Aby vše ladilo

12. 3. 2018

V dnešním článku se opět vrátíme k základům. Už víme, že je pro nás dobré vědět, jaké nám sluší barvy, víme, jak se udělat trošku mladší, a také jsme si řekli, jaké je základní desatero krásy.
Nabízí se ale další zásadní otázka. Jak to udělat, aby nám oblečení ladilo?

Když to neladí… (justjared.com, dailymail.co.uk, pinterest.com, gotceleb.com)

Ačkoliv většinou víme, jaké oblečení se nám líbí, nebo jaké chceme nosit, často se stane, že si nejsme jisté, jak ho zkombinovat. Koupila jste si novou sukni, těšila se, jak ji budete nosit, ale ať se snažíte sebevíc, výsledek je stejně vždycky nějaký divný. Mnohdy by přitom stačilo tak málo. Vyměnit třeba jen jeden nebo dva kousky oblečení za jiné.

Jak to sladit? (polyvore.com)

Jak tedy na to?

Barvy nestačí

Velmi často se setkávám se základní chybou. Někdy si ženy myslí, že stačí, aby oblečení ladilo barevně. Mnohdy se dokonce snaží barvy ladit až příliš úporně. Při letmém pohledu by se mohlo zdát, že oblečení na následující koláži docela ladí. První outfit je sladěný tón v tónu do světle modrých odstínů, druhý je celo-černý (a černou přece nic nezkazíš) a poslední se drží dříve oblíbeného pravidla dvou barev. Ale stejně to nefunguje.

Barevné ladění nestačí

Pokud spolu budete míchat několik různých stylů, bude výsledek nevkusný, ačkoliv se budete držet barevných schémat. Sportovní bunda, tenisky a k tomu elegantní halenka s kabelkou? Určitě ne. Stejně tak působí neharmonicky romantická halenka s volánky v kombinaci se sportovními botami a rockerským křivákem. A sportovní kombinaci skater sukně a trička s potiskem zaručeně zabijete elegantními doplňky.
Současné trendy jsou sice velmi uvolněné a určité míchání stylů připouštějí. Pokud jste módní nadšenec a v oblasti módy se cítíte jako ryba ve vodě, můžete si porušování pravidel dovolit. Ovšem pokud vůbec nevíte jak na to, měla byste se raději zdržet větších experimentů.

Sladit styl také nestačí

Abychom to snad neměly úplně snadné, pojďme si na následující koláži ukázat, že sladit jednotlivé kousky stylově také neznamená snadnou cestu k cíli. Všechny tři outfity na následujícím obrátku jsou stylově zcela v pořádku. Všechny se drží elegance a měly by k sobě vlastně pasovat. Na první pohled je ovšem zřejmé, že nepasují.

První obrázek je příkladem toho, že je velmi ošemetné míchání různých vzorů. A to i za dodržení barevného ladění. Míchání vzorů je sice za dodržení určitých pravidel povoleno, ale já vám radím držet se osvědčeného postupu – vždy jen jeden vzorovaný kousek.
Druhý obrázek ukazuje oblečení, které by mohlo vypadat opravdu dobře. Jednotlivé kousky jsou minimalisticky čisté a bez vzoru. Jenomže zvolené barvy k sobě vůbec neladí.
Na posledním obrázku bylo dodrženo barevné ladění, stylová souhra a nemíchá v sobě žádné vzory. Tak v čem je problém? Jednotlivé kousky k sobě neladí střihově a vytváří tak podivnou siluetu.

A zase by mohlo stačit tak málo…

Zajímavé květované kalhoty můžeme nechat vyniknout vedle jednobarevných kousků v neutrálních barvách a doplnit hladkou kabelkou, která barevně ladí ke vzoru kalhot.
Barevnost druhého outfitu upravíme do kombinace mírně chladných tlumených barev a výsledek je na pohled velmi příjemný.
Třetímu outfitu ponecháme příjemnou tlumenou podzimní barevnost, ale volné kalhoty doplníme vhodnějšími přiléhavějšími vršky. A najednou tu máme z nevkusně působícího oblečení decentně, avšak zajímavě, působící zevnějšky.

Když to kazí boty

Další častou chybou jsou špatně zvolené boty. Řekla bych, že je to chyba téměř nejrozšířenější a vychází zřejmě z faktu, že kvalitní obuv je nákladnější položka než třeba kalhoty nebo halenka, a proto jich člověk nemá doma tolik. Také máme možná pocit, že boty jsou až u země a nikdo nám na ně moc nekouká. To je však velký omyl. Měla byste dávat pozor na to, aby vám nevhodné boty nepokazily celkový dojem.

Když boty neladí (polyvore.com)

Krásně sladěné oblečení na prvním obrázku naprosto přebíjí výrazné černé boty, které působí velmi rušivě. Obecně si dávejte pozor na kombinaci klasických tělových silonek a kotníkových bot (zejména těch černých!). Ve většině případů to nevypadá vůbec dobře. Ke kotníkovým botám mnohem lépe sednou trošku silnější punčochy nebo alespoň silonové punčochy v nějaké tmavší nebo výraznější barvě – hnědá, modrá, vínová, hořčicová…
Romantické šaty na druhé fotce jsou doplněné balerínami, které by sice měly ladit barevně, ovšem květinový vzor se tluče se vzorem bot a hlavně s výraznou přezkou.
Výrazně elegantní outfit na posledním obrázku naprosto zabily workery, které by se hodil spíše k nějakému ležérnímu nebo sportovnějšímu oblečení.

Pojďme se podívat, jak by to šlo lépe.

Když boty doladí zbytek outfitu (polyvore.com)

V prvním případě stačilo obout boty, které tak ostře nekontrastují se zbytkem oblečení a barevně ho doplňují.
Romantické modré šaty lépe vyniknou v kombinaci s jednoduchými, hladkými a nejlépe světlými balerínami.
Na posledním obrázku vidíte, že elegantní kotníčkové boty vytvořily se zbytkem oblečení harmonický celek.

Nepodceňujte detaily

Když už má být vaše oblečení sladěné, měla byste to vždy dotahovat do konce. I drobnější detaily mohou pokazit jinak hezký celek.

Hlídejte i detaily (polyvore.com)

Jemný a romantický vzhled mohou úplně zabít sportovní letecké brýle. Ty byste si měla schovat spíše k riflím. Naopak elegantní kabelka do sportovního outfitu asi nikdy nezapadne. A ležérní vycházkové oblečení mohou nepříjemně narušovat příliš elegantní a barevně neladící náušnice.

Máte nějaké vlastní triky a návody na to, aby vám oblečení vždy dobře ladilo? Máte k článku nějaké připomínky? Podělte se o svůj názor v komentářích.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.