Mix and Match, aneb jak budovat kombinovatelný šatník

8. 10. 2020

aby to nebyla nuda… Pokud jste právě ve fázi, kdy byste si ráda vybudovala praktický a slušivý šatník, který bude obsahovat pouze oblečení, které opravdu unosíte, a které se bude snadno kombinovat, je tento článek a systém „Mix and Match“ právě pro vás!

Co je to Mix and Match

O tzv. Mix and Match šatníku se mluví často. Je to způsob vytváření outfitů z jednotlivých kousků, které jsou mezi sebou kombinovatelné, a s pár kusy oblečení může vzniknout celá řada outfitů.

Tento způsob je ideální pro ženy, které tíhnou k minimalismu a ochraně životního prostředí, pro ženy, které ráno nemají chuť a ani čas vymýšlet si nové outfity a také pro ženy, které se nevyžívají v nakupování stále nového oblečení. Jednoduše pro všechny, kdo chtějí mít v šatníku systém.

Dnes vám ukážu příklad sestavování šatníku, kde spolu jednotlivé oblečení ladí. Zároveň se však vyhnu absolutnímu použití „basic kousků“ tak, aby šatník nebyl nudný, ale měl šmrnc a styl.

Vycházím z předpokladu, že je šatník určený ženě, která potřebuje formálnější oblečení do práce a pohodlné volnočasové oblečení.

Jak vytvářet snadno kombinovatelný šatník

Představme si, že si pro začátek pořídíte 4 základní kusy a dvoje boty. Bílou košili, pruhované tričko, tmavě modré chino kalhoty, koženkovou pouzdrovou sukni, modré tenisky a nude lodičky.

Jedná se o kousky, které jsou snadno kombinovatelné, mají nádech oblíbeného námořnického stylu a nejsou nudné. Koženková sukně je zajímavá už jen svým materiálem, pruhované tričko má zajímavý střih se spadenými rukávy a vyšší gramáž, a není tak prvoplánově volnočasové.

V základu z nich vytvoříte dva formální outfity do práce a dva volnočasové. Ovšem klidně můžete k prvním dvěma vzít pruhované tričko, míru formality tím maličko snížit, ale stále zachovat outfit vhodný do práce nebo třeba na večeři s manželem.

K tomuto základu budete ale potřebovat také nějakou bundu nebo kabát. Ideálně obojí.

S klasickým trenčkotem byste si ale vystačila klidně k formálnímu oblečení i k tomu volnočasovému. Přesto je praktičtější mít svršky dva. Zejména v případě kabátu se jedná o trošku větší investici, proto si vyberete nadčasový trenčkot a nadčasovou a velmi univerzální džínovou bundu.

Při vybírání trenčkotu jste myslela na to, že barevné schéma vašeho oblečení je červená-modrá-bílá. Chtěla jste nadčasový a univerzální kus, proto jste se dívala po neutrálních barvách. Protože nosíte nude lodičky, bílou košili a tmavě modré kalhoty, nechtěla jste celek ztmavovat černým kabátem. Tmavě modrý už by se zase slíval s modrými kalhotami a šedý se vám zdál do konceptu příliš chladný. Proto jste se zaměřila na béžovou barvu, která do barevného schématu hezky zapadá a rozsvítí ho.

Jak základ šatníku postupně rozšiřovat

Základ svého šatníku máte už hotový. Postupně je ale samozřejmě potřeba ho rozšiřovat.

Při dalších nákupech vás zaujme vínový rolák a károvaná sukně. Je čas přemýšlet, jestli bude obojí dobře kombinovatelné s tím, co už máte doma. Vínový rolák určitě půjde dobře dohromady s modrými kalhotami. S červenou sukní je to sázka do loterie. Buď si to sedne jako outfit „tón v tónu“ nebo ne. Károvaná sukně půjde výborně k bílé košili, ale k pruhovanému tričku se nehodí.

Ovšem vínový rolák s károvanou sukní spolu půjdou skvěle. Takže pokud koupíte obojí, máte vždy dvě kombinace, což by pro vás mělo být naprosté minimum, když kupujete něco nového. Každá věc musí být kombinovatelná minimálně se dvěma dalšími ve vašem šatníku!

K formálnímu oblečení se rolák nakonec hodí skvěle. Dokonce doma zjistíte, že dobře funguje i s červenou sukní. Máte tak 3 nové kombinace do práce. A hodí se k němu samozřejmě i váš béžový trenčkot. Stejně tak vám poslouží k volnočasovému oblečení společně s teniskami a džískou.

Károvanou sukni máte s vínovým rolákem ozkoušenou už z obchodu. Hezkou kombinaci vytvoříte i s bílou košilí a lodičkami. Obojí vždy doplněné trenčkotem. Vás ale napadne, že by mohla sukně fungovat také s vaší riflovou bundou. Nemáte ale žádné boty, které by se hodily, protože s modrými teniskami už je to přeplácané.

Proto se na příštím nákupu zaměříte na světlé univerzální tenisky. A tím si šatník zase o něco rozšíříte.

Světlé tenisky (bílé nebo nude) se vám navíc budou hodit úplně ke všem vašim předchozím volnočasovým outfitům! Případně k oblečení do práce třeba v rámci „casual friday“.

A ke všem těmto kombinacím se vám samozřejmě hodí trenčkot i džínová bunda.

Přidávání sezónního oblečení

Stejným způsobem potom budete pokračovat dál. Budete přikupovat sezónní oblečení. Zimní kabát v neutrální barvě, tmavší kotníkové boty, které bude možné nosit na podzim/v zimě s tmavými punčochami k sukni, parku nebo bundu, džíny, které budete moct střídat s plátěnými kalhotami na volnočas, svetřík atd. Na jaře si přikoupíte také šaty a letní boty.

Není nutné, aby šlo ve vašem šatníku kombinovat vše se vším! Ale pokud si kupujete něco nového, vždy by měla věc ladit minimálně ke dvěma kusům, které už máte a ideálně k více.

Je vám systém „Mix and Match“ sympatický? Chtěla byste si podobným způsobem šatník sestavit? Nebo ho tak dokonce už sestavujete?

Budu se těšit, že si o všem popovídáme v diskuzi v naší FB skupině.

Zdroj koláží: urstyle

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Ráno otevřeš skříň, sáhneš pro několik kousků oblečení, oblékneš je, podíváš se do zrcadla a zjistíš, že vypadáš skvěle. Vše ti zabere minimum času a celý den se budeš cítit prostě úžasně. Kamkoliv půjdeš, budeš vědět, že ti to sluší, jsi hezky oblečená a můžeš se...

pokračovat ve čtení
S Hankou na kafi

S Hankou na kafi

Každý týden vysílán živě na Facebooku v rámci mini pořadu S Hankou na kafi! V rámci toho krátkého živého vysílání odpovídám na dotazy, které mi chodí, nebo řeším aktuální módní témata. Pokud pro tebe není možné se vysílání účastnit živě, můžeš se vždy kouknout...

pokračovat ve čtení
Nebuď přízrakem vlastního mládí!

Nebuď přízrakem vlastního mládí!

Oblékáš se posledních 20 let více méně stejně? Potom je tenhle článek možná právě pro tebe! Námětem k tomuhle článku se mi kdysi stala paní, kterou jsem náhodně zahlédla, když jsem projížděla na kole jednou vesnicí. Donutilo mě přemýšlet, proč některé upravené ženy,...

pokračovat ve čtení

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.