Vlastina Svátková a Zuzana Šulajová navrhují šperky v souladu s přírodou

24. 3. 2020

Značku luxusních šperků Adore stvořily dvě krásné a inspirativní ženy – Vlastina Svátková a Zuzana Šulajová. Jejich šperky v sobě ukrývají to, co mám ráda – jedinečnost a souznění s přírodou. Nechávají použitým materiálům volnost, a to je mi sympatické. O to větší mám radost, že Vlastina se Zuzkou byly ochotné podělit se o víc informací o sobě a svých špercích v rozhovoru.

Adore jsem objevila úplnou náhodou. Zůstaly mi totiž po mojí milované babičce dva šperky, které mi ji připomínají, a které mám hrozně ráda. Došlo mi, že bych si nějaký krásný a kvalitní šperk přála i já. Takový, který odolá času a třeba zůstane jako památka mým dětem, nebo dětem mých dětí… Šperk, který bude osobitý, bude o mě něco říkat a budu ho mít pouze já a nikdo jiný. Šperk, do kterého nošením otisknu svoje životní příběhy. A tak jsem po takovém šperku pátrala a narazila na značku Adore. Tady je její příběh:


Zuzana Šulajová
herečka a fotografka

Vlastina Svátková
herečka a spisovatelka


Vyrábíte originální šperky ze zlata a drahých kamenů. Na svém webu píšete, že prvotním impulzem pro vlastní značku byl zásnubní prstýnek pro Vlastinu. Přibližte nám, jaká byla vaše vize, když jste se svou značkou začínaly? Co přesně jste chtěly svým šperkům nadělit do vínku?

Vlastina: Měla jsem jasnou představu, jaký šperk chci. Nelákal mě klasický třpytivý diamant s několika karáty, který je vidět všude. Chtěla jsem neopracovaný, syrový, přírodní morganit, ale nikde ho neměli a nikdo se do výroby nechtěl pustit. Měla jsem připravený celý koncept: šperky, oblečení, vůni svíčky a u vína o tom vyprávěla kamarádce Zuzce Šulajové, která se ke mně hned přidala. Vymyslely jsme název, logo, začaly hledat krásné neopracované přírodní kameny a nechaly si vyrobit prvních 16 kusů. Prodej jsme začaly jenom na sociálních sítích a netušily, jak to dopadne. Přinejhorším by nám zůstalo 16 prstenů…

Zuzana: Prsteny se prodaly během pár dnů a začaly přibývat objednávky na další kusy. Rozhodly jsme se pokračovat ve výrobě a těší nás, že nejsme jediné, kterým se líbí spojení neopracovaných kamenů zasazených do zlata.

To mě také těší a nedivím se, že sklízíte úspěch… 🙂 Jaký vztah ke šperkům obecně máte? Co pro vás šperky znamenají?

Vlastina: U mě se vztah ke šperkům postupně vyvíjel. Jako malá holka jsem měla jeden prstýnek a jeden řetízek. Dostala jsem je, myslím, k patnáctinám a pak k osmnáctinám. To byla taková tradice. Ale asi tak do třiceti mě šperky nijak zásadně nezajímaly. Procházela jsem si vnitřním přerodem, hledáním sama sebe, a tak jsem se nedokázala vůbec radovat z takových věcí a nosit je s grácií a láskou. Až s vlastním značkou jsem se stala naprosto závislou. Na krku mám 3 přívěsy, které nikdy nesundávám, a na rukách nosím deně 6 prstenů!!!

A budou další, protože to je láska na celý život. Ať procházím kolem sebeluxusnějších a krásnějších šperků ve výlohách, absolutně mě to nezajímá. Zamilovala jsem se do Adore. Naše šperky zaujmou na první pohled, lidé se mě ptají, odkud to mám, kde jsem to koupila a já s hrdostí říkám: to je naše značka!

Zuzana: Pro mě je nošení šperků odrazem mojí osobnosti. Dnes už jsou mojí součástí, nesundávám je u žádné činnosti. Někdy je však měním podle příležitosti, ale spíš přidávám, než ubírám na počtu… 🙂


Navrhujete šperky „na míru“ svým zákazníkům. Jak při práci postupujete? Připojují zákazníci ke šperku třeba i nějaký příběh, který vám pomáhá s vizí jeho finální podoby?

Vlastina: Každý šperk je naprostý originál, nikdy neděláme stejný. Díky kamenům, které jsou každý jiný a originální, i díky filozofii naší značky. Chceme, aby každá majitelka šperku věděla, že takový šperk má na světě jenom ona. Pracujeme pouze se zlatem. Neděláme pozlacené šperky ani stříbrné. Naše šperky jsou na celý život, pokud se o ně budete s láskou starat a pečovat o ně.

Máme většinou tři varianty, jak šperky putují k zákazníkovi. Buď posíláme online návrhy, takže si zákaznice může vybrat z několika možností. Sama si vybere barevné kombinace nebo druh kamene. Je fajn, když má už dopředu představu, jak by měl šperk vypadat, protože aktuálně máme asi 60 druhů kamenů všech možných barev. Druhá varianta je osobní setkání. Zákaznice si kameny prohlédne, nakombinuje kameny, vybere barvu zlata. A poslední varianta jsou většinou muži, kteří shánějí šperk na poslední chvíli, a pro ty máme několik kusů už vyrobených. Ty jsme navrhly my a upravujeme jenom velikost na přání.

Zuzana: Někteří zákazníci nám sdělují svá znamení, někdo je rád, když ví jakou funkci má konkrétní kámen, třeba v léčitelství, nebo je naopak zajímá jenom barva kamene. To pro jakou příležitost šperk je, je také občas důležité vědět…

Není asi náhodou, že se šperky často spojují s nějakou životní událostí. Darujeme šperky k významným jubileím, stvrzujeme spojení svých životů snubními prstýnky… Musí být krásný pocit podílet se třeba na tvorbě šperku, který bude jeho nositelce celý život připomínat zásadní životní událost nebo výjimečného člověka.

Vlastina: Ano, měly jsme už desítky úžasných mužů, kteří chtěli svoji ženu překvapit, požádat o ruku nebo obdarovat k výročí nebo za narození dítěte. Jeden klient si celý prsten chtěl navrhnout úplně sám a dovnitř si nechal vyrýt slovo „láska“. Navrhovaly jsme i snubní prsteny pro muže a ženu. Práce s klienty je osobní, pomáháme jim vybrat, dáváme inspiraci nebo je necháváme udělat si to po svém, pokud je nápad realizovatelný.


Podle čeho by si podle vás měla žena vybírat šperky?

Vlastina: Podle toho, co se jí líbí a kým je. Jaká je její duše? Některé ženy chtějí být nenápadné, některé mají rády tmavé kameny, některé chtějí hodně barev a některé výrazný obrovský kámen. A ty ženy vědí, co chtějí! Stojí si za svým a nebojí se toho. Naše šperky nepřitáhnou každého, ale u toho, koho přitáhnou, cítíme silnou osobnost a kreativní, originální duši, která jde svojí vlastní cestou bez ohledu na to, co si ostatní pomyslí.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_5964-644x636.jpg.
Proč jste se při výrobě šperků rozhodly právě pro drahé kameny a zlato?

Vlastina: Měla jsem doma několik designových šperků, které byly pozlacené a do pár měsíců mi zčernaly. Cítila jsem se podvedená. K čemu je mi takový šperk, který nemůžu mít navždy? K čemu je mi šperk, když mi vypadne kamínek a v prodejně mi ho nechtějí vyměnit? Pokud investuju do luxusního šperku, očekávám kvalitu, osobní přistup a jedinečnost. Z kamenů pracujeme s polodrahokamy, protože každý má svoji vlastní energii. Já osobně miluju neopracované diamanty, které máme v různých barvách. A samozřejmě české vltavíny.

Zuzana: Je to spojení “nedokonalého a neopracovaného”, přírodního kamene, který vložíte do toho nejcennějšího kovu… Spojíte dva světy a vznikne harmonická kombinace.


Jak dlouho výroba šperku na zakázku trvá? Co všechno zahrnuje výrobní proces?

Zuzana: Jde o ruční výrobu. Šperk projde asi šesti páry rukou, přes různé profese. Nejdříve uděláme po konzultaci s klientem vizuální návrh, jak má šperk vypadat, jaký má mít povrch, uchycení kamenů, strukturu, barvu zlata a velikost a ujasníme si případně jiné poznámky k výrobě. Následně se vyrobí voskový model, kde se všechno na míru vymodeluje. Dále se voskový model odlévá a místo vosku zůstává kov. Jmenuje se to metoda ztraceného vosku. Pak se musí šperk opracovat, vyleštit a kámen zasadit do zlata. To je asi nejtěžší a nejpracnější část. Potom přijde na řadu opět leštění, opracování, rytí a puncování. Celá tato procedura si vyžaduje čas a trpělivost, proto samotná výroba může trvat i dva měsíce.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_7085-644x666.jpg.

Máte nějaký svůj návod na péči o šperky? Jak by se k nim člověk měl správně chovat a co by jim naopak určitě neměl dělat?

Zuzana: Je dobré vyhýbat se saunám, bazénům a kryokomorám. Respektive šperky vždy sundávat. To jsou totiž extrémní podmínky a přírodní kameny můžou různě zareagovat.


A máte v tomto oboru nějaké plány do budoucna?

Obě: Plán je nic neplánovat! Užíváme si to, co právě teď je a jak to je. Těšíme se z každého nového šperku, co se vyrobí. Je to láska, vášeň, svoboda v tvoření. Jsme tam, kde chceme být a uvidíme, kam nás to zavede dál. Určitě budeme koncept rozšiřovat o svíčky a máme i další nápady. Návrat k tradicím, k přírodě, k tomu, co je věčné….


Budeme se těšit… 🙂

Děkuju oběma dámám za krásný rozhovor a přeju značce Adore, aby nadále přinášela radost.

O špercích se můžete dozvědět víc na webových stránkách značky Adore. Sledovat je můžete na Facebooku nebo také na Instagramu.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Jak nosit výraznější šperky

Jak nosit výraznější šperky

Šperky jsou mocným nástrojem, jak si dodat ten správný šmrnc. Druhů a stylů je spousta, takže si vybere každý. Pokud máte rádi výraznější šperky, možná někdy narazíte na pochybnosti, jak je zakomponovat do svého outfitu. Pojďme si tedy ukázat, jak se takové výraznější...

pokračovat ve čtení
Na návštěvě ve šperkařské dílně

Na návštěvě ve šperkařské dílně

Pojďte spolu se mnou odhrnout roušku tajemna zakrývající výrobu šperků. Navšívila jsem dílnu Pavlíny Nilsson Grofové, která tvoří pod značkou Grofova Design krásné a a originální šperky. A když už jsem tam byla, připravila jsem si na Pavlínu pár otázek a témat, které...

pokračovat ve čtení

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.