Pavlína Nilsson Grofová vyrábí v Čechách šperky zrozené ve švédské přírodě

18. 3. 2021

Šperky Grofova Design jsou ukázkou spojení poctivé řemeslné práce, kreativity a lásky k přírodě. Značku už ode mě znáte, protože sama nosím náušnice a náhrdelník z kolekce Berries. Zajímá vás, jak šperky vznikají a jaký vztah má ke šperkům jejich autorka Pavlína Nilsson Grofová? Přečtěte si moc milý rozhovor, který jsem s Pavlínou pro vás udělala.

Pavli, co tě přivedlo k navrhování a tvorbě šperků?

Ke šperkům jako takovým jsem měla blízko asi vždycky. Byla jsem taková malá straka, co mamince tajně brala šperky ze šperkovnice a před zrcadlem se v nich potom nakrucovala. Taky jsem vždycky milovala drahé kameny, které ke šperku určitě patří. Sbírala jsem různé leštěné úlomky a kousky a učila se je rozpoznávat. To, že půjdu studovat navrhování šperku na střední školu, rozhodla ale spíše náhoda. Chodila jsem od malička na výtvarný kroužek v Pardubicích a jedna z tamních učitelek absolvovala, mimo jiné, střední sklářskou školu v Železném Brodě.  Díky téhle konexi jsem se nakonec rozhodla jít tam také. Studijní obor – design skleněné bižuterie jsem si vybrala až na místě po přijetí, protože měl nejkrásnější dílnu a bylo mi to tak nějak nejblíž. 😀

Co pro tebe šperky obecně znamenají?

Šperky obecně jsou pro mě malá umělecká díla s velikým, někdy až magickým, emocionálním přesahem. Ten, kdo je vyráběl, do nich vložil veliký kus své energie a duše. Tu potom i se šperkem předal dál novému majiteli, který z něj tu energii cítí a vybuduje si k němu svůj vlastní osobní vztah. Ze šperku tak přestává být jen obyčejná ozdoba. Stává se pro svého majitele milovaným talismanem. Může se ale stát, že si šperky lidé darují či předávají a šperk si tak žije dál svůj vlastní mini příběh a je mnohdy velmi zajímavé se o některých (například historických) špercích ty příběhy dozvídat.

Jaký zážitek nebo pocit tě inspiroval k vytvoření tvé kultovní ostružinové kolekce?

Díky za to slovo kultovní. 🙂 Nevím, jestli se hodí tu kolekci už takhle označovat, je to moje úplně první kolekce z drahého materiálu a zatím si ji můžete pořídit od července loňského roku.

(Hanka: Mě kultovní přijde a myslím si, že už je s tvojí značkou neodmyslitelně navždy spojená. 🙂 )

Ke kolekci Berries se váže můj osobní životní příběh, kdy jsem se rozhodla přestěhovat na sever za svým budoucím manželem. Můj manžel je Švéd a v době, kdy jsme se poznali, žil a pracoval na miniaturním souostroví v Baltském moři zvaném Åland. Kolekce je vlastně završením mojí snahy se integrovat mezi místní komunitu lidí a sžít se s tamní krajinou, která je tak jiná než ta naše česká. Hledala jsem něco, co by mi oba světy nějakým způsobem propojilo a mě přiblížilo k nim a naopak. Našla jsem ostružiny! Ostružiny díky své houževnatosti přežijí všechno a všude. Dokázaly se uchytit i na drsném severu. Rostou tam prakticky přímo na skále, kde neustále fouká silný vítr od moře a v jednom kuse prší. Když jsem je ale poprvé nasbírala a ochutnala, nemohla jsem uvěřit, jak jsou sladké a dokonalé. Tam pro mě vznikla ta spojitost i myšlenka na tuhle kolekci. Zdá se, že to nakonec byla dobrá volba, protože kolekce Berries si našla příznivce i na Ålandu.

Nějakou dobu jsi žila ve Skandinávii a cestovala třeba i po Asii a Austrálii. Vnímala jsi nějaké rozdíly v přístupu tamních žen ke svému vzhledu oproti těm českým? Nebo třeba i rozdíly ve vnímání šperků?

Rozhodně! V tom jsou ženy po celém světě diametrálně rozdílné. Hodně to souvisí s tím, jak se ony samy vnímají, jak je vnímá tamní společnost a jaké v ní mají postavení. Zrovna ta zmiňovaná Skandinávie je v tomhle hodně jiná než zbytek Evropy i Čech a já nad tím nepřestávám žasnout. Nebudu tady zabíhat moc do detailu, protože tomuhle tématu bych se dokázala věnovat dlouho. Zmíním snad jen to, že ve Skandinávii žena je a vždycky byla rovnocenným partnerem muži a genderová vyrovnanost je tam v současnosti téměř 100%. Ženy se tam proto oblékají a zdobí spíše pro sebe (ne pro svého muže, nebo aby byly lepší než jiné ženy) a na prvním místě je pohodlí a funkčnost. Nenosí se nijak vyčnívat z davu a skandinávský minimalismus se promítl i do téhle oblasti.

Jakého svého šperku si nejvíc ceníš? Řekni nám o něm víc.

Nejvíc si cením své sady náušnic a náhrdelníku Gold Leaf Berry. Byly to mé úplně první šperky, které jsem vytvořila z pravého 14k zlata a bylo to vážně vzrušující. Do té doby jsem pracovala pouze se stříbrem nebo mosazí. Je celkem paradox, že ani na zlatnické škole si práci s pravým zlatem nevyzkoušíte. Zlato je moc drahý materiál, který by se žákům musel tak trochu “obětovat”. Na škole se člověk dozví pouze to, že práce se zlatem je snazší než práce se stříbrem, a které kyseliny k tomu používat. A ono to tak doopravdy je! Zlato má mnohem ušlechtilejší vlastnosti a proto se lépe pájí, leští a lze ho různými způsoby chránit před ohněm, čímž nakonec dosáhnete dokonalejšího výsledku. Člověk má ale stále před tím materiálem veliký respekt a uvědomuje si, že každá malá chyba ho stojí tisíce korun.

Vzpomeneš si na svůj úplně první šperk?

Nevzpomenu. 😅 S výrobou různých ozdob na sebe jsem začala už jako prcek. Vzpomenu si ale na svůj první šperk ze střední školy, kde jsem studovala designování skleněné bižuterie.  Pracovali jsem trochu i se stříbrem, a když to vezmeme tak, že šperk by měl být z drahého materiálu, tak zmíním svůj úplně první přívěsek, který měl podobu plátku rajčete. Byl příliš veliký na nošení a vůbec špatně vymyšlený, rajče byste ale rozhodně poznali! 😀

Šperky se často darují (nejen) ženám při speciálních životních příležitostech. Zaznamenáváš, že by si lidé kupovali šperky právě k nějakým speciálním příležitostem? Jsi svědkem nějakých zajímavých životních příběhů nebo momentů? Jaké to pro tebe je?

To je pravda a stále to platí hlavně u dražších šperků. Já zaznamenávám výročí vztahů nebo narozeniny. Také Valentýn je hodně populární pro nákup šperků. Moje značka v její současné podobě existuje zatím od července 2020, tak těch příběhů ještě tolik není. Je vždycky ale moc příjemné vědět, že má ten daný nákup hlubší důvod a smysl, a cítíte u toho i jistou zodpovědnost. Vůbec nejkrásnější ale je, když se pak ti obdarovaní ozvou se zprávou, že jim to udělalo velkou radost a hlavně, že jsme se jim trefili do vkusu.

Jak vnímáš souboj termínů „šperk“ a „bižuterie“? V posledních letech se pod termínem „šperky“ často schovává právě i ta bižuterie.

Já myslím, že slovo šperk má hodně přenesených významů a můžete tak označit prakticky cokoliv, co pro vás má velikou cenu. Koukla jsem se do slovníku a prý se slovem šperk vždycky označovala ozdoba jako taková. (Na Moravě prý slovo šperk dokonce znamená něco úplně jiného – zabijačka!)

Takže vlastně slovo, které by označovalo vyloženě šperk z drahého kovu, asi ani nemáme. Napadá mě slovo klenot, i když tím se také dá označit cokoliv. Já s tím osobně problém ani nemám, za předpokladu, že je jasně uvedeno, z jakého materiálu je šperk vyrobený.

Jaké šperky v běžném dni nosíš? Rozděluješ šperky na běžné nošení a na společenské události?

Já jsem hodně zatížená na náušnice. Ty k oblečení ladím vždycky, pokud zrovna nemám líné období, kdy nosím jen jedny univerzální. Další jsou pro mě prstýnky a náhrdelníky. Jsem zastáncem názoru, že u šperků platí, že méně je více. A čím jsem starší, tím méně nosím právě tu bižuterii.

Určitě šperky rozděluji na ty společenské a běžné. Hlavně podle jejich hodnoty a okázalosti. Šperky, stejně jako šaty, by podle mého názoru měly odpovídat důležitosti akce, na kterou jdeme. Na nákup si těžko vezmu zlaté náušnice se safíry a diamanty. Na premiéru do divadla si je ale vezmu stoprocentně. Už abychom si tohle mohli jít zase užívat!

Myslíš si, že vhodně zvolený šperk dovede pozvednout nebo změnit náladu nositelky?

Ano! Podle mě je to hlavně z toho důvodu, že si ke šperkům budujeme vztahy. Pamatujeme si události, kdy jsme je dostali, a hodně lidí nějaký svůj šperk vysloveně miluje. To potom na náladě musí dodat, i kdyby člověk nechtěl.

Připravuješ novou kolekci. Pověz nám o ní víc. Jak vznikla, proč a co je jejím „poselstvím“?

Moje nová kolekce s názvem Nordic Forest před nedávnem spatřila světlo světa a jak už její název napovídá, má opět něco společného se severskými zeměmi, přírodou a skandinávským designem.

Tentokrát jsem své zákazníky zavedla přímo do hlubokého lesa, plného víl, trollů a nadpozemských bytostí. I když člověk na tyto bytosti přímo nevěří, mají severské lesy velmi zvláštní, mystický charakter a na mnoha místech jsou plná pozůstatků doby ledové i pozdějších Vikingů. K lesům se váže celá severská mytologie i původní pohanské náboženství Vikingů. I když má tohle všechno pramálo společného se současností, jsem přesvědčená, že kdo chce seveřanům porozumět, musí se snažit trochu pochopit i tu severskou mytologii. My se ve škole učíme a čteme hlavně o mytologii řecké. Víme, čemu vládne který bůh, a známe jejich příběhy a jména. Určitě byste se ale dost divili, kolik postav pochází z mytologie severské (inspirovat se tam nechal např. Tolkien nebo J.K.Rowlingová).

Ke kolekci Nordic Forest se opět váže i můj osobní příběh o hledání hlubšího vztahu k lesu a přírodě jako takové. 

Kde hledáš inspiraci při tvorbě šperků?

Inspiraci hledám všude. Momentálně se ale už druhou kolekcí orientuji na přírodu – hlavně tu severskou a hledám inspiraci právě tam. Dále je pro mě velikou inspirací skandinávský design, severský přístup k životu a životnímu prostředí.

Víte, mě to vždycky přišlo hrozně prvoplánové a nezajímavé, nechat se inspirovat přírodou a nevytvářet “vlastní věci”. Až později jsem pochopila, že ono to stejně jinak nejde. Příroda = planeta a život na ní. Všechny tvary i barvy, které na naší planetě najdeme, jsou inspirované přírodou, protože ta už to dávno vymyslela a ukázala nám to. My to v sobě máme navnímané a aniž bychom to věděli, tak ty tvary prostě opakujeme. Je ale důležité tomu přidat i novou hodnotu, nějaký zajímavý koncept, svoji estetiku atd… Já se hlavně snažím, aby byly moje šperky nositelné a aby vzbuzovaly nějaké emoce.

Měla jsi při startu svého podnikání nějaké obavy?

Obavy mám pořád, to mě bohužel asi nikdy neopustí. 😅 Obavy jak to všechno zvládnu, jak to budu stíhat až se to trochu víc rozjede, jak zvládnu účetnictví, jestli mě to uživí, jestli se to lidem bude líbit a jestli budu mít stále dobré a nové nápady… No, takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho. Člověk to ale nakonec musí prostě překonat a doufat, že všechno dobře dopadne. 🙂

Jaké jsou tvé plány a sny do budoucna?

S manželem máme hodně velkých životních plánů. Už takhle není náš život zrovna moc “normální” a ty plány už vůbec ne. Můj největší profesní plán a sen je, zřídit si ateliér/obchod/dílnu/výstavní prostor, kam by za mnou zákazníci jezdili na takové zážitkové nakupování. Nejlépe na našem pozemku ve výletní lokalitě, např. na Šumavě. Byla by to zároveň i farma se zvířaty, kde si můžete udělat super den s celou rodinou. Koupit si farmářské produkty, pohladit si ovce, jít se mrknout na výstavu, do dílen a koupit si i můj šperk! To už by to skloubení šperku s přírodou bylo dokonalé. 

Hanka: Pavli, moc ti děkuju za rozhovor a přeju ti hodně štěstí v podnikání i v životě.

Pokud si vás Pavlíniny šperky získaly tak jako mě, můžete je objednávat přímo přes mail p.nilsson.grof@gmail.com, nebo přes eshop  https://www.molo7.cz/grofova-design/.

Kompletní nabídku si můžete prohlédnout na FB a Instagramu Pavlíny. Šperky můžete objednávat i tam.

Prohlédnout a nakoupit naživo si je můžete v kamenných prodejnách CVRK.


Grofova Design
p.nilsson.grof@gmail.com
Facebook
Instagram
 https://www.molo7.cz/grofova-design/
CVRK, Václavské náměstí 785/28, Praha
CVRK, Vinohradská 1252/36, Praha


PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Jak nosit výraznější šperky

Jak nosit výraznější šperky

Šperky jsou mocným nástrojem, jak si dodat ten správný šmrnc. Druhů a stylů je spousta, takže si vybere každý. Pokud máte rádi výraznější šperky, možná někdy narazíte na pochybnosti, jak je zakomponovat do svého outfitu. Pojďme si tedy ukázat, jak se takové výraznější...

pokračovat ve čtení
Na návštěvě ve šperkařské dílně

Na návštěvě ve šperkařské dílně

Pojďte spolu se mnou odhrnout roušku tajemna zakrývající výrobu šperků. Navšívila jsem dílnu Pavlíny Nilsson Grofové, která tvoří pod značkou Grofova Design krásné a a originální šperky. A když už jsem tam byla, připravila jsem si na Pavlínu pár otázek a témat, které...

pokračovat ve čtení

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.