Základní tvary obličeje: trojúhelníkový, hruškovitý a kosočtvercový

1. 8. 2019

Máte obličej se špičatou bradou? Potom vás tento článek naučí, jak si vybrat vhodný účes, jaké nosit doplňky, na co si dát pozor a v čem budete vypadat skvěle!

Dnešním článkem zakončíme naši sérii o základních tvarech obličeje. Už jsme se seznámili s oválnými a kulatými tvary obličeje, stejně jako s obličeji hranatými. Zbývají nám poslední tři typy obličeje.

Trojúhelníkový obličej

Trojúhelníkový obličej je charakteristický širším čelem a užší dolní čelistí a špičatější bradou. Jedná se o obličej, který se vizuálně výrazně směrem dolů zužuje.

Pokud chcete tvar svého obličeje korigovat, musíte se zaměřit na zúžení nebo zjemnění širšího čela a naopak doplnit objem do oblasti brady a spodní čelisti.

Účesy vhodné pro trojúhelníkový obličej

Při výběru účesů sahejte po těch, které zjemní a zúží vaše čelo. Budou vám slušet lehké patky ke straně, pěšinky více u středu obličeje a prameny vlasů volně padající do obličeje. Úzkou čelist a špičatou bradu můžete vyvážit objemem právě u spodní části obličeje. Slušet vám budou jemné splývavé vlny, prostříhané vlasy, které lemují obličej a také kratší mikáda, která vašemu obličeji dodají šířku u brady.

Účesy nevhodné pro trojúhelníkový obličej

Vyhnout byste se naopak měla účesům, které příliš odhalují vaše čelo nebo zdůrazňují jeho šířku. Nebudou pro vás ideální krátké sestřihy, kterým chybí objem v dolní části obličeje a také příliš uhlazené sepnuté vlasy. U vyčesaných účesů je vždy lepší nechat volně alespoň pár pramenů v obličeji. Pokud chcete širší čelo maskovat ofinou, vyhněte se příliš hustým a objemným ofinám, které opět spíš zdůrazní širokost čela a vybírejte spíš z lehčích a řidších ofin.

Náušnice vhodné pro trojúhelníkový obličej

Váš obličej je jako stvořený pro velké a výrazné náušnice, které pomohou vyvážit úzkou bradu. Ideální jsou ty, které se tvarem postupně rozšiřují, ale můžete vybírat i jinak široké a dlouhé náušnice. Výrazných náušnic můžete využít zejména v případě, kdy chcete mít stažené a vyčesané vlasy.

Ženy s trojúhelníkovým obličejem: Scarlett Johansson, Reese Witherspoon, Jennifer Love Hewitt

Hruškovitý obličej

Hruškovitý obličej je v podstatě opakem trojúhelníkového obličeje. Jeho nejširší částí je dolní čelist a čelo bývá naopak úzké a často také krátké. Obličej je tak obvykle zároveň spíš širší a kratší, ale není to pravidlo. Mohou existovat i relativně protažené hruškovité obličeje s vyšším čelem.

Z hruškovitého tvaru vyplývá, že byste se měl snažit opticky zjemnit a zúžit širokou dolní část obličeje.

Účesy vhodné pro hruškovitý obličej

Ideální účes by vám měl překrývat širokou čelist. Zároveň je dobré, aby opticky váš obličej trošku protáhl, protože kvůli široké čelisti mnohdy působí spíš široce. Úzké čelo je vhodné také nechat překryté vlasy. Vhodné tak pro vás budou spíše delší účesy, které necháte volně překrývat váš obličej. Lepší asi budou rovnější vlasy, které obličej zároveň zúží, ale někomu budou sedět i vlasy vlnité.

Na poslední fotce vidíte Kelly Osbourn, která se vyžívá v extravagantní image. Zaujalo mě, jak si dokáže za pomoci podholů poradit s výrazně úzkým čelem podobně jako je to na uvedené fotce. Celkově se mi její současná vizáž moc líbí. Obdivuju a podporuju všechny, kdo se nebojí ukázat svoji osobnost v extravagantním stylu a zároveň brát v potaz určitá pravidla, aby mu to slušelo. Mimochodem zkuste si najít starší fotky Kelly a musíte určitě ocenit, jakým způsobem vzhledově vyzrála!

Přikládám tedy několik vlasových kreací Kelly, které jejímu tvaru obličeje nijak neškodí a odpovídají jejímu stylu, image a zřejmě i osobnosti.

Účesy nevhodné pro hruškovitý obličej

Nevhodné účesy jsou všechny, které zdůrazňují úzké čelo a širokou čelist. Tudíž pro vás nebudou ideální různě uhlazené sepnuté vlasy. Pokud chcete nosit vlasy vyčesané, opět platí pravidlo, že je lepší nechat alespoň pár pramenů volně přes obličej. Ošemetné jsou také krátké sestřihy. Pokud krátké vlasy chcete, noste ty, které mají dostatek objemu po stranách kolem spánků a nekryjí z části čelo. Stejně tak mohou být zrádné délky končící u brady. Pokud nebudou vlasy překrývat čelist, budou na ni naopak přitahovat pozornost.

Náušnice vhodné pro hruškovitý obličej

Podobně jako v případě hranatého obličeje, i u toho hruškového je lepší, když příliš nepřitahujete pozornost k dolní polovině tváře. Tím pádem byste měla volit spíše jen decentní jednodušší náušnice. Buď jemné pecky v uších, nebo tenké a drobné visací náušnice. Rozhodně zapomeňte na všechny tvary, které se směrem dolů rozšiřují.

Ženy s hruškovitým obličejem: Jennifer Aniston, Minnie Driver, Hana Holišová, Kathy Ireland

Kosočtvercový obličej

Posledním typem obličeje je kosočtvercový, který se vyznačuje užším čelem a užší bradou a čelistí. Nejširší tak bývá přibližně v oblasti spánků.

Kosočtvercový obličej potřebuje většinou skrýt příliš úzké čelo a přidat trošku chybějícího objemu u dolní čelisti. Vždy ale záleží, jak výrazně kosočtvercový je. Působí i širokým dojmem v oblasti spánků, je dobré ho opticky zúžit.

Účesy vhodné pro kosočtvercový obličej

Máte-li kosočtvercový obličej, budou vám pravděpodobně slušet různé jemnější ofinky a patky, které zamaskují velmi úzké čelo. Případně vám pomohou volně spuštěné sestříhané vlasy do obličeje. Ty zároveň případně zúží širší oblast spánků. Dolní čelist nemusí vždy působit výrazně úzce (např. Selma Blair) a nemusíte ji potom nijak zvlášť řešit. Pokud ji ale užší máte (např. Halle Berry), opět pomohou účesy, které mají u brady objem.

Účesy nevhodné pro kosočtvercový obličej

Nevhodné jsou pro vás v podstatě všechny účesy, které příliš odkrývají obličej a čelo. Avšak opět záleží na tom, jak výrazně máte například čelo úzké. Halle Berry nosila dlouho poměrně úspěšně krátké sestřihy a některé ji slušely. Dejte si pozor také na volně spuštěné prameny s pěšinkou uprostřed, které by mohly zdůrazňovat kosočtvercový tvar tváře (druhá fotografie). Vlasy noste spíše do obličeje, pěšinka je obvykle lepší na stranu, abyste víc zakryla čelo.

Náušnice pro kosočtvercový obličej

Vzhledem k užší bradě a spodní čelisti jsou pro vás vhodné výraznější a větší visací náušnice. Ideálně takové, které se směrem dolů rozšiřují. Budou vám ale slušet různé zaoblené tvary. Vyhněte se raději náušnicím, které mají kosočtvercový tvar.

Ženy s kosočtvercovým obličejem: Selma Blair, Halle Berry, Ashley Greene, Vanessa Hudgens

Máme za sebou přehled všech základních typů obličeje. Mějte na paměti, že jsme každý originál a je klidně možné, že je váš obličej i kombinací dvou různých typů. Ponaučením z této série článků by mělo být hlavně to, že jste viděla fotografie mnoha velmi hezkých žen, které platí za vyhlášené krásky, a přesto nemají ideální tvar obličeje.

Našla jste se v některém tvaru? Máte nějaké vlastní fígle a triky? Našla jste svůj ideální účes? Budu se moc těšit na vaše postřehy v komentářích.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.