Nadčasové kousky, které vám vydrží roky – 1. část

29. 5. 2020

Funkční šatník stojí na kouscích oblečení, na které se můžete spolehnout. Tedy na takových, které jsou kvalitní, nadčasové, snadno kombinovatelné a dobře vám padnou. Za podobné oblečení by vám nemělo být líto utratit trošku víc peněz, protože je to investice, která se vám nesčetněkrát vrátí zpět. Mluvili jsme o tom už v podcastu o nakupování. Ačkoliv je dobré pustit si do šatníku svěží vítr v podobě módních trendů, uvítáte, pokud se dlouhodobě můžete opřít o osvědčené kousky oblečení.

V dnešním článku si ukážeme, jaké druhy oblečení mohou být nadčasové.

Na začátku byste si měla pamatovat, že čím jednodušší kousek, tím je univerzálnější a zároveň mnohem odolnější vůči změnám módních trendů. Jakékoliv ozdoby, složitější střihy nebo zářivé barvy a vzory nadčasovost snižují. Výjimky samozřejmě existují, ale obecně tato poučka platí. Chcete-li investovat víc peněz do kvalitního kusu oblečení, sáhněte raději po něčem hodně jednoduchém a v neutrálních barvách.


Trenčkot

Klasický trenčkot je snad nejnadčasovější kus oblečení, který znám. Nosí se už po desetiletí a pouze v malých obměnách. Pokud si vyberete nějaký v mírně projmutém střihu, určitě bude vypadat dobře spoustu let. Vy, které jste v naší diskuzní FB skupině, už víte, že ho lze zkombinovat téměř s jakýmkoliv stylem, takže je zároveň velmi univerzální.

Já navíc roky používám u kabátů a trenčkotů jeden malý „trik“ na osvěžení. Pokud se mi už nepozdává celkové vyznění kabátu, vyměním knoflíky za nějaké nové. Je to zdánlivý detail, který udělá hrozně moc. A navíc za pár korun.


Ukázka z obchodů

Světlý trenčkot Only

Tmavě modrý trenčkot s.Oliver

Béžový trenčkot LTB

Béžový trenčkot Orsay


Kožená bunda

Kožená bunda je naprostá stálice na poli módy. K dostání jsou rozmanité střihy, barvy i druhy kůže. Pokud chcete opravdu nadčasovou klasiku, zvolte bundu lehce pod pás (nad boky), co nejvíc jednoduchou a v neutrální barvě – černou, hnědou, koňakovou, šedou nebo tmavě modrou. Praktičtější je také hladká kůže, protože je možné ji kdykoliv nakrémovat a zakamuflovat tak různě oděrky. U semiše to bohužel není možné. Zároveň je hladká kůže nadčasovější než broušená.


Ukázka z obchodů

Černý křivák Modström

Kožená bunda Maze

Koňaková bunda KARA


Klasický vlněný kabát

Vlněný kabát je populární kus oděvu na podzim a zimu. Outfit s ním získá elegantní ráz, ale stále má poměrně širokou škálu použití. Vezmete si ho k volnočasovému oblečení, dnes už klidně i k teniskám, přes pouzdrové šaty na formální příležitost a klidně i přes šaty do divadla. Pokud má vyšší podíl vlny, zvládne i příjemně zahřát. Vyberete-li si kabát v klasickém projmutém střihu s menšími klopami, bez výrazných kapes a dalších ozdob, opět si šatník obohatíte o velmi nadčasový kousek. Tady ale opravdu sázejte na kvalitu. Není ani od věci nechat si kabát ušít na míru. Dejte si pozor pouze na barvu, protože kabát se v podzimních a zimních plískanicích rád špiní, ale je potřeba nechat ho vyčistit v čistírně. Jakmile má podíl vlny, nebude si s pračkou rozumět. Takže jsou vhodné barvy, na kterých se běžné „šmouhy“ ztratí, abyste nemusela do čistírny běhat každý týden.


Ukázka z obchodů

Šedý kabát SET

Černý kabát Drykorn

Béžový kabát Max Mara


Džínová bunda

Denim je věčný… A riflová bunda je tu s námi v obměnách už víc než 100 let! Původně kovbojský oděv dnes máme spojený s mládím a volnočasovým oblečením. Denim je praktický a odolný materiál, hodí se skoro ke všemu a ještě má styl a šmrnc. Džínová bunda pak doladí sportovnější a ležérnější styly oblečení, ale klidně i letní šaty a sukně. Pokud chcete bundu, která nebude působit za pár let nemoderně, vyberte si variantu na knoflíky, ze středně modré a ne příliš vyšisované rifloviny a bez ozdob.


Ukázka z obchodů

Bunda Orsay

Bunda Tom Tailor

Bunda Marc O´Polo


Bílá košile

Bílá košile je neuvěřitelně šik kousek. Kdybych si měla pod nátlakem vybrat jeden kus oděvu, který by měla mít v šatníku každá žena, vyberu bílou košili. Dělat to ale nebudu, protože jakékoliv výkřiky typu: „Tohle musíte mít!“ jdou absolutně proti mojí filozofii. Bílá košile je ale nesmrtelná a hlavně velmi variabilní, co se stylingu týče. Při výběru se dívejte na použitý materiál. Určitě se obloukem vyhněte všemu, co zavání polyesterem. Naopak oceníte viskózu, bavlnu nebo třeba hedvábí. Střihově by měla být nadčasová košile vypasovaná, ne příliš volná, ale ani upnutá a strečová. Samozřejmě vezměte v potaz tvar své postavy.


Ukázka z obchodů

Košile Orsay

Košile Banana Republic

Košile Esprit


Pouzdrové šaty

Pouzdrové, tedy jednoduché, úzké a vypasované šaty také nikdy nevyjdou z módy. Hodí se na formální příležitosti, ale určitě existují i varianty, které snesou volnočas. Základem je úzká sukně v délce od půlky stehen po kolena. Zbytek střihu je variabilní. Do této kategorie patří i tzv. „malé černé“, které vůbec nemusí být černé. 🙂 Jsou to jednoduše šaty střízlivého (teda ideálně pouzdrového) střihu v neutrální nebo nějaké umírněné barvě.


Ukázka z obchodů

Modré šaty Orsay

Světlé šaty Orsay

Šaty More & More


Projmuté sako

Jedno dobře padnoucí sako by mohla v šatníku uživit nejedna z nás. Bude-li mít klasický projmutý a jednoduchý střih, klidně ho můžeme zařadit na seznam nadčasových kousků, které vám budou dobře sloužit mnoho let. Středně formální střihy opět můžete nosit k různým příležitostem. Ať už na formální akce, na jaře přes šaty, nebo k džínám a teniskám. Sako by vám mělo dobře sedět, takže bych se v tomto případě opět nebránila šití na míru nebo alespoň úpravu koupeného saka na míru u švadleny.


Ukázka z obchodů

Modré sako Orsay

Černé sako Esprit

Šedé sako ICHI


V druhé části článku se podíváme na další nadčasové kousky. Těšit se můžete třeba na kalhoty nebo boty. 🙂 Mezitím se s námi podělte v komentářích o svoje zkušenosti s nadčasovým oblečením.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.