Typy kabelek a jak je nosit – 2. část

20. 2. 2019

V první části článku o typech kabelek jsme si představili nadčasovou klasiku, společenské kabelky, elegantní a městské kabelky, shoppery a moderní vaky. Dnes se podíváme na další typy kabelek a řekneme si, jak byste je měla nosit.

Crossbody kabelky

Crossbody kabelky, tedy tašky s dlouhým popruhem mají celou řadu zástupců. Patří sem volnočasová psaníčka i větší crossbody tašky, které se hodí zejména ke sportovnějšímu oblečení.

Ačkoliv mají crosboddy kabelky různou míru elegance, nikdy to asi nebude vyloženě přísně elegantní kabelka ke striktně formálnímu outfitu. K tomu stále patří zmíněné kufříkové kabelky.

Nicméně jinak už záleží na stylu konkrétní kabelky. Jak vidíte na obrázcích výše i níže, existuje spousta typů crossbody kabelek.

Crossbody kabelky (1. eobuv.cz, 2. reserved.com, 3. bata.cz, 4. reserved.com, 5. bonprix.cz, 6. bata.cz, 7. bata.cz, 8. tamaris.com, 9. reserved.com, bonprix.cz)

Pojďme se podívat na ukázku kabelek z obchodů. První dvě kabelky jsou výrazně elegantní a určitě nebude ideální kombinovat je s ležérnějšími nebo dokonce sportovními outfity.

Třetí kabelka je také elegantní, ale zároveň je díky své jednoduchosti nadčasová a poměrně univerzální. Vyjma nějakého hodně sportovního oblečení je kombinovatelná téměř se vším.

Relativně elegantně působí i čtvrtá, pátá a šestá kabelka, ovšem zdobení už z nich dělá kabelky spíše k ležérnějšímu oblečení, ačkoliv čtvrtá je z nich stále ještě nejelegantnější.

Sedmá kabelka už se bude hodit nejvíc k riflím a jinému ležérnímu oblečení. Určitě bych ji nekombinovala s nějakým kostýmkem.

Osmá a devátá kabelka už patří opravdu ke sportovně ležérnímu a volnočasovému oblečení.

Poslední taška už je výrazně sportovní.

Batůžky

Batůžky jsou v posledních letech opravdu velmi oblíbené a moderní. Jejich oblíbenost přisuzuju hlavně nenahraditelné praktičnosti. I elegantní batůžek je možné naplnit více než tašku přes rameno a nezatížit tak tím záda. Osobně mi vyhovuje také to, že mám prázdné ruce, ve kterých většinou držím dítě, nákup, odrážedlo apod. S ostatními ženami na mateřské se asi shodnu v tom, že po toto období nemá asi cenu zkoušet nosit něco jiného než batoh.

V obchodech je k dostání nepřeberné množství typů batohů od těch volnočasových a sportovních až po velmi elegantní městské batůžky. Batoh už tak dneska lze zakomponovat do téměř jakéhokoliv stylu. Ačkoliv se dělají i velmi elegantní batůžky, stále je potřeba na ně koukat jako na neformální doplněk a k určitým příležitostem je stále nutné nosit kabelku.

1. eobuv.cz, 2. eobuv.cz, 3. tamaris.com, 4. eobuv.cz, 5. eobuv.cz, 6. eobuv.cz, 7. bonprix.cz, 8. reserved.com, 9. bonprix.cz, 10. bonprix.cz)

První tři batůžky na obrázku jsou velmi elegantní a je možné je bez obav zkombinovat i s elegantním oblečením včetně sukní a šat.

Čtvrtý batůžek je potom velmi univerzální, protože je hladký, jednoduchý a tvarově nevyhraněný. Spíše ale stále sedne k elegantnějšímu oblečení.

Pátý a šestý batůžek je stále dost elegantní, ale díky zdobení a zipům už ho lze dobře zapasovat i do mírně sportovních nebo sportovně elegantních outfitů.

Poměrně univerzální je i sedmý a osmý batůžek. Oba budou vypadat dobře k volnočasově působícím sukním a šatům stejně jako k džínám.

Předposlední batoh už bych kombinovala jen s ležérnějším nebo sportovně elegantním oblečením.

Poslední batoh už je výrazně sportovní a rozhodně nepatří k elegantnímu oblečení. Dobře doplní všechno sportovní a ležérní oblečení – džíny, tenisky apod.

Ještě něco navíc…

Ráda bych vám ještě ukázala v praxi některé další aspekty, na které byste si při výběru kabelky měla dávat pozor.

Letní X zimní

Dokonce také u kabelek existuje určitá sezónnost. Existují určité parametry, jak by měla vypadat tzv. „letní“ nebo „zimní“ kabelka. V prvé řadě myslete opět na měřítko. K naducaným huňatým kabátům asi nikdy nebude to pravé ořechové, když si vezmete miniaturní kabelku nebo psaníčko. Naopak něžným letním romantickým šatům nebude působit dobře obrovská kožená kabelka.

(bata.cz, bata.cz, boprix.cz)

Stejně tak mohou existovat ozdoby nebo materiály, které působí vyloženě zimně X letně. Má-li kabelka kožešinu, nechte ji přes léto odpočívat ve skříni. Pokud je kabelka slaměná nebo plátěná, uživíte ji spíše k letním outfitům k vodě nebo na festival.

Domyslete styl

Rozhodla jste se, že vyrazíte do víru města ve stylovém námořnickém oblečení? Prostě stačí, že se sladíte do proužků, modré, bílé, akcentu červené nebo žluté… Jenže ono to nestačí! Myslete také na to, jestli je váš celkový outfit elegantní, městský, ležérní, plážový apod.

Námořnický styl (pinterest.com, bata.cz, pinterest.com, bonprix.cz)

Jak vidíte na obrázku výše, musíte styl pořádně domyslet, abyste došla k ideálnímu výsledku. Pokud bychom kabelky k uvedeným outfitům prohodili, nevypadalo by to dobře.

Moc barev

Barvy mohou výrazně ovlivnit i konečné působení kabelky. Jedna kabelka v různých barvách může působit trošku odlišně.

(eobuv.cz)

Podíváme-li se na obrázek dvou stejných kabelek v různém barevném provedení, vidíme, jaký vliv barvy mají. Zatímco světle hnědá kabelka působí spíše elegantně, nadčasově a usedle, svěží růžová je jako dělaná k jarním outfitům a snesla by i lehce romantický styl.

Pomohly vám články o typech kabelek? Našly jste informace, které se vám hodí? Jsou pro vás kabelky jen módní doplněk nebo třeba i vášeň? Budu se těšit na vaše připomínky v komentářích!



PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.