Ikonické kabelky – 2. část

11. 3. 2019

V první části článku jsme si ukázali polovinu ikonických kabelek. Dnes nás čeká druhá várka kabelek, které se zapsaly nějakým způsobem do historie módy, a které by bylo možné nosit i dnes.

Patnáct ikonických – pokračování

Znovu opakuju, že ikonických a legendárních kabelek je opravdu hodně. Vybírala jsem proto do seznamu kabelky spíše subjektivně s ohledem na to, jestli jsou stále nositelné, respektive jestli jsou stále nošené.

9. Louis Vuitton Speedy

Louis Vuitton Speedy

Jestli by si Speedy zasloužila nějaký přívlastek, tak asi „stará dobrá“… Je to vlastně taková Jane Fonda ve světě kabelek. Je velmi krásná, netradiční, nikdo nevěří, kolik jí je let a mnozí po ní nepřestávají toužit.

Speedy totiž byla navržena už v roce 1930! A ve třicátých letech byla velmi populární. Během let byla kabelka vyrobena v mnoha barevných provedeních a z různých materiálů, ale její tvar zůstal takřka nezměněn.

Audry Hepburn, Jennifer Love Hewitt, Mirranda Kerr a LV Speedy (pinterest.com)

Speedy vznikla jako kabelka pro každodenní nošení, která je tak akorát velká a praktická. Původní verze měla velikost 30 cm. Audry Hepburn si ale u Louise Vuittona vyžádala menší verzi 25 cm. V dnešní době můžete kabelku kromě zmíněných velikostí koupit také ve velikosti 35 a 40 cm. Větší velikosti jsou hojně využívány jako menší cestovní zavazadla.

10. Celine Luggage Tote

Celine Luggage Tote

Kabelka Celine Luggage Tote se na trhu objevila v roce 2010 a zaznamenala nečekaný úspěch. Znovu obnovená značka Celine vytvořila velmi osobitý design kabelky, který si mnohé ženy rychle oblíbily.

Reese Witherspoon, Kendall Jenner a Kate Upton mají v oblibě Celine Luggage Tote Bag (pinterest.com)

Osobně na Celine Luggage Tote neshledávám nic moc krásného, ale mezi ženami se těší velké oblibě. Zřejmě proto, že kabelka byla vyrobena s ohledem na praktičnost a nadčasovost. A věřím, že v jednobarevných, střízlivějších verzích to nadčasová kabelka bude. Podobně jako jiné kabelky, i Celine Luggage je vyráběna v několika velikostech.

11. Stella McCarney Falabella Tote

Falabella Tote Bag

… aneb luxusní pytel. Falabella totiž v podstatě pytlík je. Jen je kožený a opatřený stylovým řetězem. Na trhu se objevil v roce 2010 a ženy si ho doslova zamilovaly! Design kabelky je nápaditý, taška je velmi praktická a lze ji navíc nosit dvěma způsoby. Buď v ruce za madla, nebo přes rameno na popruhu (řetězu).

Jennifer Garner, Chrlize Theron, Kate Hudson a jejich Falabella (pinterest.com)

Nutno ale podotknout, že se Stelle McCartney podařilo vytvořit netradiční, originální kabelku, která nese její rukopis, je tak trošku rebelská, praktická a hlavně má velmi variabilní využití.

12. Luis Vuitton Neverfull

Louis Vuitton Neverfull

Neverfull je jeden z nejoblíbenějších modelů značky Louis Vuitton. Představen byl v roce 2007 a od té doby patří mezi stálice na trhu. Jedná se o jednoduchý shopper bag, který je navíc dodáván s peněženkou na klíče a další cennosti.

Diane Kruger, Hilary Duff, Katie Holmes a Neverfull (pinterest.com)

Jak název napovídá, Neverfull je prostorná praktická taška, kterou jen stěží zaplníte. Zejména její největší verzi. Je totiž dodávána hned ve třech velikostech. Vybrat si ji můžete buď ve vzoru Damier (čtverečkovaný vzor), s klasickým monogramovým potiskem nebo v Epi kůži. Navíc se dělají různé limitované edice, na jejichž podobě se podílejí různí designeři.

13. Gucci Dionysus

Gucci Dionysus

Gucci Dionysus je relativním nováčkem na poli ikonických kabelek. Představena byla v podzimní kolekci v roce 2015. Na trhu se objevila v době, kdy značka Gucci získala novou kreativní ředitelku a procházela mnoha změnami a inovacemi. Ty přinesly značně mnoho nových zákazníků a Dionysus je jakýmsi symbolem přechodu od „starého“ směru k „novému“.

Kate Moss, Alessandra Abrosio, vévodkyně Meghan a různé variace Gucci Dionysus (pinterest.com)

Dionyssus se vyrábí v několika velikostech a v mnoha provedeních. Většina má klasický Gucci potisk, který je často doplněný zajímavou výšivkou, zobrazující zvířata nebo květiny. K dostání je ale i v jednobarevných variantách.

14. Chanel Boy Bag

Chanel Boy Bag

Psaníčka značky Chanel jsou legendami již mnoho desetiletí. Ovšem Boy Bag je mezi nimi nováčkem. Byla představena v roce 2011 Karlem Lagerfeldem, který chtěla kabelkou vzdát hold Arthurovi „Boy“ Capelovi, který byl životní láskou Coco Chanel, ale také všem mužům v jejím životě. A všeobecně má kabelka odrážet zálibu Coco v pánských módních prvcích.

Rosie Huntington-Whiteley, Alessandra Ambrosio, Jennifer Lopez a jejich Chanel Boy (pinterest.com)

Kabelka Boy se rychle stala jedním z nejžádanějších modelů značky Chanel a předčila v prodávanosti i některé vlajkové lodě značky. Její výhodou oproti starším modelům je především její modernější design. Ten byl inspirován původně loveckou taškou. Kabelka se vyrábí ve třech velikostech.

15. Chanel Classic Flap

Chanel Classic Flap

Výčet ikonických kabelek zakončíme další skutečnou ikonou a starší sestrou kabelky Boy. Historie klasického psaníčka Chanel sahá až do roku 1955, kdy bylo poprvé představeno. Od té doby zůstává stěžejní kabelkou módního domu. Velkou revolucí ve světě kabelek byl dlouhý popruh kabelky, díky kterému bylo možné nosit ji na rameni. Do té doby se vyráběly kabelky nošené v ruce.

Cathrine Zeta-Jones, Bella Hadid, Keira Knihtley a Chanel Classic Flap (pinterest.com)

Zajímavostí je, že mnoho psaníček Chanel má interiér ve vínovém odstínu. Je to vyjádření pocty Coco Chanel. Uniformy v sirotčinci, kde vyrůstala, měly podobný odstín. Ačkoliv se kabelka vyrábí od padesátých let, klasické zapínání s logem CC se objevilo až v letech osmdesátých a jeho autorem je Karl Lagerfeld.

Jak se vám ikonické kabelky líbí? Chyběla vám v článcích nějaká vaše vysněná? Co vy osobně očekáváte od kabelky snů? Budu se těšit na vaše postřehy v komentářích.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.