Džíny jako neutrální kousek? Ano, ale není to tak jednoduché.

19. 4. 2023

Ve skříni je máme snad všichni – džíny! Ale umíme je i nosit? A hodí se opravdu ke všemu? Právě na to se spolu podíváme, abychom už nikdy nemuseli pochybovat, jestli se nám džín do šatníku hodí, nebo ne. Džíny jsou původně pracovní oděv, který si lidé oblíbili pro jejich odolnost. Postupem času si prošlapaly cestu do šatníků na běžné nošení a staly se pravděpodobně masově nejrozšířenějším a nejvyhledávanějším kouskem oblečení.

Traduje se o nich, že se hodí v podstatě ke všemu a nejde s nimi šlápnout vedle. Je to ale skutečně tak?

 

Nejsou džíny jako džíny

O tom, jak univerzální jsou neutrální barvy, jsme si už říkali. A podobně neutrální mohou být i kousky z džínoviny. Ovšem má to svá úskalí. Mají-li být džíny nebo nějaký jiný džínový kousek vnímán neutrálně, měl by splňovat určitá kritéria.

 

1. Jednoduchost

I v tomto případě platí, že za univerzální můžeme považovat pouze jednodušší kousky oblečení. U kalhot tedy spíš užší, hladké a nevyšisované modely.

Ve chvíli, kdy už jsou džíny například hodně široké, mají výrazné vyšisování, díry nebo nějaké ozdoby, ztrácí svoji univerzálnost.

 

2. Správný odstín

Absolutně univerzální jsou samozřejmě džíny v neutrálních barvách – bílé, černé a šedé. Mohou tak ale posloužit i džíny modré. Důležité však je, aby jejich barva byla spíš tlumená, nenápadná a buď světlá, nebo naopak tmavá.

Různé středně tmavé odstíny obvykle tak neutrálně nepůsobí a s některými barvami si příliš nerozumí. Stejně tak džíny, které mají jasně modrou barvu, nejsou vhodné ke kombinování s tlumenými odstíny barev, ale snesou pouze kombinace s výraznějšími barvami. Nevhodné jsou také džíny, které mají nádech do jiného odstínu (například nádech zelené) nebo samozřejmě barevné džíny. U nich už musíme pracovat stejně jako s barevným oblečením. Pokud nevíš, jak na to, můžeš to mít v malíku během chvíle s kuzem Nauč se správně nosit barvy. 🙂

 

Džínovina + džínovina?

Často se mě ptáte také na to, jestli je možné kombinovat džíny nebo džínovou sukni spolu s džínovou bundou. Nebo všeobecně kombinovat více džínových kousků v jednom outfitu. Možné to je, záleží hodně na vaší osobnosti a vašem stylu. Pouze vám doporučuju kombinovat různé barvy a odstíny džínoviny. Outfit tak nebude působit tolik přeladěně.

 

Džíny jsou skvělým kouskem do šatníku, který nevychází z módy (samozřejmě záleží na podobě a střihu džín), je praktický a snadno se kombinuje. Výborně může posloužit jako základ šatníku, který je dobré stavět na nadčasových kouscích oblečení.

Chceš vědět, jaké druhy oblečení lze mezi nadčasové kousky řadit? Připravila jsem pro tebe praktický přehled, který můžeš mít neustále u sebe, a může tě inspirovat, až si budeš potřebovat doplnit šatník.

Přehled nadčasových kousků oblečení je pro tebe zcela zdarma. 🙂 Stačí, když vyplníš formulář, v mailu, který ti záhy přijde, potvrdíš, že jsi to opravdu ty, a potom už můžeš vyhlížet další mail, ve kterém tento přehled najdeš.

Souhlasíte se zpracováním svých údajů. Zároveň se stanete odběrateli upozornění na nový článek a mého "velmi občasného občasníku". :)

 

A jak jsi na tom s oblibou džín ty? Věděla jsi, jak si vybírat ty univerzální? Budu se těšit na tvoje postřehy v diskuzní FB skupině. 🙂

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.