Trendy nebo nadčasový šatník?

26. 9. 2019

Svádíme neustálý boj mezi trendy a nadčsasovými kousky oblečení. Jedny ženy nedají na trendy dopustit a oblékají se do nich stůj co stůj, a jiné ženy zase zásadně nakupují nadčasové nebo basic oblečení. Ani jedna z možností není ideální cesta k úspěchu. Proč? To vám povím v dnešním článku.

Moderní i nadčasové oblečení má svoje klady a svoje zápory. V módě platí víc než kdekoliv jinde, že neexistuje jedna správná cesta a veškeré „návody“ jsou spíš jen obecná doporučení. Svůj styl si stejně každý musí vyladit sám. Osobně si myslím, že chce-li člověk vypadat dobře, měl by respektovat svoji přirozenou barevnost, vybírat si střihy podle tvaru své postavy a svůj styl vytvářet s ohledem na vlastní osobnost.

Proč není nadčasový šatník řešení?

Všechny víme, že vytváření šatníku není vůbec jednoduché. Takže nás to občas svádí nakupovat neutrální, nadčasové a basic kousky, které se hodí ke všemu. To samozřejmě není špatně a podobné oblečení by rozhodně nemělo ve vaší skříni chybět! Ovšem pokud budete svoje outfity stavět pouze na basic oblečení, nebo na vyloženě nadčasových střizích, které nejsou ničím výrazné, bude tomu vždy něco chybět a budete působit nudně, usedle a možná i o něco starší. Podívejte se na dámy na obrázcích níže. Všechny jsou upravené a je vidět, že si daly na svém oblečení záležet. Ale ani jedna nijak zvlášť nezaujme ani neoslní. A všechny vlastně vypadají tak trošku stejně.

Podobně neutrálně máme často tendenci přistupovat také k barvám. Proč myslíte, že je v obchodech převaha černé a jedná se o nejoblíbenější barvu oblečení vůbec? Je to totiž opět tak snadné! Černá s černou je pro mnohé sázka na jistotu, stejně jako černá s jakoukoliv jinou barvou. Stejně tak mají ženy rády různé neutrální barvy, které opět mezi sebou ladí a není tak potřeba se víc nad kombinováním barev zamýšlet. My už ale víme, že kolem černé kolují zbytečné mýty a že nejlepším řešením, jak se naučit barvy nosit, je poznat a hlavně pochopit svoji přirozenou barevnost.

Proč neignorovat módní trendy?

Další kategorií jsou ženy, které sice primárně na nadčasovost nehledí, ale také módní trendy z různých důvodů v podstatě ignorují. Tohle je také velmi ošemetné, protože i když budete své oblečení přizpůsobovat své barevnosti, tvaru těla i svému osobnímu stylu, kvůli totálnímu ignorování módních trendů zamrznete v čase. A to vždy působí na okolí divně. A nemusí jít jen o oblečení, ale také o doplňky, vlasy nebo make-up. Nosíte-li stejný účes už od dvaceti let, je víc než pravděpodobné, že bude působit zastarale.
Co se módy týče, je sice hezké, že se k vaší postavě nejvíc hodí zvonáče, ale pokud trendy zrovna „velí“ nosit úzké kalhoty a slimky, nepodaří se vám ve zvonáčích nikdy vytvořit mladistvě a šmrncovně působící siluetu.

Na obrázcích výš si můžete prohlédnout, jak takové zamrznutí v čase může vypadat. Paní na první fotce má oblečení sice poměrně moderní, avšak celkový dojem jí kazí účes, který jakoby vypadl z minulosti.

Proč nenásledovat slepě trendy?

Druhým extrémem může naopak být slepé následování módních trendů. Ne vždy je to, co je moderní, zcela správné. Může se vám totiž lehce stát, že svůj zevnějšek trendy nevylepšíte, ale spíš pokazíte. Proč?

V první řade vede slepé sledování trendů k určité uniformitě. Dobře je to vidět na mladších ročnících. Až příště potkáte hlouček náctiletých slečen, všimněte si, že jsou všechny oblečené vlastně stejně – legíny nebo slimky, volnější mikina s výrazným logem, Vansky a „pytlík na cvičky“ na zádech. K tomu nějaký ten choker na krku (ty jsou ale na ústupu), vlasy v zapletených copech apod. K tomuto věku ale uniformita asi patří. To není období, kdy by chtěl člověk nějak extra vyčnívat.

Nám je ale víc a netoužíme po tom, abychom vypadaly jedna jako druhá. Naopak přeci chceme ukázat svoji osobnost.

Další potíž s módními trendy je ta, že ne všechny trendy sluší každému. Dost často je to naopak o tom, že sluší málokomu. U slavných hvězdiček to často zachraňuje mládí, štíhlá postava a hezký obličej. Ovšem u „skutečných“ žen bývá realita jiná. Navíc ne vždy musí módní trendy sedět k vašemu typu postavy nebo k vaší osobnosti. A všeobecně ne každý trend musí být slušivý.

Jaké je řešení?

Žádný instantní a univerzální návod samozřejmě neexistuje. Každá jsme originál a podle toho také bude vypadat náš šatník. Ovšem obecně lze doporučit, že byste se měla pokusit vždy do svého šatníku zakomponovat nějaký ten trend. Nemusí to být nic prvoplánového ani do očí bijícího. Spíš byste měla dbát na to, aby celkově vaše silueta nepůsobila nemoderně. Nikdo vás samozřejmě nenutí, abyste nosila třeba slimky, pokud máte široké boky. Přesto vám aktuální trendy nabízí střihy, ze kterých můžete vybírat. Nebo si koupíte jedny nadčasové kalhoty rovnějšího střihu a budete se snažit doplnit je něčím svěžím a moderním – třeba zakasanou košilí, křivákem nebo nějakým hezkým trendy účesem či líčením.

Někdy stačí opravdu jen maličko, aby vaše oblečení chytlo „svěží vítr“. Zapojení módních trendů pak vůbec neznamená, že musíte změnit svůj styl. To jsme si spolu ukázali už v článku Jak sladit trendy s osobitým stylem.

S přibývajícím věkem může zapojení módních trendů pomoci také tomu, abyste působila mladistvějším dojmem. Ostatně jsme si to zmínili už v článku Jak vypadat mladší.

A jak to máte s módními trendy vy? Myslíte, že jste zvládli najít tu správnou rovnováhu mezi nadčasovým a univerzálním šatníkem a trendovými kousky? Budu se moc těšit na vaše postřehy v komentářích.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.