7 základních typů postavy

21. 3. 2018

V předchozím článku jsme si řekli o tom, proč je dobré znát svůj tvar postavy. Dnes se spolu podíváme blíže na jednotlivé typy postav a na to, jaké střihy oblečení jsou pro ně vhodné nebo nevhodné. Znovu bych ráda zopakovala, že se jedná o základní a zjednodušený přehled typů postavy. Mnohé z nás mohou být kombinací více typů, je třeba při výběru oblečení zohlednit naše konkrétní proporce a všímat si jednotlivých částí těla a jejich nedostatků a předností.

Tělesné tvary

Přehled typů postavy

Jak už jsem zmínila, existuje několik různých systémů dělení tělesných tvarů. Mě osobně nejvíce vyhovuje systém 7 typů postavy, který je jednoduchý, relativně přesný a snadno se s ním pracuje.

1. Postava I – sloup

Typ postavy I je charakteristický svojí útlostí a štíhlostí, dlouhými končetinami a rovností bez ženských křivek. Tělesná konstrukce tohoto typu je poměrně subtilní, pas není příliš definovaný a postava působí chlapeckým dojmem.

Postava I – sloup (cugetliber.ru, pinterest.com, stylebistro.com, zimbio.com, zimbio.com)

Protože jsou ženy tohoto typu obvykle štíhlé, nemají až tak moc co maskovat. Jejich výhodou bývají krásné štíhlé nohy, které si zaslouží být ukazovány v sukních a úzkých kalhotách. Mohou si také dovolit různé výrazné aplikace, detaily nebo volány v oblasti ramen a prsou, které odvedou pozornost od rovného pasu.

Postava I – vhodné oděvy (accessonline.com, celebuzz.com, justjared.com, redcarpetroxy.com, theartisticsoul.com, redcarpet-fashionawards.com)

Naopak by se tento typ měl vyhnout příliš volným střihům, které na něm působí plandavým dojmem. Štíhlá postava se ve volném oblečení ztrácí a žena tak ve svém oblečení úplně zaniká. Pro postavu I také není příliš vhodné poutat pozornost k rovnému pasu. Proto je lepší neupozorňovat na něj výraznými pásky, detaily, aplikacemi apod.

Postava I – nevhodné oděvy (celebritystyleguide.com, vogue.es, queen.gr, elle.it, instyle.com)

Zároveň má tento typ postavy obvykle malá prsa. Záleží však na každém, zda to bere jako nedostatek a bude chtít tento fakt skrývat volány nebo řasením v oblasti prsou, nebo zda nechá drobnější prsa vyniknout v přiléhavých topech.

Ženy s postavou I: Olivia Palermo, Kate Hudson, Gwyneth Paltrow

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu I

Oblečení pro postavu I

Kabát, 674 Kč
Bunda, 1099 Kč
Halenka, 449 Kč
Džíny, 475 Kč
Šortky, 629 Kč
Šátek, 179 Kč


2. Postava V – obrácený trojúhelník

Jak už název napovídá, tento typ postavy se projevuje rameny, které jsou širší než boky. Ty bývají naopak útlé a pas je většinou méně definovaný. Postava působí rovně a atleticky. Podobně jako u postavy I bývají předností žen s postavou V krásné štíhlé nohy.

Postava V (kobieta.wp.pl, pinterest.com, gotceleb.com, pinterest.com, pinterest.com)

Pokud máte postavu tvaru V, měla byste se snažit opticky rozšířit oblast boků a dolní polovinu těla a naopak zúžit polovinu horní, nebo alespoň na široká ramena neupozorňovat. Velmi vhodné jsou rozšířené sukně, topy se zavazováním za krk apod. Pokud máte hezké nohy, snažte se k nim přitáhnout pozornost v minisukni nebo barevně či vzorem nápadnými kalhotami.

Postava V – vhodné oděvy (globalfashionreport.com, harpersbazaar.com, omgcheckitout.com, loomee-tv.de, prawdziprawda.pl, rumenews.com)

Největší chybou je u tohoto typu zvýraznění ramen. Zapovězeny by měly být vycpávky, výrazné lodičkové výstřihy, výrazné vzory na horní polovině těla, aplikace na ramenou, úzké přiléhavé sukně, velmi tenká ramínka apod.

Postava V – nevhodné oděvy (celebmafia.com, wikifeet.com, katescloset-com.au, rsvpcalendar.blogspot.cz, bigportal.ba, pinterest.com)

Ženy s postavou V: Teri Hatcher, Demi Moor, Vévodkyně Kate, Kristen Stewart

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu V

Oblečení pro postavu V

Sako, 1499 Kč
Kalhoty, 899 Kč
Šaty, 599 Kč
Sukně, 500 Kč
Top, 429 Kč


3. Postava H – obdélník

Postava typu H se vyznačuje rameny stejně širokými jako boky, širokým pasem a celkovou rovností. Oproti typu I však nepůsobí tak štíhle, naopak je trup tohoto typu poměrně široký.

Postava H – obdélník

Tento typ by se měl snažit odvést pozornost od svého pasu. Vhodné jsou zajímavé výstřihy, výrazné náhrdelníky, šněrování ve výstřihu, brože, aplikace a vzory oblasti prsou apod. Pokud má žena s postavu H hezké nohy, může odvést pozornost na ně. Tato postava není nijak limitovaná výběrem kalhot, musí zohlednit pouze jejich délku. Vhodné jsou také různé antické střihy šatů nebo oblečení, které pouze lehce kopíruje siluetu těla.

Postava H – vhodné oděvy (aliexpress.com, instyle.com, peopleenespanol.com, pinterest.es, stylebistro.com)

Ženy s postavou H by se rozhodně měly vyvarovat všemu, co přitáhne pozornost k jejich pasu. Nevhodné jsou pásky, řasení, volány, vzory nebo jiné detaily v pase. Vhodné není ani příliš volné oblečení.

Postava H – nevhodné oděvy (closerweekly.com, dressintv.com, elmundo.es, hun.is, pinterest.es)

Ženy s postavou H: Anne Hathaway, Kim Catrall, Eva Longoria, Penelope Cruz

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu H

Oblečení pro postavu H

Kabát, 799 Kč
Šaty modré, 529 Kč
Šaty červené, 549 Kč
Svetřík petrolejový, 539 Kč
Halenka, 549 Kč
Sukně, 369 Kč


4. Postava A – hruška

Postava A je charakteristická tím, že má boky širší než ramena. Pas u tohoto typu bývá dobře definovaný a výrazný. Hruškám se tuk usazuje zejména do dolní poloviny těla – do hýždí, boků, stehen a mnohdy i do celých nohou.

Postava A (bet.com, lazygirls.info, pinterest.com, pinterest.com, pinterest.com)

Ženy s postavou hrušky by měly oblečením zvýrazňovat svůj štíhlý pas, snažit se přitáhnout pozornost k horní polovině těla a opticky zúžit spodní polovinu. Velmi vhodné jsou různé výrazné vzory na horních dílech, zajímavé výstřihy, volány a jiné aplikace v oblasti ramenou, lodičkové výstřihy, áčkové sukně a širší nebo zvonové kalhoty.

Postava A – vhodné oděvy (celebuzz.com, justjared.com, gotceleb.com, styleandthecity.ro, people.com)

Pokud vlastníte tento tvar postavy, rozhodně se vyhněte úzkým kalhotám a sukním nebo spodním dílů s výraznými vzory. Nevhodné jsou také příliš volné oděvy, které zakryjí váš pas nebo detaily, které přitáhnou pozornost k vašim bokům. Pozor si dávejte také na to, aby vaše horní díly nekončily v oblasti boků.

Postava A – nevhodné oděvy (celebuzz.com, dailymail.co.uk, dailymail.co.uk, zimbio.com, celebuzz.com)

Ženy s touto postavou: Jennifer Love Hewitt, Kristin Davis, Michelle Obama, Maria Menounos

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu A

Oblečerní pro postavu A

Kabát, 1549 Kč
Šaty, 629 Kč
Kalhoty, 549 Kč
Body, 599 Kč
Sukně, 1199 Kč


5. Postava X – přesýpací hodiny s nižšími boky

Postava X má stejně široká ramena jako boky a definovaný pas. Avšak oproti klasickému typu přesýpacích hodin má níže položené boky a tuk se tomuto typu postavy ukládá zejména do horní poloviny stehen. Právě kvůli tomu bývá tento typ někdy mylně zaměněn za postavu hrušky. Proti hruškám má ale většinou postava X od půlky stehen směrem dolů štíhlé nohy.

Postava X (dailymail.co.uk, iwantmysexyback.wordpress.com, pinterest.com, pinterest-de)

Pro postavu X je nejdůležitější zvýraznit pas a případně odvést pozornost od širších stehen nebo výraznějších boků. Ideální jsou pro tuto postavu všechny vypasované střihy, rovné nebo áčkové sukně, kalhoty s rovnými nohavicemi, pas zvýrazněný páskem apod. Nohy tohoto typu bývají od poloviny stehen krásně štíhlé, takže je žádoucí ukázat je v minisukni.

Postava X – vhodné oděvy (perthnow.com.au, thehotpinklist.com, zimbio.com, dailymirror.com, bloglovin.com)

Velmi nešťastné jsou naopak všechny oversize střihy a oblečení, které je příliš volné v oblasti pasu. Nelichotivě působí podobně jako u hrušek také příliš úzké kalhoty a sukně nebo příliš krátké šortky. Ženy tohoto typu by si také měly dát pozor na různé aplikace, zipy, výšivky a další detaily v oblasti boků, které by mohly upoutat pozornost k širším stehnům.

Postava X – nevhodné oděvy (coolspotters.com, justjared.com, loop.fi, popsugar.com, stylebistro.com)

Ženy s postavou X: Scarlett Johansson, Leighton Meester, Jennifer Aniston

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu X

Oblečení pro postavu X

Kabát, 1299 Kč
Šaty, 749 Kč
Sukně, 969 Kč
Body, 594 Kč
Kalhoty, 799 Kč


6. Postava O – jablko

Ženám s postavou jablka se tuk ukládá zejména v oblasti pasu a břicha. Pas bývá nejširší částí těla. Tento typ bývá spojován s nadváhou, ale mohou ho mít i ženy relativně štíhlé.

Postava O

Ženy s postavou jablka by se měly předně snažit odpoutat pozornost od oblasti pasu a břicha. Ideální jsou výrazné prvky u tváře – výrazné šátky, šperky, zajímavé výstřihy apod. Pokud nemá žena tohoto typu velkou nadváhu a má hezké nohy, může se snažit přitáhnout pozornost také na ně. Vhodné jsou také rovné střihy vrchních dílů, tmavé barvy v oblasti pasu nebo empírové střihy.

Postava O – vhodné oděvy (gettyimages.com, lookastic.com, kozaczek.pl, stylebistro.com)

Velkou chybou je, pokud se ženy s postavou O snaží zakrýt nadváhu příliš volným oblečením, které je ještě rozšíří. Vyhnout by se měly všem detailům v pase, páskům, vypasovaným střihům a jakémukoliv nabírání v pase. Dobrou službu neudělá ani přidávání objemu v oblasti ramen a boků, kvůli čemuž postava působí ještě objemnějším dojmem.

Postava O – nevhodné střihy (dailymal.co.uk, dailymail.co.uk, dailystar.com, perezhilton.com)

Ženy s postavou O: Kathy Bates, Drew Barrymore, Jo Brand

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu O

Oblečení pro postavu O

Kabát, 999 Kč
Modrá halenka, 699 Kč
Bílá halenka, 469 Kč
Kalhoty, 599 Kč
Šaty, 599 Kč
Šátek, 249 Kč


7. Postava 8 – přesýpací hodiny

Postava 8 je velmi žensky působící typ. Ramena a boky jsou u tohoto typu stejně široká a pas je dobře definovaný. Rozdílné oproti postavě X je tvar boků, které jsou výše posazené.

Postava 8 (hawtcelebs.com, pinterest.com, radaonline.cz, zona.mx)

Pro postavu přesýpacích hodin je ideální zdůrazňovat její siluetu. Oblečení by vždy mělo mít zdůrazněný pas, mělo by být vypasované a kopírovat ženské tvary nositelky.

Postava 8 – vhodné oděvy (blesk.cz, dailymirror.com, collspotters.com, dailymail.co.uk, refindedside.com)

Vyhnout by se postava 8 měla zejména volnému a oversize oblečení, ve kterém zaniká pas. Vhodné nejsou ani rovné střihy.

Postava 8 – Nevhodné oděvy (buzzexpress.com, celebmafia.com, eonline.com, mtv.co.uk, stylebistro.com)

Ženy s postavou 8: Salma Hayek, Beyoncé, Kim Kardashian, lucy mecklenburgh

Vybíráme z obchodů – oblečení pro postavu 8

Oblečení pro postavu 8

Sako, 1199 Kč
Šaty, 779 Kč
Sukně, 529 Kč
Kalhoty, 350 Kč
Halenka, 349 Kč


V příštím článku se vám pokusím poradit, jak svůj typ postavy nejlépe poznat.

Máte nějaké dotazy nebo připomínky k dnešnímu článku? Budu se na ně těšit v komentářích!

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Ráno otevřeš skříň, sáhneš pro několik kousků oblečení, oblékneš je, podíváš se do zrcadla a zjistíš, že vypadáš skvěle. Vše ti zabere minimum času a celý den se budeš cítit prostě úžasně. Kamkoliv půjdeš, budeš vědět, že ti to sluší, jsi hezky oblečená a můžeš se...

pokračovat ve čtení

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.