Deset kroků k draze vypadajícímu oblečení

2. 4. 2020

Jak docílit toho, aby vaše oblečení vypadalo draze, i když není? Snadno! Stačí vám k tomu dodržovat 10 jednoduchých bodů. Neříkám, že by zdání drahého oblečení mělo být vyloženě naším cílem. Ale občas se může najít příležitost, kde potřebujeme být tak trošku „posh“ a působit tak, že jsme oblečené v exkluzivnějších kouscích. Ale jak to řešit, když na drahé oblečení nemáme peníze?

Nejdůležitější věc vám řeknu dřív, než se podrobněji seznámíme s deseti základními zásadami, které pomohou vašemu oblečení vypadat dražší a vám tak dodají exkluzivní vzhled. Hlavní heslo luxusního vzhledu je jednoduchost. Jednoduché, minimalistické, hladké a decentní prvky jsou přesně to, na co byste měla sázet. Ale teď už k zásadám samotným.


1. Vaše oblečení musí být v naprosté kondici

Má-li oblečení vypadat draze, mělo být absolutně v pořádku. Tedy žádné oděrky, lezoucí nitě nebo jiné viditelné opotřebení. Vše musí vypadat, jako byste to právě koupila. V tomto vám hodně pomohou kvalitní materiály, které samy o sobě působí dražším dojmem, a díky kterým oblečení vydrží delší dobu v dobrém stavu. Samozřejmostí je oblečení čisté.


2. Oblečení vám musí padnout

Ideálem je oblečení, které vám někdo ušil na míru. Mít svoji osobní švadlenu, která zná vaši postavu a pravidelně vám šije oblečení na tělo, je k nezaplacení. Pokud ale nosíte konfekci, dbejte na to, aby i tak oblečení perfektně sedělo. Případně si můžete nechat méně padnoucí věci u švadleny upravit.


3. Vyžehlete to

Těžko se mi věří, že tohle píšu, protože jestli nějakou domácí práci z duše nenávidím, je to žehlení. Ale pravdou je, že pokud chcete, aby vaše oblečení nepůsobilo lacině, a naopak mu chcete dodat zdání luxusu, musíte ho precizně vyžehlit. Žádné sklady, krabacení nebo jiné známky toho, že bylo uloženo ve skříni. Praktické mohou být vertikální napařovací žehličky, kterými můžete oblečení doladit těsně před oblečením, stejně jako rukávník a další podobné pomůcky.


4. Noste neviditelné spodní prádlo

Krajky a zářivé barvy jsou sice na spodním prádle krásné, ale naším cílem je, aby prádlo nebylo pod oblečením vůbec vidět. Takže nejenže by vám nikde nemělo vykukovat, ale nemělo by se ani rýsovat nebo prosvítat. Vybírejte tedy zejména bezešvé prádlo v tělové barvě a takové, které vám stoprocentně padne. Kalhotky se vám nikde nesmí zařezávat, aby nevytvářely nevzhledné faldy. Velikost a vhodný tvar podprsenky je téměř věda. Můžete využít třeba tuto kalkulačku velikostí, nebo navštívit některou ze specializovaných prodejen, kde vám vyškolený personál s výběrem pomůže.

Pokud chcete nosit například bílou košili, oceníte takzvaná neviditelná trička. Ta vám zaručí, že nikdy nebude prosvítat vaše prádlo ani v případě, že je barevné.


5. Monochromatické ladění neutrálních barev

Tímto bodem nepotěším milovnice zářivých barev. Sama mám aktivní barvy ráda a nosím je nejčastěji. Ovšem pokud chcete svému oblečení dodat luxusnější vzhled, měla byste sáhnout spíš mezi neutrály a ladit je monochromaticky. Tedy v jednom jediném odstínu nebo případně tón v tónu. Fungovat ale může i případ, kdy zkombinujete barvy dvě. Musí se ale opravdu jednat o neutrální barvy. Oblečení by mělo být jednobarevné a bez vzoru s výjimkou jemného proužku nebo decentní kostky. Vhodná nejsou ani viditelná loga. Ta sice ukazují, že vaše oblečení bylo drahé, ale přesto jsou kontraproduktivní ve chvíli, kdy chcete vypadat exkluzivně.

Pokud pro vás monochroma není optimální z hlediska barevné typologie a potřebujete vyšší barevný nebo tmavostní kontrast, můžete to vyřešit šátkem. Ovšem nemyslím objemný velký šátek, který omotáte kolem krku. Vyberte si barevně vhodný hedvábný menší šátek, který si uvážete takzvaně na letušku. To luxusní vzhled naopak podpoří.

Pozor si dejte také na zemité odstíny barev jako je hnědá, cihlová nebo khaki. Ty totiž působí psychologicky spíš uvolněným dojmem.


6. Hladké boty do špičky

Na botách velmi často stojí celkové působení našeho outfitu. Rozhodně to není tak, že když jsou nohy až u země, nikdo se nám na ně nedívá. Naopak! Hezké (ale i ty ošklivé a okopané) boty vždy přitáhnou pozornost.

Výběru bot věnujte zvýšenou pozornost a rozhodně zrovna na nich nešetřete. Vaše nohy vám poděkují. Kvalitní kožená bota se navíc dá neustále renovovat krémováním a leštěním. Sázejte na jednoduché, hladké boty bez ozdob. Nebojte se je sladit třeba s páskem a v tomto případě klidně i s kabelkou.

Luxusně působí zejména boty do špičky a s alespoň nižším podpatkem. Pro tento případ také zapomeňte na semiš a sáhněte po hladké kůži. I tady platí, že boty musí být v dobré formě, neponičené, nesešlapané a vždy čisté! Klidně noste v kabelce malé leštidlo v houbičce, abyste je mohla kdykoliv během dne přeleštit.


7. Minimalistické doplňky

Na doplňky byste určitě neměla zapomenout. Ovšem nákladné šperky plné kamenů a třpytu nechte ležet ve šperkovnici a raději si vyberte designové minimalistické šperky, které budou jemné, ale zároveň zajímavé a originální. Pokud to není váš styl, volte alespoň decentní šperky. Určitě nezapomeňte na jednoduché kvalitní hodinky.

Také kabelka by měla být jednobarevná, tvrdší, hladká a bez zbytečných ozdob. Ani tady byste neměla šetřit. Je lepší zainvestovat do kvalitní kožené kabelky nadčasového střihu, která vám klidně může sloužit desetiletí. Abyste podpořila dražší dojem svého zevnějšku, sáhněte spíš po menší kabelce. Pokud potřebujete vzít větší, určitě musí být tuhá.


8. Zajímavé detaily

Vaším hlavním cílem je sice jednoduchost, ale s tou byste mohla dojít také k příliš obyčejnému vzhledu. Proto dbejte na to, aby váš outfit byl po všech stránkách dotažený. Právě různé zajímavé detaily propůjčí vašemu vzhledu exkluzivní náboj. Manžetové knoflíčky, netradiční střih saka, kapesníček v klopě, ohrnuté kalhoty, zajímavé knoflíky, zvednutý límeček u košile nebo kabátu, límeček košile vytažený z výstřihu svetru apod. I drobné detaily nás dělí od stylového zevnějšku.


9. Pečlivě upravené vlasy

O důležitosti upravených vlasů jsem tu psala už několikrát. A zmíním to opět. Pokud budou vaše vlasy rozcuchané nebo nedej bože mastné, můžete na sebe obléknout cokoliv a stejně budete vypadat jako chudá příbuzná. Pro luxusní vzhled budete potřebovat decentní účes. Pokud máte delší vlasy, budou skvělé třeba velké měkké vlny. Účes by měl mít objem a vlasy by neměly být rozlétané a neposedné. (Ano, také mám jemné vlasy a této poslední větě se v duchu zcela upřímně směju… 😀 )


10. Decentní makeup

Pomyslnou třešničkou by měl být váš makeup. Ten volte pouze decentní, ale precizní. Dokonale sjednocená pleť, upravené obočí, řasenka a tvářenka jsou naprostý základ. Vyvarujte se výraznému a silnému líčení. Výjimkou je ovšem červená rtěnka v odstínu, který bude korespondovat s vaším typem. Ta naopak luxusní vzhled podpoří. Pokud se na ni necítíte, postačí vám i nějaký decentní růžový odstín nebo třeba jen balzám na rty nebo lesk.

Opomíjet nesmíte ani svoji manikúru. Je vám už asi jasné, že zářivé a divoké barvy na příliš dlouhých nehtech nebudou správná cesta. Ideální je francouzská manikúra nebo světle růžový transparentní lak, případně bezbarvý.


Jak vidíte, je to snadné. I s omezeným rozpočtem může vaše oblečení působit dražším dojmem. Tyto zásady navíc nemusíte používat jen na elegantní oblečení, i když se nabízí jako první volba. Klidně si oblékněte klasické hladké džíny, světlou košili a vše dolaďte podle zmíněných zásad.


Pár triků jsem vyzkoušela i já. Nejdražší položkou z tohoto outfitu jsou boty, které jsou kožené, hodinky a perlové náušnice. Ostatní je směs kousků pořízených v second handu nebo ve výprodeji.


Jak to máte vy? Potřebujete někdy, aby vaše oblečení působilo draze? Pomohl vám článek? Máte nějaké svoje vlastní osvědčené fígle? Těším se na vaše komentáře.


PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.