Jak si vybrat kabelku

26. 1. 2019

Na blogu jsme si už řekli, jak si vybrat boty. Čtenářka Pavla mi nedávno napsala, že by se jí hodil také článek o tom, jak si vybrat kabelku. Mám u vás za dlouhou dobu dost velký rest, takže jsem se návrhu hned chopila a začala o kabelkách zpracovávat článek.

Dnes vám přináším první, spíše teoretickou, část a příště se můžete těšit na článek s ukázkou konkrétních kabelek z obchodů a možností jejich kombinací.

Stejně jako při výběru oblečení, bot nebo šperků platí také u kabelek to, že prim hrají osobní preference. Nicméně je pár zásad, kterými je dobré se řídit. Něco málo bylo řečeno už v článku Aby vše ladilo. Dnes se na to podíváme trošku blíž. Takže jak si vybrat kabelku?

Čeho byste si na kabelce měla všímat?

Určitě nestačí, když se budete u kabelek řídit pouhým líbí/nelíbí. Pokud si ke svému outfitu vybíráte kabelku, jsou pro vás důležité tyto aspekty:

  • střih
  • barva
  • materiál
  • velikost
  • zdobení


Slaďte styl

Důležité je to, aby kabelka stylově odpovídala zbytku oblečení. To je asi to první, co byste měla u kabelky řešit. Pokud se chystáte vyjít na procházku do přírody v riflových kraťasech a teniskách, elegantní psaníčko asi nebude to pravé ořechové. Stejně tak si k rockovému outfitu nevezmete sladce růžovou korálkovou kabelku.

Pamatujte, že čím tužší a hladší kabelka, tím elegantnější a formálnější. Naopak měkké kabelky, látkové, různě zdobené přezkami, zipy, třásněmi apod., budou vždy působit spíš neformálně a volnočasově. Květinové výšivky, korálky, perly a podobné ozdoby zase působí romanticky, kdežto výrazné cvoky a zipy pro změnu zase rebelsky.

Na obrázcích výše si můžeme ukázat, co je na vybraných kabelkách špatně. Patrně ze všech budete mít pocit, že kabelka do outfitu nějak nezapadá.

Na prvním obrázku působí velká kožená a navíc dost zdobená kabelka velmi rušivě. Spíše letní oblečení k ní moc nesedí, ačkoliv se dotyčná slečna snažila být originální. Mnohem lepší službu by udělalo nějaké drobnější psaníčko nebo menší kabelka do ruky.

Podobný případ je i druhý a třetí obrázek. Třetí je docela na hraně. Úplný přešlap to není a kabelka barevně hezky doplňuje vzor na šatech. Ovšem letní vzhled šatů by uvítal nějakou jemnější kabelku než tuto, která se hodí spíše k elegantnímu a formálnějšímu oblečení.

Na čtvrtém obrázku naopak nezapadá do ryze sportovního outfitu jemná, něžná a elegantní kabelka.

Na páté fotce toho je špatně víc. Paní bohužel nakombinovala spoustu věcí, které se k sobě nehodí, a špatný výběr kabelky to jen korunuje. Podobně elegantní kabelka by zasluhovala formálnější a uhlazenější oblečení.

Příležitost

Se stylem úzce souvisí také příležitost, na kterou si kabelku chcete vzít. K volnočasovému oblečení uživíte spíše nějakou prostornější a třeba i látkovou kabelku, praktickou crossbody nebo batůžek.

Do práce k formálnímu oblečení se vám bude hodit elegantní, pevná a zřejmě kožená kabelka nebo nějaká větší brašna ve střízlivých barvách, kde můžete mít složky a notebook.

Na společenské příležitosti – na ples, do divadla apod. je vhodné pouze nějaké menší psaníčko nebo pompadúrka.

pinterest.com


Barva

Také barva hraje při výběru kabelky zásadní roli. Dávno jsou pryč doby, kdy kabelka musela stoprocentně ladit k botám. To už dnes neplatí a stačí, že kabelka barevně zapadá do outfitu.

V prvé řadě si ale musíte ujasnit, zda chcete, aby kabelka vaše oblečení pouze doplnila, nebo zda má být nosným prvkem outfitu. Nejčastěji jsou k dostání kabelky v neutrálních barvách – černá, hnědá, tmavě modrá, šedá, camel, bordó, béžová, nude apod. Můžete ale sáhnout i po výraznějších barvách, které dají kabelce vyniknout.

V případě neutrálně barevné kabelky není ladění až tak těžké, protože se kabelka bude hodit téměř ke všemu a půjde jen o to, aby se zbytkem oblečení vytvářela harmonickou barevnou kombinaci.

Pokud sáhnete po barevně výraznější kabelce, bude v outfitu mnohem výraznější. Musí tak buď zapadnout do barevného schématu v outfitu, nebo se stát nosným prvkem a měla by být použitá s jinak barevně neutrálním oblečením.

Ozdoby

U ozdob by se dalo zjednodušeně říct, že čím zdobenější kabelka, tím by mělo být jednodušší oblečení. Zároveň je to podobné jako u výrazně barevných kabelek. Pokud máte výrazně zdobenou kabelku, je dobré udělat z ní nosný prvek outfitu, aby vynikla, a vy jste celkově nepůsobila kvůli přeplácanosti jako od kolotočů.

Na obrázcích výše vidíte, jaký chaos může způsobit výrazně zdobená kabelka spolu s výrazně zdobeným nebo vzorovaným oblečením.

Naopak na obrázcích níže je ukázka toho, jak můžete nechat zajímavou kabelku vyniknout.


Styl zdobení pak také ovlivňuje styl kabelky, jak už jsem naznačila na začátku článku. Přezky, zipy a cvoky sednou spíše ke sportovním nebo rebelských outfitům, třásně budou vždy trošku hippie, květiny a perly jsou romantické a exotické výšivky zase sednou k uměleckému stylu

Proporce

Velikost kabelky závisí asi především na tom, co všechno do ní potřebujete dát. Ovšem měla byste brát v potaz také proporčnost vůči své postavě. Drobnější ženy budou vedle objemné kabelky zanikat. Naopak droboučké kabelky zdůrazní, pokud máte trošku větší tělesnou konstituci.


Trendy

Ani při výběru kabelek se nevyhneme trendům. Má-li vám kabelka udělat parádu, nesmí být staromódní. Pokud chcete investovat do dražší, kvalitní kabelky, myslete na to a vybírejte co nejvíce nadčasový styl.

Hodně moderní jsou aktuálně také různé batůžky – od těch sportovních až po elegantní mětská provedení. Batohy jsou velmi praktické, a jak je jednou zkusíte, už budou mít ve vašem šatníku nenahraditelné místo. 🙂

Více o kabelkách si řekneme v pokračování článku. Zatím mi můžete napsat v komentářích, jaká největší úskalí při výběru kabelek dělají problém vám. A jaké kabelky se vám líbí? Máte doma nějakou dražší kabelku? Je nějaká vlastnost, kterou by vaše ideální kabelka neměla postrádat?

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.