Fakta a mýty o černé barvě

12. 2. 2018

Černý fenomén

Černá barva – nejtmavší odstín na barevné škále. Barva, kterou si nelze splést s jinou. Barva, která se těší nezvyklé popularitě a oblíbenosti, a to i přesto, že byla v našich končinách vždy spojována se smutkem a úmrtím. Nosí ji téměř všichni. Ať už zavítáte do obchodu v kterékoliv době, najdete převahu oblečení právě v černé barvě. Můžeme se pokusit zamyslet, proč to tak je. Pokud pominu skupiny lidí, pro které je černé oblečení vyjádřením životního stylu, tak se zřejmě dobereme k nějaké té praktičnosti, protože na černé barvě není tolik vidět špína, dobře se podle lidí kombinuje s jinými barvami, působí seriózně a elegantně… Důvodu najdeme asi hodně. Je ale masová obliba černé něco, za co bychom měli být rádi?

Černé oblečení

Nejrozšířenější mýty

Tak jo, nebudu chodit kolem horké kaše. Nejsem zrovna příznivcem černé barvy. Nebo ještě jinak. Nejsem příznivcem černé barvy pro každého a na každou příležitost. Dokonce mi přijde, že je černá strašně přeceňovaná, zvlášť když můžu dokázat, že mnohdy napáchá více škody než užitku. Navíc je podle mého dost nespravedlivě opředena mnoha mýty, které se vám tu pokusím nastínit. A třeba svůj názor na ni také trochu přehodnotíte.

1. Černou nic nezkazíš

Ano, snad všechny módní časopisy vám doporučují, že byste ve skříni měla mít jedny malé černé (Little Black Dress), které jsou zcela univerzální, a využijete je na spoustu příležitostí. Ale opravdu to tak je? Přijít v černých šatech například na svatbu je zcela zapovězené. Samozřejmě vím, že současná doba společenská pravidla ráda uvolňuje, ale přesto jsou určité zažité konvence, které když porušíte, můžete být minimálně pro některého z dalších hostů za burana. Stejné je to i v případě obleků. Muž by neměl černý oblek obléci před šestou večerní jinam než na pohřeb.

Magazíny, které pojem „malé černé“ z módní branže přejaly, navíc velmi často neuvádí dost podstatnou informaci, že vlastně vůbec nemusí být černé. Tento pojem zahrnuje koktejlové šaty v délce po kolena ve střízlivé barvě, které by měly sloužit jako univerzální společenský oděv na různé méně formální příležitosti.

Malé černé -Little Black Dress (polyvore.com)

Pokud i tak zůstáváte fanouškem černé, zkuste si všimnout, že po černé barvě obvykle sáhne většina návštěvníků určité akce, a ta se rázem vizuálně mění na smuteční shromáždění. Dost často se vám tak stane, že vlastně splynete s černočerným davem.

Černá všude, kam se podíváš (popsugar.com.au)
Někdy ani Anna Wintour nevypadá výjimečně (huffingtonpost.com)

Proto mám naopak pocit, že černou se dá zkazit mnohé. A s výše uvedeným jde ruku v ruce i náš druhý bod.

2. Černá se hodí ke všemu

Když je nám vtloukáno, že černou nic nezkazíme, máme automaticky zažito, že se hodí úplně ke všemu. Černá barva je přeci zcela univerzální a hodí se ke všem ostatním barvám. To je sice hezká teorie, ale jak už to tak bývá, praxe těžce pokulhává.

Podívejme se na následující koláž fotek. Na první fotografii má dívka na sobě romantické květované šaty, něžné vlny ve vlasech a celkově by působila étericky jako víla, kdyby celý svůj outfit nezabila černými doplňky. Neudělaly by mnohem větší parádu lodičky a psaníčko v nějaké jemnější barvě?

Doplňky k šatům (beautybymissl.com)

Je to velmi častý a také velmi chybný jev. Když si nejsme jisté, jaké doplňky by se k šatům (zejména těm vzorovaným) hodily, sáhneme po černé. Však nás to tak učili a musí to být dobře.

Jsou případy, kdy černá barva není úplný přešlap, ale jak vidíte na následujících kolážích, většinou se stejně najdou kombinace, které vypadají lépe a nechají daný kus oděvu mnohem lépe vyniknout.

Černé boty k bledě modrým šatům? Raději ne.
Černošedá nuda (pinterest.com)

3. Černá sluší každému

Jeden ze svých příštích článků určitě zasvětím barevné typologii. To je stále dost opomíjená oblast módy a málokdo ví, že už byla tato metoda od dob čtyř barevných typů (jaro, léto, podzim, zima) dávno zdokonalena. Stále se pro lepší orientaci používá přibližně 16 základních barevných typů, ale pracuje se dnes mnohem individuálněji a hlavně bývají barvy pouze jedním z aspektů, které se při typologii rozebírají. Ale o tom se podrobněji rozepíšu příště.

Dnes vám bude stačit informace, že černá barva sluší (a to ještě za určitých podmínek) pouze čtyřem ze zmíněných šestnácti typů! Naopak je to barva velmi záludná kvůli jedné své podstatné vlastnosti – pohlcuje světlo a tím pádem i barvu.

Zkuste se pozorně podívat na následující obrázky. Na obou je ve středovém obdélníku stejný odstín modré.

Působení černé barvy

Proč vypadá na každém obrázku jinak? Protože černá barva opticky ubírá té modré na sytosti. A ten stejný efekt bude mít i s vaším obličejem.

Angelina Jolie (saudigazette.com.sa)
Kate Blanchett (celebrityhaircolorguide.com)

Podívejme se na Angelinu Jolie a Cate Blanchett. Obě jsou to mimořádně krásné ženy, ale oběma černá barva ubírá z tváře barvu a sytost, takže působí unaveným a starším dojmem.

Předpokládám, že takto žádná z nás působit nechce. Proto je pro většinu lepší, pokud černou barvu nenosí alespoň přímo u obličeje.

Až vám příště zase někdo bude v obchodě radit, ať si tu halenku koupíte v černé barvě, protože ta přece sluší každému, s díky odmítněte. Vy už teď totiž víte, že černá nesluší skoro nikomu.

4. Černá zeštíhluje

Tohle je mýtus pouze z části. Tím, jak černá barva pohlcuje světlo, umí dobře zakrýt i různé nerovnosti a nedokonalosti naší postavy. A také čím tmavší barva na nějakém předmětu je, tím menším dojmem na nás předmět opticky působí. To je všechno samozřejmě nezvratná pravda.

ALE! Pokud potřebujete zakrýt nějaký ten faldík, není to jen o tom, abyste zvolila co nejtmavší barvy. Stejně tak záleží na vhodném střihu oblečení a na materiálu. Obecně radím, že čím silnější a pevnější látka, tím víc toho zakryje.

Když si srovnáte tyto fotografie dvou baculatějších žen, asi nebudete dále trvat na pravidlu, že černá zeštíhluje.

Plus size móda (bodybuilding.com, pinterest.com)

Žena na fotce vpravo sice zvolila bílé šaty, které by ji měly spíše rozšiřovat, ovšem vybrala si dobrý střih, který jí zakrývá širší boky a stehna, ale zanechává hezkou siluetu. Navíc si díky vhodné délce vestičky opticky zúžila pas. Naproti tomu dáma na levé fotografii udělala špatně snad vše, co mohla. Šaty jsou sice černé, ale jak vidíte, nezakrývají vůbec nic a rozhodně ji nezeštíhlují, ba naopak. Velmi tenký materiál nechává vyniknout vše, co by mělo být skryté, plandavost šatů nositelku rozšiřuje a navíc střih vůbec nelichotí její postavě.

V černé barvě může dokonce vypadat tlustší i žena s takovouto postavou!

Postava Kaley Cuoco (dailymail.co.uk, toofab.com)

Na pravidlech je lákavé, že nabízí tak snadná a jednoduchá řešení. Stačí si pamatovat jednu zásadu a máte vystaráno. Ale jak vidíte, v praxi to moc nefunguje a nic bohužel není tak jednoduché, jak bychom si přáli.

Takže na pravidlo, že černá zeštíhluje, můžete zapomenout a já vám za to slibuju, že se určitě můžete těšit i na článek s lepšími tipy na optické zeštíhlení postavy.

5. Černá a bílá jsou jediné univerzální barvy

Tento mýtus zřejmě bude jedním z hlavních důvodů, proč je černé oblečení tak oblíbené. Mnoho lidí žije totiž v mylné představě, že černá a bílá jsou jediné dvě barvy, se kterými lze sladit jakoukoliv jinou barvu. A protože bílá je velmi nepraktická a hned se umaže, nabízí se černá jako ideální řešení.

No a hádejte co – není to pravda. Naštěstí! Jak vidíte na následující paletce, barevně neutrálních odstínů existuje mnoho a vybere si z ní určitě každý.

A to je jen ukázka malého vzorku neutrálních barev. Na barevné škále bychom našli nepřeberné množství odstínů, které lze libovolně kombinovat. Pokud se navíc zaměříte na jiné neutrální barvy než je černá a bílá, můžete s nimi vytvářet mnohdy zajímavější a neotřelejší barevné kombinace. Na následujících kolážích se můžete podívat, jak rozdílný výsledek získáte, pokud černou barvu vyměníte za jinou neutrální.

Námořnický outfit (polyvore.com)
Elegantní outfit do práce (polyvore.com)
Městský outfit (polyvore.com)
Formální business outfit (polyvore.com)

Závěrem bych ráda předešla mýtům o tom, že nesnáším černou barvu. To rozhodně není pravda. Ač ji sama nevyhledávám a nenosím, vnímám černou jako jednu ze základních barev a globálně ji rozhodně nezatracuji. Snažila jsem se pouze upozornit na to, že je zbytečně přeceňovaná a vyhledávaná i ve chvílích, kdy by lepší službu udělaly jiné barvy. Zkuste se přestat v černé barvě schovávat a buďte vidět v barvách, které vám sluší – o tom si už brzo povíme víc.

Barevná škála je tak pestrá, přeci se nebudete omezovat jedinou barvou.

(2impresspromos.com)

Víte o nějakých dalších mýtech, kterými je černá opředená? Nesouhlasíte s něčím v článku? Chybělo vám ve výčtu něco? Chcete se k tématu jakkoliv vyjádřit? Budu se opět těšit na vaše komentáře.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.