Jak si vybrat vhodný účes

18. 5. 2018

V nedávném článku o vlasových proměnách jsem vám ukázala několik „odstrašujících“ příkladů, jak může dopadnout touha po změně a novém účesu. Zároveň jsem vám slíbila, že vám napíšu něco o tom, jak byste si měla vhodný účes pro sebe vybrat.

Mohlo by se zdát, že je to jednoduché. Prostě si u kadeřníka projdete katalog vlasových trendů a jednoduše ukážete na ten, který se vám nejvíc líbí. Ale zřejmě jste už sama za ty roky zjistila, že to takhle prostě nefunguje. A možná se už pár let pokoušíte najít ten „svůj“ účes, který vám bude slušet a ve kterém se budete cítit dobře. A stále ho nenacházíte… Možná by se vám mohlo tedy hodit pár praktických rad, kterých byste se měla při výběru rozhodně držet.

Berte ohled na tvar obličeje

Definovat tvar svého obličeje je asi úplný základ, bez kterého se nemůžete hnout z místa. Funguje to podobně jako u určování tvaru postavy. Ideální je, pokud se vyfotíte v zrcadle. Doporučuju vám jednu fotku udělat také trošku z větší dálky, protože mnohdy mnohem lépe uvidíte, jaký tvar váš obličej nejvíce připomíná. Naprostým ideálem je symtetrický oválný obličej, kterému sluší v podstatě všechno. Pokud takový máte, upřímně vám gratuluju a můžete s klidem vyzkoušet většinu střihů. Podobně jako Rachel Bilson. Něco vám bude slušet víc, něco míň, ale nic nebude vyloženě přešlap.

Oválná tvář – Rachel Bilson

Říkáte si při pohledu na Rachel, že to není fér? Nemáte ideální oválný obličej? Nic si z toho nedělejte. To nemá většina z nás. Znamená to pro vás jen to, že si budete muset důkladněji vybírat vhodné střihy.

Bez toho byste mohla dopadnout s velmi nelichotivým střihem, který místo aby „vady“ vašeho obličeje zakryl, spíše je ještě zdůrazní.

Scarlett Johansson – nevhodné účesy (refinery29.com, thehairstyler.com, hakhul.net)

Scarlett Johansson má sice hezký obličej, ovšem jeho trojúhelníkový tvar není příliš ideální. Neměla by tedy nosit účesy, které zdůrazňují její širší čelo a úzkou a protáhlou dolní čelist. Scarlett nosí posledních pár let krátké vlasy, které asi více odpovídají její osobnosti, ovšem tyto krátké střihy jí příliš nesluší.

Scarlett Johansson – vhodné účesy (leshampiste.com, regimedestar.com, justjared.com)

Vhodnější jsou delší střihy, které mají objem podél dolní čelisti a také ty, které alespoň z části zakrývají po stranách čelo. Na koláži výše vidíte, že v takových účesech působí obličej Scarlett oválnějším dojmem.

O různých tvarech obličeje si určitě ještě povíme v samostatném článku.

Zamaskujte nedokonalosti

S přechozím bodem souvisí i ten následující. Kromě toho, že byste se měla účesem snažit co nejvíce docílit dojmu oválného a proporčního obličeje, zároveň byste měla mít na paměti, že nevhodný účes může zvýraznit různé nedokonalosti, jako jsou odstáté uši, podbradek nebo třeba ploché temeno hlavy.

Ginnifer Goodwin (stylebistro.com, thehairstyler.com, bollywoodfox.com, celebmafia.com, styleweekly.com)

Ginnifer Goodwin má výrazně odstáté uši, především to jedno. Za tuto „vadu“ se nestydí a již několik let nosí krátké sestřihy. Moc jí v tom fandím, protože se v krátkých vlasech evidentně cítí dobře a zřejmě podtrhly také její osobnost. Nicméně si myslím, že příliš krátké a uhlazené střihy na prvních dvou fotografiích jí moc nesvědčí. Osobně se mi mnohem více líbila například v mikádu jako na třetí fotce. Pokud však touží po krátkých vlasech, stále může volit střihy, které uši částečně překrývají jako je to na čtvrtém obrázku. Případně může alespoň volit rozcuchaný a nadýchanější styling jako na poslední fotce, který na ucho nebude tolik přitahovat pozornost.

Zohledněte měřítko

O měřítku už jsme si spolu povídali v článku Jak vypadat štíhlejší. Jedná se o jednoduchý princip toho, že jakákoliv věc vypadá menší, je-li obklopena předměty většími a naopak (oba modré puntíky jsou stejně velké).

Měřítko

Ve stejném duchu byste měla vybírat také váš účes, pokud je vaše postava výrazně drobná nebo silnější, případně je-li vaše hlava nepoměrně malá nebo velká vůči tělu. Pokud máte velmi drobnou a subtilní postavu, ve výrazně dlouhých a nadýchaných účesech se ztratíte. Pokud jste naopak trošku silnější, měla byste se vyhnout příliš krátkým nebo uhlazeným účesům. Stejně tak v případě, že máte malou hlavu vůči zbytku těla nebo naopak. Pozor byste si měla dát i v případě, že je vaše hlava proporčně v pořádku vůči zbytku těla, ale váš obličej je výrazně drobný nebo naopak výrazně velký. K drobnému obličeji se potom nehodí nadýchané a dlouhé účesy a k velkému naopak ty uhlazené a velmi krátké.

Nevhodné měřítko (newlook, globaloceanside.com, looktothestars.com, pinterest.com, aceshowbiz.com)

Vyberte si správnou barvu

O barevné typologii už toho na blogu padlo hodně. Nevhodná barva vlasů dokáže napáchat stejné škody jako nevhodné barvy oblečení. Možná ještě víc, protože barva vlasů je nejblíže u naší tváře. Nedávno jsem vám ukazovala, jak kvůli nevhodné barvě vlasů vypadá Rachel Bilson starší. Co dokáže špatně zvolená barva vlasů, si můžete prohlédnout také na koláži.

Nevhodná barva vlasů (hawtcelebs.com, metro.us, glamourmagazine.co.uk, pinterest.com, ceskatelevize.cz)

Pokud jste zatím konzultaci své barevnosti neabsolvovala (nebo se ani nechystáte) a nevíte, jaká by byla nejvhodnější barva vlasů právě pro vás, radím vám, abyste se držela své přirozené barvy vlasů, kterou můžete třeba jen zesvětlit či ztmavit o odstín, nebo jí přidat zajímavější nádech nějakým přelivem. Pokud je však váš výchozí odstín vlasů chladný, určitě netónujte do teplých odstínů a naopak. Výjimky sice existují, ovšem dá se téměř s jistotou říct, že pokud jste se narodila jako blondýnka, nebude tmavá barva vlasů to pravé pro vás. Pokud jste od přírody zrzka, určitě vám nebude slušet černá nebo nějaká chladná barva vlasů.

Respektujte svoji osobnost a styl

Mohou vám sebevíce slušet výrazně rudé vlasy a strohý a uhlazený účes, ovšem pokud jste romantická a křehká duše, dokonalého výsledku nikdy nedocílíte (a neplatí to jen pro vlasy). Při výběru vhodného účesu byste vy a váš kadeřník měli respektovat také to, jaká jste osobnost, a jaký je váš styl. Váš účes musí ladit s oblečením, které běžně nosíte a také s vaší povahou a charakteristickými rysy. Jste-li přírodně založený člověk, který ve všem razí přirozenost, sotva můžete nosit módní růžový přeliv, když s vámi nebude korespondovat.

Nevhodný styl vlasů (lorealprofessionnel.co.uk/hair-looks/style-my-hair)

No uznejte sami. Jak by se vám líbila drsňačka Pink s romantickými vlnami? Nebo elegantní Nicole Kidman s punkovou úpravou vlasů? A co kdyby se upjatá Victoria Beckham rozhodla pro styl průměrné instagramové hvězdičky? A jak byste vnímali křehkou Emmu Watson jako sexy ženu vamp?

Buďte praktická, je-li to třeba

Při výběru vhodného účesu byste měla zvážit svoje možnosti. Pokud si vyberete účes, který je náročný na úpravu, budete muset mít čas a dovednosti ho udržovat. Zvládnete si účes sama doma upravit? Budete mít každé ráno 20 minut na úpravu vlasů? Jestliže se rozhodnete pro změnu barvy vlasů, budete mít prostor na to, abyste chodila každý měsíc na dobarvování?
Když zvolíte délku pod ramena a níž, vždy budete mít možnost v nouzi vlasy stáhnout do drdolu nebo culíku. Všechny kratší délky vás nenechají ráno odejít bez zásahu. Pokud máte vlasy rovné jako hřebíky, které se jen tak nepřeleží, asi si můžete dovolit téměř cokoliv. Jestli se vaše vlasy ale vlní, nebo se vám během noci udělá na nějakém místě „vlk“ či nějaký nežádoucí přehyb, musíte si být jistá, že kratší sestřihy zvládnete poctivě každý den upravovat. Mastí se vám hodně vlasy? Potom budete mít zřejmě potíže s ofinou, na kterou si člověk obvykle víc sahá, a tím pádem je i rychleji mastnější.

Buďte realistka

A nehledejte si nereálné vzory. Berte ohled na to, jakou kvalitu a charakteristiky mají vaše vlasy. Pokud jsou velmi jemné a řídké, sotva můžete po kadeřníkovi chtít, aby vám vytvořil účes podle celebrity, která má vlasy husté a pevné. Střih vlasů byste vždy měla přizpůsobit kvalitě svých vlasů. S tím by vám měl každý solidní kadeřník pomoci. Podle typu, kvality a hustoty vlasů volte také vhodnou délku. Mnoho žen touží po dlouhých vlasech, ale nemají na výrazné délky vhodnou kvalitu vlasů. Jsou-li vlasy spíše řídké, budou v délkách vypadat jako myší ocásky.

(longhaircommunity.com)

Troška inspirace

Pokud hledáte jednoduchý účes, který půjde snadno upravit, držte se polodlouhých a delších střihů. V barvách stále vládnou přirozené odstíny a jen jemné prosvětlování tón v tónu. Zapomeňte na klasické melíry, barevné proužky a podobné oživování. Nejvíce parády udělají přirozeně působící účesy, do kterých pustíte trochu života. Vlasy můžete narovnat, lehce zvlnit, sepnout do vyššího ohonu, zaplést do copu, sepnout po stranách, jednou mít pěšinku uprostřed a příště zase na straně. Pokud toužíte po kratších vlasech, klidně si pořiďte nějaké kratší mikádo nebo šik krátký sestřih, ale počítejte s tím, že vlasy budete muset stále upravovat.

Vlasová inspirace

Příště se spolu podíváme blíže na jednotlivé tvary obličeje a účesy, které jsou pro ně vhodné. Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů, jestli vám článek pomohl, nebo když se s námi podělíte o jakékoliv postřehy nebo vlastní zkušenosti. Využít také můžete poradnu, kde je prostor pro větší diskuze a vaše dotazy.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Ráno otevřeš skříň, sáhneš pro několik kousků oblečení, oblékneš je, podíváš se do zrcadla a zjistíš, že vypadáš skvěle. Vše ti zabere minimum času a celý den se budeš cítit prostě úžasně. Kamkoliv půjdeš, budeš vědět, že ti to sluší, jsi hezky oblečená a můžeš se...

pokračovat ve čtení
S Hankou na kafi

S Hankou na kafi

Každý týden vysílán živě na Facebooku v rámci mini pořadu S Hankou na kafi! V rámci toho krátkého živého vysílání odpovídám na dotazy, které mi chodí, nebo řeším aktuální módní témata. Pokud pro tebe není možné se vysílání účastnit živě, můžeš se vždy kouknout...

pokračovat ve čtení
Nebuď přízrakem vlastního mládí!

Nebuď přízrakem vlastního mládí!

Oblékáš se posledních 20 let více méně stejně? Potom je tenhle článek možná právě pro tebe! Námětem k tomuhle článku se mi kdysi stala paní, kterou jsem náhodně zahlédla, když jsem projížděla na kole jednou vesnicí. Donutilo mě přemýšlet, proč některé upravené ženy,...

pokračovat ve čtení

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.