Jak nakupovat (nejen) s menším rozpočtem

10. 8. 2021

Přejete si mít svůj vysněný šatník, ve kterém budou kvalitní kousky, které se budou dobře kombinovat, ale váš rozpočet je značně omezený? Máte pocit, že všechny ty rady, abyste si kupovala kvalitní nadčasové oblečení, nejsou prostě pro vás, protože na to jednoduše nemáte peníze? Nepropadejte zoufalství! Rozhodně v tom nejste sama.
Finanční stránku oblékání řeší téměř každý a důvody jsou různé. Někdo na to opravdu ty peníze nemá a někdo je nechce do oblečení investovat a raději je použije na něco jiného. Přesto existují možnosti, jak si ten funkční šatník pořídit i s nižším rozpočtem. Stačí se držet pár tipů.

1. Udělejte si v tom systém

Tohle je asi nejdůležitější krok pro všechny ženy bez rozdílu v tom, kolik mohou/chtějí do oblečení investovat. Systematické nakupování má oproti tomu nahodilému spoustu výhod. Pro člověka s nižším rozpočtem je to v podstatě nutnost.

Naučte se nakupovat opravdu jen to, co zrovna potřebujete. Pokud tápete, investujte v prvé řadě do služby nějaké stylistky, která vám s tvorbou šatníku pomůže. Je to vklad, který se vám mnohonásobně vrátí, protože budete vědět, jaké střihy oblečení kupovat, ujasníte si svůj styl i základ šatníku, o který se opřete. Potom pro vás nebude problém našetřit si na jedny dražší boty nebo kabát, protože budete vědět, že tyto kousky opravdu uživíte a vydrží vám dlouho. Postupně si poskládáte základ šatníku, který budete doplňovat/obměňovat podle potřeby. Vyhnete se zbytečným nákupům a vystačíte si pouze s pár věcmi. A navíc budete nakupovat jen jednou za čas.

2. Nebojte se nákupů z druhé ruky

Pokud se vám to nepříčí, zkuste občas svoje štěstí v nějakém second handu, na Vinted, na nějakém SWAPu, který se u vás ve městě pořádá, na Marketplace v FB… Mnohdy se tak dají ulovit hotové zázraky.

Jestli je vám představa oblečení, které není nové, nepříjemná, nebo vám tento styl nakupování z jiných důvodů nesedí, nabízí se různé outlety. Ty prodávají zboží nenošené, které bylo například vyřazené z prodeje, nebo sloužilo někde na předváděcí akci, apod. Třeba v kampaních na Zalando Lounge seženete za výhodné ceny řetězcové i prémiové značky. Outletové prodejny jsou také v různých městech.

3. Počkejte si na slevy

Slevy tu jsou od toho, abychom ušetřily. Naučte se je využívat chytře! Nejde o to, abyste si ve slevě pořídila pět triček po dvou stovkách. Ale je to skvělá příležitost koupit si vlněný kabát zlevněný z pěti tisíc na dva. Projeďte online obchodní domy jako Zalando nebo About You, naházejte si tam do oblíbených věci, které se vám líbí, a pak si počkejte na slevy, abyste si svoje vysněné kousky koupila. Do té doby si na ně třeba i vyšetříte nějaké peníze.

Slevy vyhlašují i menší prodejci a designeři. Protože i ti vědí, že slevy milujeme. 🙂 Dejte si oblíbené značky a tvůrce do sledovaných na Instagramu nebo Facebooku a počkejte si, až na vás vykoukne nějaká zajímavá nabídka.

4. Posuzujte jednotlivé kousky, ne značku

Ráda byste si nakoupila základ šatníku u Ralpha Laurena, ale je to pro vás prostě nedostupné i ve slevách a při občasném nakupování? Tak navštivte klasické řetězce. Ale koukejte se na kvalitu jednotlivých kousků! Sledujte materiálové složení, zaměřte se na přírodní a polopřírodní materiály. Otočte každý kousek naruby a prohlédněte si kvalitu šití. Už z toho dokážete odhadnout, jak daný kousek vydrží. Osahejte dobře materiál. Zkuste ho v ruce promnout, natáhnout a sledujte, jak se materiál chová. Nikdy nemáte jistotu, ale často se dá kvalita daného kusu odhadnout už v obchodě. Dopřejte si jednoduše tu nejvyšší možnou kvalitu, na jakou máte peníze. Pokud je to tričko z C&A, nikdo vás nemůže soudit. Dobře ho ale osahejte a prohlédněte, než ho koupíte. 🙂 Taky už mi ve skříni visí jedny šaty z New Yorkeru (ve slevě koupené za 89 Kč) asi 4 roky a jsou stále jako nové. A to je běžně nosím! Řetězec neznamená automaticky mizernou kvalitu. Jen je potřeba tam trošku hledat.

Při nákupech online využívejte filtry, kde si nastavíte, z jakého materiálu oblečení chcete. Vypadnou vám tak z výběru třeba všechny nepříjemné umělotiny a zbydou jen kousky, na které má cenu se dívat. Pokud vám přijdou a nebude se vám kvalita pozdávat, tak je prostě vraťte a počkejte si na něco lepšího, do čeho se vám vyplatí ty peníze investovat.

5. Stanovte si priority

S omezeným rozpočtem nemůžete mít všechno a hlavně toho asi nebudete moct mít hodně. Proto si stanovte priority a řekněte si, do čeho ty peníze opravdu investovat potřebujete a kde můžete trošku ušetřit.

Já vám radím nešetřit hlavně na dvou věcech – na podprsence a na botách.

Zejména u podprsenek jsou ženy na peníze často skoupé. Ono se nám trošku příčí, aby byl nejdražší kus v šatníku ten, který vlastně ani není vidět. Jenže o to přece jde! Aby vidět nebyl, ale aby ta místa, která překrývá, vypadala co nejlépe. 🙂 Já nedám dopustit na svoji zamilovanou SPANXku, i když je drahá. Ale ten pocit pohodlí a hezký vzhled za to stojí! A koupím si ji jen jednou za čas, protože vydrží. A konečně prožívám dny, kdy mě nic neškrtí, netlačí a nezanechává mi to otlaky v kůži na několik následujících hodin.

Stejně tak pohodlné boty, které vám nebudou ničit nohu, jsou k nezaplacení! Nešetřete na nekvalitní botě z umělého materiálu. Raději si kupte kožené boty, které můžete průběžně krémováním renovovat, a vydrží vám několik let.

A pak ušetřete třeba na šatech, které si koupíte za třicet korun v sekáči nebo ve výprodeji za pětistovku.

No a někdy si zkuste dovolit myslet trošku na sebe. Já vím, že život je často o tom, že děti potřebují nové zimní boty, zaplatit kroužky, ta pračka už vydává divné zvuky, tak by to chtělo šetřit, splátky hypotéky jsou neúprosné… Ale co kdyby ty děti pro jednou dostaly k narozeninám o dárek míň a maminka si koupila pořádné boty? Třeba zjistíte, že jejich radost nebude o nic menší a vaše mnohonásobně větší. 🙂

Máte svoje vlastní tipy, jak nakupovat s nižším rozpočtem? Podělte se s námi o ně ve FB skupině.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.