O 10 let mladší

21. 1. 2020

Jaká je zcela zásadní mezera pořadu „O 10 let mladší“? A jaké ponaučení si z toho můžete odnést, abyste mohla být svá?

V každém díle pořadu projdou vybraní lidé velkou proměnou vzhledu. Do parády si je vezme plastický chirurg, výživový poradce, fitnes trenér, stylisté, kadeřník a vizážista. Na konci pořadu se tak díváme na nového „lepšího“ člověka. Proměny v pořadu bývají opravdu neuvěřitelné, ale měla bych k nim menší výtku.

Už jsem to zmiňovala v článku o vlasových proměnách a musím to zmínit zase. Strašně nerada kohokoliv kritizuju, natož odborníky v nějaké oblasti. Ani se teď vlastně na nějakou velkou kritiku nechystám, spíš mě pořad motivoval k menšímu zamyšlení, které by mohlo pomoci i vám. Pokud totiž pracujete na svém zevnějšku, pravděpodobně také podstupujete podobnou proměnu.

Jiný člověk?

Samozřejmě chápu, že pořad má nějaký koncept a všechny tyhle pořady stojí na tom, že konečná proměna člověka je opravdu velká. Pokud na konci pořadu stojí úplně jiný člověk, působí to dobře na diváka. Já mám ale trošku problém s některými věcmi.

V prvé řadě si nemyslím, že by mělo být vaším cílem stát se jiným člověkem. Proč by se vůbec měl člověk chtít stát někým jiným? Naopak byste se vždy měla snažit svoji osobnost a vaše „já“ podtrhnout a zdůraznit. Právě vaše osobnost je to, co by mělo být vidět i na vašem oblečení. Nechtějte se změnit. Chtějte jen vylepšit svůj vzhled.

Jednotný styl

A s tím se pojí druhá problematická část. V podstatě všechny ženy v tomto a podobných pořadech končí v nějakém elegantním oblečení – sáčko, lodičky, případně šaty… A to i v případě, že výslovně řeknou, že to není jejich styl a že třeba na podpatcích neumí chodit. Na to je jim argumentováno tím, že když třeba budou chtít jít do divadla, stejně si je budou muset obout. Jenže ona třeba nějaká paní, jejíž největším koníčkem je práce na zahrádce a večerní sledování Ulice (a teď to vůbec nemyslím jízlivě!), stejně asi netouží do divadla chodit. A už vůbec se jí tam nechce potácet na podpatcích. A i kdyby do toho divadla šla, tak než aby se tam potácela (kdo se bude v šedesáti učit chodit na podpatcích?), udělá líp, když si vezme slušné boty bez podpatku.

Jak bych to tedy dělala já?

V prvé řadě by si měl stylista se zákazníkem promluvit. Vyzvědět co možná nejvíce o životním stylu, preferencích, požadavcích a přáních člověka. Pokud řeším styl právě třeba ženy středního věku, která žije na vsi, jezdí do práce v šest ráno autobusem a z autobusu jde ještě 3 kilometry pěšky, po práci běží na nákup a ve volném čase se věnuje zahradničení, asi těžko u ní uspěju s lodičkami a sáčkem. Možná vytvořím efektní proměnu na jeden den, ale nebude to nic, co by daná žena dál rozvíjela. Mnohem efektivnější v takovém případě bude, když budu pracovat s jejími potřebami a najdu pro ni slušivou, ale stále praktickou variantu.

Stejné je to potom i s kadeřníkem a vizážistou. Opět nejde o to vytvořit efektní účes a líčení. Měla by se najít cesta, kterou daná žena půjde, a kterou hlavně zvládne i sama.

Jak řídit svoji proměnu

Jste-li ve fázi, kdy prožíváte svoji vlastní „proměnu“, mám pro vás pár rad, které vám pomohou ji řídit ke zdárnému konci.

V první řadě si uvědomte, že práce chvatná, málo platná. Vše má svůj čas a i vy byste měla postupovat po menších krůčcích a vše si dobře promyslet.

  • Ujasněte si, co vlastně od změny očekáváte a co je váš cíl.
  • Pokud nakupujete nové oblečení a hledáte svůj styl, zamyslete se nejprve nad svojí životní situací. Kam všude se potřebuju oblékat? Jinak se oblékne žena pracující v kanceláři, jinak žena, která pracuje třeba v obchodě nebo někde „v terénu“. Jinak také bude svoje oblečení vybírat žena, která je doma s dětmi. Také vaše volnočasové oblečení na procházky nebo na výlet do lesa bude jiné, než to, které si vezmete do práce.
  • Jestliže si nevíte rady, poraďte se s odborníky. Nechte si určit svoji barevnost, poraďte se o tvaru své postavy a nebojte se hledat informace z různých zdrojů.
  • Vždy respektujte svoji osobnost a dejte na svůj pocit. Protože nejde jen o to vypadat dobře. Vy se především chcete dobře cítit!
  • Buďte otevřená novým věcem, ale zároveň se nenuťte do něčeho, v čem vám není dobře.
  • A hlavně, dělejte to s radostí. 🙂

Proměna Julie

Podívejte se v tomto článku na „proměnu“ mé klientky Julie. Postupovaly jsme spolu pomalu, systematicky a hlavně s ohledem na její vkus a životní styl.

Doufám, že vám dnešní menší zamyšlení pomůže utřídit si trošku svoje priority v oblasti módy. A moc bych si přála, aby se jednou v televizi objevil pořad, kde by proměny respektovaly osobnost člověka. Rozhodně by bylo zajímavé vídat proměny v různém stylu podle toho, jaký člověk je.

Znáte pořad O 10 let mladší? Líbí se vám? Přáli byste si také projít tak velkou změnou zevnějšku? A myslíte, že to vůbec potřebujete? 🙂 Budu se těšit na vaše komentáře.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.