Jak si efektivně vytřídit šatník

9. 2. 2021

V prvním díle video seriálu o třídění šatníku si povíme, proč bychom si šatník vůbec měli třídit a jakým způsobem to dělat tak, aby třídění bylo opravdu efektivní.

V těch dalších dvou si povíme, jak o třídění skříně budovat šatník a nedopouštět se znovu těch stejných chyb, a také mám pro vás praktickou ukázku z vlastní skříně!

Proč si šatník pravidelně třídit?

(Video 00:58)

Představte si to pohodové ráno, kdy otevřete svoji šatní skříň a jednoduše z ní vyndáte několik kousků oblečení, které se k sobě budou hodit, budou kvalitní, příjemné na těle a zároveň vám budou slušet. Nebylo by to skvělé?

Když ale máme skříň nacpanou k prasknutí, půlka věcí nám není, nevíme, kde co máme a spousta věcí nám k ničemu neladí, tak místo toho před skříní jen bezradně postáváme. A máme sice skříň plnou oblečení, ale nemáme co na sebe…

Než začnete třídit

(Video 03:15)

Než se do třídění šatníku vůbec pustíte, měla byste k tomu najít tu správnou motivaci a odhodlání. Jinak vám hrozí, že šatník vytřídíte jen tak napůl a výsledek nebude stoprocentní.

Během let se nám ve skříních hromadí oblečení z unáhlených nákupů, oblečení, které nám už je třeba malé nebo velké a oblečení, které už má svoje nejlepší dny za sebou, ale my si to stále nechceme přiznat. 🙂

Co byste měla nekompromisně vyřadit

Přesná podoba toho, jak budete třídit a co všechno vyřadíte je na vás. Ale tady je několik druhů oblečení, které byste měla rozhodně dát pryč.

1. Oblečení, které nese známky nošení nebo je poškozené

(Video 04:09)

Ať už má oblečení sepranou barvu, je sražené ze sušičky, nebo je vytahané, má na sobě žmolky, skvrny, které nejsou vyprat nebo dokonce dírky, musí jít hned pryč. Nenechávejte si ho ani „na doma“. I doma se budeme cítit líp v hezkém oblečení.

2. Oblečení, které vám v tuto chvíli není

(Video 05:26)

Vše, co je vám teď malé, velké nebo vám to nesedí, dejte pryč. Nemá cenu si nechávat oblečení, do kterého už tři roky doufáte, že zhubnete. Pouze vám to přináší negativní pocity z toho, že jste ještě nezhubla a zbytečně vám to zabírá místo ve skříni.

Pokud máte v šatníku kvalitní oblečení, které vám někde trošku nesedí, ale víte, že byste ho nosila, nechte si ho upravit u švadleny.

3. Oblečení, které nenosíte

(Video 09:04)

Může to být krásné, kvalitní oblečení, které vám třeba i sedí střihově a barevně, ale vy jste ho stejně neměla nikdy na sobě. Někdy ho obléknete, ale po chvíli se jdete převléknout. Protože se v něm z nějakého důvodu necítíte dobře. Takové oblečení nebudete stejně nikdy nosit a bude lepší, když ho dáte pryč, aby vám opět zbytečně nezabíralo místo. I když je vám ho líto…

4. Oblečení, ve kterém vám není příjemné

(Video 10:47)

Kousavý svetr, silonová halenka, příliš stahující sukně, kalhoty, které se vám nepříjemně zařezávají, když se posadíte… To je oblečení, ve kterém vám prostě nikdy nemůže být dobře. A my přeci chceme oblečení krásné, slušivé, ale také pohodlné. Jinak nemůžeme být samy sebou. Dejte takové oblečení pryč a zbytečně nemučte samu sebe. 🙂

Obuv, šperky, kabelky a další doplňky

(Video 12:01)

Přeberte i všechny své doplňky a postupujte stejně jako u oblečení. Nepodléhejte zbytečně sentimentu a vytřiďte vše, co nenosíte, nebo už nese známky opotřebení.

Vše si dobře porovnejte

(Video 12:42)

Ve chvíli, kdy máte oblečení vytříděné, ho opět vraťte do skříně. Dobře si ale vše porovnejte, ať víte, kde co máte a na všechno hned vidíte. Nedávejte si nic dozadu a nevěšte na jedno ramínko víc věcí na sebe. Když otevřete skříň, měla byste mít vše na očích tak, abyste věděla, z čeho ráno můžete vybírat.

Srovnejte si také botník, šperkovnici a vytvořte si vám vyhovující systém ukládání doplňků. Můžete se inspirovat třeba u Marie Kondo.

Určete si svoje top kousky a vymyslete nové kombinace

(Video 14:11)

Když už jste ponořená do svého šatníku, vyberte z něj několik vašich „top kousků“. Tedy oblečení, které nosíte stále dokola, a ve kterém se cítíte skvěle. Můžete rovnou zkusit vymyslet nové kombinace tohoto i dalšího oblečení. Tyto kombinace si rovnou vyfoťte nebo někam alespoň zapište.

Hurá, šatník máte vytříděný, zredukovaný a uklizený. Zdá se vám, že je toho najednou hrozně málo? Připomeňte si, proč nepotřebujete spoustu oblečení.

A co dál? To si povíme ve druhém díle videa… 🙂

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.