Jak a kde efektivně nakupovat, aby byl váš šatník funkční

22. 4. 2020

Chci praktický, funkční šatník a vypadat skvěle! Ale nevím, kde a jak nakupovat. Přesně tohle od vás slyším každou chvíli. Tak si pojďme říct, jak by takové nákupy mohly vypadat. V předchozím podcastu jsem mluvila o tom, co byste si měla ujasnit, než začnete nakupovat. A dnes už se podíváme na nákupy v praxi.

Dnešní trh je vyloženě přesycený a přehlcený oblečením. Značek a výrobců je opravdu spousta a chrlí každou sezonu hned několik kolekcí. Takže je někdy těžké se zorientovat. Do hry navíc vstupují velmi časté slevy, které nás občas nutí nakupovat i to, co nepotřebujeme.

Slow fashion

Osobně jsem zastáncem spíš tzv. slow fashion, protože s rostoucí kvantitou v řetězcích stále víc a víc upadá kvalita. Sledujte záložku Slow fashion nákupy, kam vkládám tipy na různé tvůrce, designery, návrháře, second handy apod.

Já jsem odjakživa preferovala nákupy v second handech, moje máma hodně šila, takže jsem dřív měla spoustu věcí ušitých od ní, k tomu jsem měla v šatníku tzv. držáky, které se mi podařilo někde ukořistit a byly schopné přežít i atomový výbuch. Dokonce jsem spoustu let nosila svetřík po mámě, který si kdysi koupila v Tuzexu. Absolutní stálicí mojí skříně jsou riflové šaty H.I.S., které jsem si vyškemrala, když mi bylo asi 14.

Stejně tak ráda pokukuju po oblečení u různých českých tvůrců a designerů. Tam sice platíte peníze za nápad, ale mělo by to být také za dobré provedení.

Pokud si to dobře promyslíte, není vůbec špatné investovat do oblečení, které je vám šité na míru. Je to na něm totiž opravdu vidět! Věřte, že když je oblečení vaší druhou kůží, cítíte se v něm naprosto skvěle.

V klasických řetězcích jsem osobně vždy nakupovala opravdu málo a do některých mě dokonce ani nedostanete.

Ovšem ne každá životní situace nahrává tomu, aby si člověk mohl časově dovolit lítat po sekáčích nebo finančně nakupovat po butikách, designerech nebo u švadleny. To se mi potvrdilo třeba během těhotenství a na mateřské. Když jsem v zimě potřebovala nový kabát, protože ten starý dosloužil, sotva jsem si mohla pořídit nějaký z Max Mary nebo šitý na míru. Takže jsem si objednala kabát z Gatu v nějaké velké slevě. Ale je jasné, že to není kabát na deset let.

Jak vytvářet svůj šatník?

Radím, stavět ho na několika kvalitních, nadčasových kouscích, které pak budete podle potřeby doplňovat. Za takové kousky se nemusíte bát utratit trošku víc peněz, protože se vám to mnohonásobně vrátí.

Nadčasové kousky

  • klasický trenčkot
  • kožená bunda
  • kvalitní košile
  • klasické projmuté sako
  • rovné kalhoty v délce po kotníky se středně vysokým pasem
  • zimní vlněný kabát
  • hladká a jednoduchá kožená kabelka
  • hladké kožené lodičky
  • hladké jednoduché kozačky

Za tyto stálice a jim podobné kousky klidně dejte peníze u švadleny, u nějakého designera nebo u dražší značky.

Osobně vidím cestu i v té recyklaci, i když chápu, že to nemusí být pro každého. Mám moc ráda second handy a outlety, kde se opravdu dají vytahat poklady. Existují i online second handy a burzy.

Moc ráda sleduju různé second handy, ale mimo jiné i designery na Instagramu. Zkuste kouknout na můj profil, koho sleduju.

Nakupování nadčasového oblečení a oblečení z druhé ruky má ale jednu nevýhodu. Snadno se může stát, že zamrznete v době, protože vaše oblečení bude neaktuální. Nejsem sice příznivce slepého následování módních trendů, ale určitou svěžest váš šatník potřebuje. Už jen proto, že když si do skříně pustíte tu a tam nějaký ten trend, budete působit mladší. A celkově stylovější. Proto je dobré trendy sledovat a do šatníku chytře zakomponovat. A právě na to využívám sezónní slevy a občas si dopřeju něco aktuálního.

Konfekce

Nakupovat se v řetězcích samozřejmě dá a můžete i v nich najít hezké a kvalitní oblečení. Dnes je také spousta internetových obchodních domů. V těch můžete cílit na konkrétní vyzkoušené značky. A dokonce se tam hodně objevují i ty prémiové drahé značky. Já doporučuju sledovat i Zalando Lounge, což je outlet, kde seženete prémiové i levnější značky za krásné peníze.

Ať už člověk nakupuje kdekoliv, stále je dobré držet se nějakého svého schématu, aby se úplně neutrhl ze řetězu a nekupoval věci, které nepotřebuje a nebude je třeba ani nosit. To největší nebezpečí je právě u výhodných nákupů v second handech nebo ve slevách.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.