovou kabelkou, kterou můžete nosit skoro ke všemu. V látkové verzi z ní bude ideální praktická taška na léto nejen k vodě. Nezdobenou shopperku si klidně můžete vzít i ke sportovnějšímu oblečení stejně jako k tomu elegantnějšímu.

Shopperky (1. tamaris.com, 2. eobuv.cz, 3. eobuv.cz, 4. eobuv.cz, 5. eobuv.cz, 6. bonprix.cz)

První kabelka z obrázku není úplně typická shopper kabelka, ale můžeme ji mezi ně klidně zařadit. Díky klopě působí velmi elegantně až romanticky. Hodila by se k elegantnímu oblečení, sukním, cigaretovým kalhotám ale třeba i k nějakým romantickým jarním šatům.

Poměrně dost elegantní je i druhá a třetí kabelka, ale obě mohou být úplně klidně kombinované s ležérnějším stylem oblečení.

Čtvrtá taška je příklad jednoduché shopperky, kterou uživíte nejen k elegantním modelům, ale snese i mírně sportovní a ležérní styl.

Pátá kabelka je díky vzoru už hodně ležérní. Dobře by mohla vypadat třeba i letním outfitům.

Poslední taška už působí hodně plážově a sportovně a určitě bych ji nenosila k běžnému městskému oblečení.

Vaky

Aktuálně jsou velmi moderní kabelky-vaky. Mají opravdu široké využití a věřím, že si je některé z vás zamilují.

Vaky (pinterest.com)

Vaky působí neformálně, jsou jako dělané k uvolněnému stylu oblečení a přesto mohou překvapit i určitou dávkou elegance, romantiky nebo sportovního vzhledu.

Kabelky vaky (1. bonprix.cz, bata.cz, eobuv.cz, bonprix.cz, bonprix.cz, bata.cz)

Jak vidíte na obrázku více, vak může vypadat opravdu různě. Ostatně jako většina typů kabelek.

První dvě tašky by klidně snesly elegantní kabát stejně jako parku. Vhodné jsou ale i k jarnímu ležérně elegantnímu oblečení.

Třetí kabelka je sice plastová, ale přesto vypadá uhlazeně a jemně. Skvěle doplní romantické outfity. Doplnit o ni ale můžete klidně i džíny a riflovou bundu.

Čtvrtý vak je jako dělaný k rockerskému stylu, úzkým skiny džínám, křivákům, riflovým bundám, parkám apod.

Pátý hnědý vak zase sedne k boho stylu, letnímu rozevlátému oblečení, hippie prvkům nebo třeba ležérnímu safari outfitu.

Poslední vak působí poměrně sportovně. Bude dobře vypadat k různým sportovně elegantním modelům, riflím, skater sukním, riflovým bundám apod.

Na další typy kabelek se podíváme v pokračování tohoto článku.

Jaké nosíte rady kabelky? Co při výběru kabelek upřednostňujete – praktičnost nebo vzhled? Máte doma hodně různých kabelek nebo upřednostňujete jednu nadčasovou klasiku? Budu se těšit na vaše postřehy v komentářích!

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.