Co byste si měla ujasnit, než začnete nakupovat oblečení

16. 4. 2020

Jak to udělat, když chcete nakupovat chytře tak, abyste kupovala opravdu jen to, co využijete, neutrácela pravidelně půlku výplaty a ve finále byla opravdu spokojená? Poslechněte si několik praktických rad v novém podcastu!


Než vůbec k nějakým nákupům dojde, měla byste si ujasnit pár věcí, bez kterých nemá cenu se do smysluplných nákupů pouštět. Nebo má, ale nebudou nikdy tak efektivní, jak byste si přála.


Jaký je váš styl?

V prvé řadě si řekněte, co vlastně chcete. Jak byste chtěla vypadat? Co byste svým oblečením chtěla okolí sdělovat? Jaká jste a jak chcete působit navenek? Jak by měl vypadat váš styl? To je podle mě stěžejní. Právě do stylu oblečení se nejvíc promítá naše osobnost a to navíc velmi intuitivně.

V článku Definujte snadno základ svého stylu jsem vám poradila, jak určit to, na čem váš styl a potažmo osobnost stojí.

Dál vám doporučuju hledat si inspiraci třeba na Pinterestu nebo u nějaké oblíbené celebrity. Hodně pomáhá si to pořádně nakoukat. Rozebrat si vždycky ten daný model a říct si, co vám na něm přijde hezké a co z toho si umíte představit, že byste zapojila do svého šatníku. Jednoduše z toho, co se vám líbí a nelíbí si i lépe můžete udělat představu o tom, co chcete nosit.


Kam se potřebujete oblékat?

Za druhé si musíte ujasnit, kam a na jaké příležitosti oblečení potřebujete. Měla byste mít oblečení do práce i pro volný čas. Je to velmi individuální, protože každý z nás má jinou práci, tráví volný čas jinak.

Prostě zhodnoťte svoji životní situaci a váš životní styl a podle toho si rozmyslete, kam a jak se vůbec chcete a potřebujete oblékat.


Zaměřte se na střihy oblečení

Velmi důležité je, abyste věděla, jaké střihy oblečení hledat s ohledem na tvar své postavy a jednotlivé proporce těla. Základem je rozlišovat postavu s definovaným pasem a bez definovaného pasu. Tam je určující, zda budete hledat vypasované oblečení nebo spíš rovné střihy. Máte-li třeba širší boky, budete určitě chtít vědět, jaké střihy sukní zkoušet, abyste je zamaskovala. U mě na blogu stačí navštívit rubriku Tvar postavy.

Řešit byste to měla proto, že vám nevhodné střihy mohou dělat velmi špatnou službu. Pokud máte například výrazně ženskou postavu přesýpacích hodin s definovaným pasem, veškeré volnější nebo oversized oblečení vám opticky přidá hodně kil nahoru. A o to asi žádná z nás nestojí. Stejně tak je dobré znát fígle, jak opticky vyvážit široká ramena nebo prodloužit krátké nohy. S pomocí vhodných střihů lze maskovat i větší bříško nebo třeba silnější paže. Kouzlit jde opravdu s čímkoliv. Stačí jen vědět, jak na to.

Přečtěte si o tvaru postavy víc.


Barvy, které vám sluší

Další, co budete při nákupech asi řešit, jsou barvy. Vřele vám doporučuju zajít si k typoložce na určení barevného typu. Za sebe můžu doporučit systém ACS autralanky Imogen Lamport, který mi přijde opravdu výborně propracovaný a geniální. Mezi lidmi je pořád trošku zakořeněný předsudek, že vám typologie bude něco zakazovat nebo přikazovat, ale tak to vůbec není. Nikdo vám neřekne, že nesmíte nosit třeba červenou a máte nosit jenom modrou. To se dělo možná někdy v té devadesátkové minulosti, která je naštěstí fakt už minulostí.  Dneska je výstupem to, že víte, jaká by měla být charakteristika barev, které nosíte. Tyhle znalosti jsou během nakupování naopak velmi osvobozující.

Přečtěte si o barevné typologii víc.

Pokud máte všechny tyto oblasti vyřešené, nastává ta zásadní otázka, kde a jak nakupovat.

A o tom si povíme zase příště. 🙂

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.