Základní tvary obličeje: oválný, kulatý a podlouhlý

19. 7. 2019

V minulém článku jsme si řekli, proč je dobré znát tvar svého obličeje. Dnes si ukážeme první tři základní tvary obličejů a řekneme si, jak s nimi pracovat.

Na začátek opět musím zdůraznit, že každý jsme originál a nemusíte se v žádném ze základních typů najít. Mnoho z nás může mít kombinaci více typů. Důležité jsou navíc i proporce částí obličeje, celkový tvar hlavy apod.

Přesto vám může základní rozdělení tvarů obličeje pomoct a navést vás na správnou cestu. Při posuzování svého obličeje se ale nedívejte ani tak moc do zrcadla, ale raději třeba na fotografie. Ty vám pomohou vidět váš obličej více proporčně.

Oválný obličej

Jak už jsme zmínili, oválný obličej je naprosto ideální a můžete si s ním dovolit prakticky jakýkoliv účes. Při výběru dbejte pouze na to, aby korespondoval s vaší osobností a neupozorňoval na případné „nedokonalosti“ v obličeji.

Podobně mohou sahat i po různých tvarech náušnic a náhrdelníků. Problematika výstřihů je o něco složitější, ale v podstatě stačí, pokud nebudete volit tvar výstřihu, který příliš kopíruje tvar vaší brady a dolní čelisti. Svůj ideální tvar obličeje si užívejte. 🙂

Ženy s oválným obličejem: Jessica Alba, Charlize Theron, Megan Fox, Cathrine Heigel, Beyoncé

Kulatý obličej

Kulatý obličej je takový, který je výrazně široký, spíše kratší a působí většinou zaobleně bez výrazné dolní čelisti nebo hranatého čela. Často tento tvar obličeje přidává majitelce opticky „kila navíc“.

Vlastníte-li tento tvar obličeje, vaším cílem by mělo být jeho optické zúžení a případné protažení. Věnujte pozornost také tomu, abyste s pomocí líčení opticky oddálily oči od sebe nebo je zvětšily. Kvůli širšímu obličeji totiž oči často působí tak, že jsou příliš blízko k sobě.

Účesy vhodné pro kulatý obličej

Ideální jsou účesy, které lemují váš obličej a z části skrývají jeho šířku. Slušet vám budou různá delší mikáda, ale i kratší sestřihy, které splývají kolem tváře. Pokud chcete nosit vlasy sepnuté, nechte vždy spuštěné alespoň nějaké prameny do obličeje. Zapovězené pro vás nejsou ani krátké vlasy, ale velmi záleží na tvaru sestřihu. Inspirací pro vás může být Ginnifer Goodwin, která krátké vlasy nosí. Sedět by vám mohly také účesy, které mají objem nad hlavou.

Účesy nevhodné pro kulatý obličej

Vyhnout byste se měla všem dohladka sčesaným účesům nebo účesům, které mají objem po stranách hlavy. Slušet vám nebude zřejmě ani ofina, která zdůrazní kulatost tváře. Pokud ji však musíte mít například kvůli širokému čelu (Christina Ricci), volte šikmou patku, která obličej opticky protáhne. Úplně ideální nejsou ani příliš dlouhé vlasy, které zdůrazní to, že máte krátký obličej.

Náušnice pro kulatý obličej

Volte náušnice, které jsou užší a delší. Podlouhlý tvar vám opticky obličej protáhne. Naopak se vyhněte krátkým a kulatým tvarům náušnic, které by tvar vaší tváře naopak ještě zdůraznily.

Ženy s kulatým obličejem: Selena Gomez, Cameron Diaz, Ginnifer Goodwin, Emma Stone, Michelle Williams, Mila Kunis, Christina Ricci

Podlouhlý obličej

Podlouhlý obličej je podobný tomu oválnému, ovšem je výrazně delší. Působí úzkým a protaženým dojmem. Často bývá spojen s vysokým čelem nebo dlouhou čelistí a bradou. Není to ale pravidlo. V podstatě se dá říct, že dlouhý obličej je opakem kulatého obličeje.

Co v případě dlouhého obličeje dělat? V podstatě opak toho, co dělá majitelka kulatého obličeje. Opticky byste se měla snažit svůj obličej zkrátit a rozšířit, aby působil více jako obličej oválný.

Účesy vhodné pro podlouhlý obličej

Vybírejte z účesů, které mají objem po stranách obličeje. Slušet vám budou objemnější a sestříhaná mikáda po bradu nebo po ramena. Delší vlasy jsou také vhodné, ale měly by si zachovat objem. Zkuste si tedy vytvořit například měkké velké vlny. Máte-li vyšší čelo, jsou pro vás vhodné také ofinky, které ho zakryjí. Pokud však máte dlouhou i spodní část obličeje, vhodnější pro vás budou šikmé patky nebo jen řidší jemnější ofiny.

Účesy nevhodné pro podlouhlý obličej

S dlouhým obličejem vám pravděpodobně nebudou příliš slušet krátké pixie sestřihy. Zejména kvůli dlouhé bradě a čelisti. Nevhodné jsou také účesy uhlazené po stranách tváře nebo vysoko vyčesané. Ty vám obličej opět opticky prodlouží. Stejně tak tvar vaší tváře zdůrazní hladce stažené vlasy. Vyhýbat byste se měla i delším splihlejším rovným vlasům, které lemují váš obličej a dělají ho tak ještě užší.

Náušnice pro podlouhlý obličej

K úzkému obličeji se hodí spíše visací náušnice, které jsou dostatečně široké. Velmi vhodné bývají ty, které se postupně rozšiřují, ale není to podmínkou. Vybírejte náušnice středně dlouhé. Vyhněte se příliš úzkým a dlouhým. Drobné náušnice také nejsou ideální, protože mohou zdůraznit dlouhou bradu.

Ženy s podlouhlým obličejem: Sarah Jessica Parker, Bella Hadid, Liv Tyler

V příštím článku se seznámíme s dalšími dvěma tvary obličeje – obdélníkovým a čtvercovým.

Tušíte, jaký máte tvar obličeje? Máte nějaké svoje fígle? Vybíráte si účesy a doplňky s ohledem na tvar vaší tváře? Budu se těšit na vaše postřehy v komentářích!

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.