Ikonické kabelky – 1. část

5. 3. 2019

Rozhodla jsem se, že sérii článků o kabelkách doplním ještě takovým malým zaácháním nad ikonickými kabelkami, které si pravděpodobně nikdy nepořídím. 😀

Ačkoliv na některé bych si možná při troše dobré vůle našetřit zvládla…

Ikonické kabelky

V našem kabelkovém seriálu jsme si už řekli, jak si vybrat kabelku a ukázali si typy kabelek a jak je nosit.

Patnáct ikonických

Dnes se podíváme na kabelky, které se nějakým způsobem zapsaly do historie módy. Takových kabelek je opravdu spousta, a proto jsem se rozhodla vybrat jen ty, které jsou nositelné i v dnešní době. Mnohé z nich jsou také velmi nadčasové a velmi často se dočkávají v nových kolekcích menších úprav, aby vyhovovaly současné módě. A všechny do jedné bývají velmi často napodobovány levnějšími značkami nebo dokonce bohužel rovnou padělány.

1. Givenchy Antigona

Givenchy Antigona

Začnu jednou ze svých velkých lásek. Antigona patří mezi mladší kabelky, módním domem Givenchy byla představena v roce 2011. Přestože není na trhu zas tak dlouho, rychle si našla své příznivce. A není divu! Je prostě úžasně jednoduchá, a přesto originální svým designem. Působí elegantně a zaujme čistými liniemi.

Givenchy Antigona (pinterest.com)

K dostání je hned ve třech velikostech – mini, small a medium.
Její design je dle mého velmi nadčasový a patří mezi kabelky, které budou vypadat skvěle i za další dekádu.

2. Louis Vuitton Brea

Louis Vuitton Brea

Další ikonickou kabelkou, kterou mám na svém wish-listu, je Brea módní značky Louis Vuitton. Osobně nejsem úplně příznivcem klasického monogramového potisku, ale v hladkých jednobarevných verzích patří kabelky Louis Vuitton vedle Antigony k mým nejoblíbenějším. A navíc jsou cenově relativně dostupné.

Louis Vuitton Brea (pinterest.com)

Brea má nadčasový a jednoduchý design se zajímavými detaily, který jí předurčuje k tomu, aby člověku dělala parádu mnoho let. Louis Vuitton propůjčuje jednotlivým modelům mnoho podob. Rozhodně se ale jedná především o elegantní kabelku.

3. Louis Vuitton Alma

Louis Vuitton Alma

Alma je velkou stálicí značky Louis Vuitton. Dočkala se již mnoha podob, barev, textur, velikostí a provedení. Její předchůdce bychom našli už někdy koncem 19. století v podobě lněných tašek pro uložení prádla. Z nich se postupně vyvinul tento charakteristický tvar kabelky. V dnešní podobě a s dnešním názvem ale figuruje na trhu od roku 1992.

Naomi Watts, Rihanna a Jennifer Love Hewitt

Jak už jsem psala, LV kabelky jsou jedny z těch nejen cenově dostupnějších. Průměrně za ně zaplatíte v řádech desetitisíců. Bohužel se ale i Alma stala terčem mnoha napodobenin. Ještě nedávno byla černá lesklá „jakože Alma“ snad na každé tržnici.

4. Hermès Birkin


Hermès Birkin

Ikona mezi ikonami. Asi nejskloňovanější a nejznámější kabelka všech dob. Ostatně pamatujete si, jak Rory Gilmorová dostane od Logana kabelku a její babička je z ní úplně paf? Ano, Rory dostala Birkinku. Tu Birkinku! 🙂

(Ale nemyslím si, že byl při natáčení použitý originál kabelky…)

Mimochodem Logan celkem dobře odhadl kontrastní barevnost Rory. Vybral zářivě růžovou bravu, která aspoň oživila tu šeď, která jí vážně ani trošku neslušela. 🙂

Rory a její Birkinka

Birkinka se vyrábí již od roku 1984 a byla pojmenována po herečce Jane Birkin. Pokud se vám kabelka zalíbila a přemýšlíte nad tím, že byste si ji pořídila, nebude to úplně jednoduché, protože není až tak snadné se k ní dostat. A navíc si budete muset sáhnout opravdu hodně hluboko do kapsy. Vaše auto dost možná (to moje určitě!) stálo míň. A pokud byste chtěla nějaké zajímavé provedení, dost možná by stál méně i váš byt nebo dům. Nicméně se uvádí, že Birkinky jsou výbornou investicí, protože jejich cena časem neklesá, ale stoupá. V roce 2017 byl model Birkinky zdobený zlatem a diamanty vydražen v přepočtu za téměř 9 milionů korun!

Victoria Beckham, Eva Longoria a Olivia Palermo s Birkinkou (pinterest.com)

Ačkoliv dnes Birkinky slouží také ke zvednutí společenské prestiže, na začátku byla idea praktické kabelky. Jane Bikrin se s módním domem Hermés pokusila vytvořit praktickou tašku, která bude splňovat všechna kritéria náročné ženy. Vznikla tak kabelka, která je prostorná, pevná, vybavená klopou a zámkem, které zabraňují vysypání obsahu, a která zároveň dobře vypadá a má poměrně široké pole použití. Není totiž až tak přísně elegantní, takže snese i trošku té ležérnosti.

5. Hermès Kelly

Kelly bag je neméně slavná a ikonická starší sestra Birkinky. Původně byla nazývána „Sac à dépêches bag“, ale pouze do roku 1956, kdy byla vyfocena v rukou krásné Grace Kelly, která se kabelkou snažila zakrýt svoje těhotenské břicho. Grace si tuto kabelku velmi oblíbila, a tak se firma Hermés rozhodla na její počest pojmenovat kabelku právě Kelly.

Grace Kelly a Victoria Beckham (pinterest.com)

Kelly bag je oproti Birkince elegantnější a nese velmi klasický střih připomínající aktovku. Kabelka je tak ztělesněním noblesy, elegance a ženskosti.

Osobně je pro mě jednodušší se tvářit, že se mi Birkinka ani Kelly bag nelíbí, protože je zcela nemožné, že bych se někdy mohla stát majitelkou některé z nich. 🙂

6. Prada Saffiano Tote

Prada Saffiano Tote

Kabelka luxusní módní značky Prada dostala jméno podle specifického druhu kvalitní a pevné kůže – Saffiano. Jedná se o unikátní texturovanou a velmi odolnou kůži.

forbession.com

První kabelky začala Prada z této kůže vyrábět už v roce 1913. Prada Saffiano Tote je velmi nadčasová, jednoduchá kabelka, kterou lze variabilně kombinovat s různými outfity podobně jako třeba Birkinku.

Taylor Swifty, Ariana Grande a jejich Prada Saffiano Tote Bag (pinterest.com)

Pokud vám kabelka přijde povědomá, není divu. Je to jeden z nejkopírovanějších tvarů a designů. To je také důvod, proč jsem ji trošku lakonicky vyřadila ze svých oblíbených vytoužených kabelek. Jinak mě ale svojí jednoduchostí, kvalitní kůží a nadčasovostí opravdu uchvacuje. Ovšem kdykoliv ji vidím, vybaví se mi kabelka z HMka…

7. Saint Laurent Sac De Jour

Saint Laurent Sac De Jour

Kabelka Sac De Jour vychází z podoby slavné Birkinky a světlo světa spatřila v roce 2013. Designer Hedi Slimane v podstatě vytvořil modernizovanou a jednodušší verzi Birkinky.

Sac De Jour si velmi rychle si získala oblibu. Oproti své slavné předchůdkyni je cenově dostupnější a její klasický, čistý a nadčasový design je velmi líbivý.

Charlize Theron, Gigi Hadin a Angelina Jolie (pinterest.com)

K dostání je ve třech velikostech – baby, small a large, a také v mnoha barevných provedeních a texturách kůže.

8. Lady Dior

Lady Dior

První část článku uzavřeme touto velkou, legendární ikonou, kterou si zamilovala Lady Diana, a na jejíž počest módní dům kabelku pojmenoval právě Lady Dior. Diana kabelku dostala v roce 1995 od Bernadette Chirac na své oficiální návštěvě Paříže. Do té doby byla kabelka nazývána Chouchou.

Lady Diana, Marion Cotillard a Bella Hadid s kabelkou Lady Dior

Velmi exkluzivní, elegantní, ženská a na pohled luxusní kabelka je velkou stálicí mezi kabelkami. Během let se její design v podstatě nezměnil a kolekcích bývají představená jen nová barevná a materiálová provedení. Kabelka se vyrábí v mnoha velikostech od drobné večerní kabelky až po velkou klasickou kabelku a je velmi těžké se k ní dostat podobně jako v případě ikonických kabelek značky Hermés.

V pokračování článku si představíme další ikonické kabelky.

Znáte nějaké ikonické kabelky? Máte nějakou vysněnou? Podělte se s ostatními v komentářích a můžeme si společně zaáchat a zaóchat. 🙂


PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.