Basic není minimalismus

8. 1. 2020

Basic kousky bývají často mylně zaměňovány s minimalismem. Ale basic a minimalismus jsou dva odlišné termíny! Dneska vám ukážu, jaký je mezi nimi rozdíl a jak nedojít ke (ne)stylu „barevná kancelářská myš“. Sklouznout k nákupu a nekonečnému nošení basic kousků je totiž velmi snadné.

Nedávno jsme toto téma nakousli v naší facebookové diskuzní skupině, ke které se můžete kdykoliv přidat. Mělo velký ohlas, proto jsem ho zpracovala také do článku.

Ženy u nás velmi často dávají v módě přednost jednoduchosti. Jsme praktický národ a jednoduché funkční oblečení se k naší nátuře hodí. Ovšem pojmy minimalismus a jednoduché (obyčejné) basic kousky si často pleteme. Jak to tedy je?

Módní minimalismus

Minimalismus se v módě vyznačuje jednoduchými a čistými liniemi okořeněnými nějakými zajímavými prvky podobně jako v umění a architektuře. Minimalistický outfit je tedy založen na barevně střízlivých kreacích a pomyslné jednoduchosti. Ovšem důležité je, aby byl outfit střihově zajímavý. Na koláži si můžete prohlédnout minimalistické nebo minimalismem inspirované outfity.

Styl je to velmi sofistikovaný, originální a přes určitou jednoduchost také nápaditý. I když nehýří barvami, vzory a všelijakým vrstvením a hromadou doplňků, rozhodně není výsledek nudný nebo usedlý. A to právě díky zajímavým střihům.

Basic kousky

Vedle toho stojí takzvané basicy. Tedy základní kousky oblečení jako obyčejná trička, tílka, svetříky a třeba klasické hladké rifle. Některé ženy, které holdují v módě jednoduchosti, se do nich s oblibou oblékají a někdy mají tendenci nazývat to minimalismem.

Basic kousky ale musíme stále vnímat jako ty základní a obyčejné kusy oblečení, které nám ale nevyčarují žádný styl. Například jednoduchá bavlněná nebo žerzejová trička (nejen ta jednobarevná, ale třeba i různá proužkovaná apod.) se hodí výborně jako „podvlikací“ pod svetry, jako vyloženě volnočasové oblečení nebo třeba do ležérního outfitu, kde je nějaký výrazný nosný prvek a my mu potřebujeme neubírat pozornost.

Kam basic kousky nepatří

Problém nastává, pokud se snažíme basicy zapasovat do kombinací, které by měly být třeba elegantnější. Nebo pokud chceme vytvořit nějaký styl. Stylový minimalistický interiér také nevznikne tím, že do prázdné místnosti postavíme obyčejný stůl a židli třeba z Ikea. Jen nám zbyde holá místnost se židlí a stolem. Nic víc a nic míň.

Obyčejně tričko třeba spolu se sukní a kozačkami nefunguje. V kombinaci s riflemi nebo nějakými klasickými kalhotami pak docílíme prostě jen obyčejného a nudného zevnějšku. Asi jako u toho stolu a židle v místnosti. Tak se to snažíme dotáhnout například sakem nebo nějakými doplňky (korálemi, šátkem…) a vzniká takový „styl nestyl“, kterému já říkám „barevná kancelářská myš“.

I když se snažíte, aby váš zevnějšek byl upravený a elegantní, stále na sobě máte jen obyčejné tričko nebo svetřík. A celek je neharmonický, nesladěný stylově a nudný.

Do této basicové pasti není vůbec těžké se dostat. Zvlášť pokud se zajímáte o barevnou typologii. Basic kousky totiž nabízí většina obchodů ve spoustě barev. Pořizovací cena bývá nízká, a lze tak obohatit šatník rychle a levně o „správné barvy“. Člověk má navíc pocit, že si kupuje nadčasový kousek, který může nosit desetiletí. Jednoduché věci se navíc snadno kombinují, takže se podbízí jako jednoduché řešení pro ty, kteří si s módou úplně nerozumí. My už ale víme, že pro ně mohou být naopak dobrým řešením zajímavé kousky.

Pokud jste se do podobné pasti základních basic kousků dostali, nic si z toho nedělejte. Mě se to v minulosti stalo také. 🙂 Berte to tak, že máte zásobu triček pro volný čas a začněte se soustředit raději na zajímavé halenky.

Na konec si ještě dovolím pro srovnání ukázku toho, jak může celkový dojem působit lépe, když se obyčejné tílko nahradí „lepším“.

Obojí je to tzv. „basic bitch“ styl, ale druhá varianta působí mnohem harmoničtějším dojmem, protože je stylově dotaženější než první varianta, kde se elegantní kabelka a sandálky se zbytkem tluče.

A co vy? Jaký je váš vztah k minimalismu? A jak zařazujete do svého šatníku basic kousky? Těším se na vaše postřehy v komentářích.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.