Meghan Markle – (nejen) ležérní archetyp

11. 9. 2020

Nedávno jsem představila svůj systém dělení stylových archetypů. Ležérní archetyp většinu z vás zajímal asi nejvíc. Rozhodla jsem se tedy začít s rozborem stylu Meghan Markle, u které ležérní archetyp pravděpodobně převládá. Více fotografií s dalšími informacemi najdete v albu v naší diskuzní FB skupině. Tam také můžeme její styl víc rozebrat a diskutovat nad jednotlivými fotkami. Budu se moc těšit na vaše názory a postřehy!

Meghan a její styl

Vše, o čem budu psát, usuzuju pouze podle dostupných fotek. Bez osobního setkání a hlubšího rozboru s danou osobou není možné archetypy přesně určit a jde tak spíš o odhad.

Fotky Meghan jsem si rozdělila na ty, které byly pořízené v době její herecké kariéry na různých společenských akcích, na fotky z jejího (již smazaného) Instagramu, na fotky pořízené na ulice, na fotky z doby, kdy působila v anglické královské rodině a na nějaké současné.

Výsledkem je, že Meghan odhaduju na primárně ležérní archetyp v kombinaci s ženských archetypem. Za uvážení stojí také stopa dramatické a sportovní osobnosti. Ale bez bližšího poznání Meghan nejsem schopná říct, do jaké míry má tyto archetypy v sobě zastoupené.

Spíš si myslím, že drama nebude důvodem, proč Meghan ráda volí zajímavější kousky. Stejně tak si nemyslím, že někdy chtěla odporovat stylu a módním pravidlům anglické šlechty, jak je často osočována. Medii byla často nazývána rebelem. Ale já u Meghan nic rebelského nevidím. Nemyslím si, že někdy chtěla něčím provokovat. Ostatně ani její styl nikdy provokativní nebyl. V daném okamžiku, na dané příležitosti a uvedené do kontextu její oblečení nikdy ničím nevyčuhovalo.

Měli bychom také zmínit, že je Meghan Američanka, která byla vychovávána v emancipovaném prostředí USA. Vnímám, že došla v životě k určitému sebevědomí, sebedůvěře a má dobře vyřešené sebehodnocení. V kontrastu se škrobenou anglickou šlechtou tak může někdy jako rebel působit, ale nebude to pravděpodobně nějaký její povahový rys.

Naopak je to holka z Kalifornie a tam bych hledala prapůvod jejího primárního stylového archetypu.

Pojďme se tedy podívat na její styl blíž.

Společenské oblečení z doby herecké kariéry

Fotky ze společenských událostí mohou být hodně zavádějící. Je potřeba si uvědomit, že Meghan byla mladá a krásná holka, která se snažila prosadit v Hollywoodu. Produkce, manažeři a další lidé v pracovním okolí mladých hereček očekávají, že prostě budou mladé, krásné a aktraktivní. Je to Hollywood, šoubyznys, záře reflektorů, lesk, peníze, jedna velká přetvářka… Prostě jiný svět. Pochybuju, že na těchto fotkách vidíme reálnou Meghan. Přesto si z nich i tak můžeme něco vzít, protože ať už jsme „nuceni“ obléknout si cokokoliv mimo náš běžný styl, stejně se náš archetyp někde projeví.

Meghan v jednom rozhovoru sama uvedla, že když byla mladá, často to se stylingem přestřelila – výrzanější makeup, příliš lesklé vlasy, oblečení na tělo… A že se v tom necítila dobře.

V případě společenských outfitů z období její herecké kariéry by se mohlo zdát, že se snaží být především sexy. Ale pokud si to vezmeme v kontextu toho, jak se mladé holky na podobné akce oblékají, zas až tak moc sexy to není. Navíc Meghan v jednom rozhovoru přiznala, že nosí krátké sukně hlavně kvůli tomu, že je drobná a vypadá díky nim vyšší. Podpatky jsou potom na podobné příležitosti samozřejmost. Meghan navíc byla jako dívka z Kalifornie vždy zvyklá odhalovat kůži.

Její společenské oblečení je hodně ženské. Ostatně kde jinde by se měla její ženská stránka projevit nejvíc. Je také hodně vidět, že se během let hledala. Ale to je ve věku 20-30 let celkem běžné. Ženskost je ale z jejích outfitů hodně patrná. Ať už se jedná o jakoukoliv příležitost a jakýkoliv styl oblečení, Meghan se ráda oblékne tak, aby bylo stále vidět, že je krásná žena. Na mnohých jejích outfitech je ale vidět, že určitá uvolněnost nechybí ani v jejím společenském stylu oblékání.

V mnoha jejích (zejména pozdějších) outfitech můžeme vidět také dávku sofistikovanosti, ležérnosti a uvolněné elegance, ale stále s dotykem ženskosti. Právě u jejích společenských modelů cítím také možnou stopu dramatické osobnosti. Meghan si ráda vybírá zajímavé prvky a různé aplikace. Ovšem moje zkušenost je taková, že u společenského oblečení to nemusí být vždy projev dramatu, ale právě ležérní nebo sportovní osobnosti. Tito lidé mají totiž tendenci společenský oděv trošku „odformálnit“ právě třeba potiskem, zdobením, zajímavými střihy apod. Ale co k tomu vede Meghan, se neodvažuju pouze na základě fotek bez osobní konzultace soudit. Pro většinu dramatických osobností by ale zřejmě její oblečení bylo dramatické málo. 🙂 Míru dramatické osobnosti proto u Meghan nechávám otevřenou.

Meghan si každopádně evidentně nikdy nepotrpěla na výrazné šperky ani komplikované účesy. Nejčastěji je vidět v rozpuštěných vlasech nebo ledabylých účesech ve francouzském stylu.

Meghan na Instagramu

Mnohem víc než společenské oblečení o člověku řeknou fotky z běžného života a jeho volnočasové outfity. K tomu se skvěle hodí právě fotky z Meghanina dnes již smazaného Instagramu a fotky z ulice. Těch jsem se tedy držela ze všeho nejvíc.

Na fotkách z jejího soukromí je patrné, že Meghan vždy preferovala pohodlný a uvolněný styl. Sází především na jednoduché, základní kousky a střídmé barvy. Myslím si, že to opravdu byl především kalifornský život, který její osobnost a styl zformoval. Tyto fotografie mají pro nás možná i nejvíc vypovídající hodnotu, protože kde jinde než v „soukromí“ by měla být Meghan svá. Jejímu oblečení nechybí ženská silueta, ale ležérní nota převládá. A to i v případě elegantněji laděných outfitů, což je dobře patrné také z koláže níž.

Meghanin styl na fotkách z ulice

Náhodně vyfocené outfity z ulice u celebrit hledám také velmi často. Podle mě o nás nejvíc prozrazuje to, co nosíme ve volném čase. Právě u volnočasového oblečení jsme asi nejvíc sami sebou, protože u nás vždy převládá touha cítit se především dobře (u každého to nutně nemusí znamenat pohodlně!). Samozřejmě je ale nutné vzít v potaz fakt, že se celebrity mohou snažit na veřejnosti vypadat nenápadně.

Spojujícím prvkem volnočasového oblečení je u Meghan hlavně barevná střídmost. Její oblečení v ničem příliš nevybočuje, ačkoliv u ní můžeme občas najít střihově zajímavá řešení. Podpatky obouvá jen zřídka a jejím outfitům jasně dominuje ležérnost. Rozevláté kabáty, vyhrnuté rukávy, džíny, volně uvázané šály, volnější košile apod. Málokdy ve volném čase nosí oblečení na tělo. V jednom rozhovoru také uvedla, že v roli Rachel v seriálu Kravaťáci (Suits) nosila hodně upnuté oblečení, které obepínalo její křivky a je pro ni velmi příjemné, když může v soukromí sáhnout po něčem uvolněnějším.

Stylové vzory Meghan

Jako své stylové vzory uvedla Meghan Emmanuelle Alt a Geraldine Saglio. U obou bude pravděpodobně také převládat ležérní archetyp. V některých jejich outfitech vnímám stopu dramatu, ale může v tom být jen záměr vypadat originálně. Obě dámy si potrpí na jednodušší outfity se zajímavými detaily. Což lze sledovat také u Meghan.

Meghan a její royalní styl

Role v královské rodině byla pro Meghan určitě nesmírně těžká. Pro rodilou Američanku bylo asi těžké zapadnout do škrobeného anglického prostředí. Navíc se musela velmi rychle popasovat s dvorními předpisy.

Její outfity byly samozřejmě ovlivněné zejména etiketou a pravidly pro dané akce. Meghan ale dokázala přinést „svěží vítr“ a dodat svému královskému vzhledu špetku oné uvolněnosti. Jakoby si přála skrze své oblečení trošku snáz dýchat.

Závěrem bych ráda uvedla jednu zajímavou úvahu, kterou měla Meghan v jednom z rozhovorů, kdy byla tázána na styl její seriálové postavy Rachel Zane:

Oblečení Rachel hodně odráží její pocity. To se člověku v životě děje běžně. Když se Rachel dala dohromady s Mikem a cítila se šťastná, nosila zejména světlé, krémové a pudrové odstíny. Zatímco když byla ve stresu, její oblečení bylo spíš tmavé, šedé a černé. A také na začátku seriálu nosila Rachel hodně černého oblečení. K tomu podle mě člověk inklinuje, když je mladý a chce, aby ho okolí bralo vážně.

Nechám na vás, jestli se budete snažit najít během její královské éry světlé a tmavé období. 🙂

Nezapomeňte si prohlédnout více fotografií Meghaniných outfitů ve FB skupině a následně o nich spolu s dalšími diskutovat!

Zdroj fotografií: pinterest.com, meghansmirror.com, meghansfashion.com


PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.