Polopřírodní materiály: jejich přínos pro váš šatník a jak o ně pečovat

5. 10. 2021

Chcete se cítit ve svém oblečení za všech okolností pohodlně? Potom byste měla klást důraz nejen na střihy, ale také na materiály. Jsou pro vás údaje o procentech materiálu na cedulkách oblečení španělskou vesnicí? Nevíte, na jaké materiály se soustředit? Série článků o jednotlivých typech materiálů je právě pro vás!

Spolupracovala jsem na nich s Radkou Knápek, která se o materiály a jejich vlastnosti zajímá celý život. V naší diskuzní FB skupině vám ráda zodpoví doplňující otázky.

První skupinou materiálů, na které se spolu podíváme, jsou materiály tzv. polopřírodní. Tedy materiály, jejichž základem jsou technologicky zpracovaná vlákna, která ale mají přírodní původ. Pojďme se podívat, které to jsou, jaké jsou jejich vlastnosti a možnosti použití.

Viskóza, Rayon, Indonéský rayon

Materiály, které vznikají zpracováním celulózy.

Lehké, splývavé materiály, které jsou příjemné na těle, ale mačkají se. Častým praním vlákna degradují a můžou se srazit.

Látka je chladivá, čili vhodná na léto. Nehřeje, ale rychle schne. Není však příliš vhodná na zimu.

Materiál je choulostivý na mechanické poškození. Pokud viskóza navlhne, může se snadno odřít nebo jinak poničit. Proto není vhodná například na sport nebo túry, kdy nosíte na zádech batoh. Pouze topy z rayonu supperior nebo voile můžete i na výlet, ty jsou vysoce kvalitní a nemělo by se nic stát. Rayon navíc nevytváří statickou elektřinu, takže se na něm tolik nedrží nečistoty.

Výroba viskózy není příliš šetrná k životnímu prostředí. Vznikají při ní odpadní látky, které nelze recyklovat. Vybírejte proto raději tu nejvyšší kvalitu, ať to alespoň pár let vydrží. V současnosti už se objevuje pár prvních vlaštovek zaměřených na ekologičtější výrobu.

Údržba viskózy

Ideální je praní na 30 °C (jemné druhy raději v ruce). Viskózu je lepší neždímat, jen ručně vymačkat a žehlit na co nejmenší stupně. Zároveň ji při žehlení nekropte, vlákna jsou jemná a tím se ničí. Snažte se po vyprání oděv co nejlépe vyvěsit, nebo sušit horizontálně ať nemusíte zbytečně žehlit.

Druhy viskózy a rayonu

rayon supperior – materiál vhodný na košile, šaty a další druhy oblečení. Je pevnější než klasický rayon, není tak jemný jako zbylé druhy, ale připomíná bavlnu. Jedná se o ideální látku na léto.

rayon crepe – elastický rayon, tzn. je tam přidáno určité procento uměliny. Výhoda je, že se nekrčí, nemusí se žehlit, je natahovací, nedeformuje se.

rayon satin – vhodný maximálně na šaty, topy, košile, na které si už nic dalšího neoblečete. Pozor rovněž dávejte i na crossbody kabelku nebo pásek. Tento materiál je hodně jemný, háže odlesky, příjemný, ale velmi náchylný, odírá se a při kontaktu s kabelkou, nebo pokud byste si na něj oblékli sako/kabát, žmolkuje na namáhaných místech (nejsou to úplně žmolky, ale materiál v tom místě „chlupatí“).

rayon voile – rayon lehčí než vzduch, ale pevný jako helvétská víra.

rayon – vhodný na pyžama, sukně, letní kalhoty apod. Pozor, častým praním se může deformovat, protahovat.

Modal

Materiál, který se vyrábí z regenerované celulózy bukového dřeva.

Nese některé rysy bavlny a řadu praktických výhod. Vlákna vynikají vysokou tažností a pevností v suchém i mokrém stavu, jsou elastická a proti bavlně jsou o něco jemnější a hladší. Proti viskóze je pevnější, nežmolkovatí, ale je dražší (obyčejná viskóza/rayon je levná).

Výrobky z modalu dosahují krásného lesku připomínajícího hedvábí, dokážou okouzlit sytými barvami. Při nošení oceníte vysokou míru pohodlí i v horkých dnech, protože dobře vsakují a odvádějí pot. Vlákna jsou praktická i na údržbu. I při častém praní si výrobky udržují stálou barvu, nevytváří se na nich žmolky, jsou velmi odolné a neztrácejí na rozdíl od bavlny tvar. Modal je velmi hladký a jemný a hebký na omak. Konkurovat mu může už jen pravé hedvábí.

Nejčastěji se vyskytuje ve směsi s dalšími tkaninami.

Údržba modalu

Lze ho prát na 40 °C, moc se nemačká, nedoporučuje se žehlit.

Cupro

Regenerované celulózové vlákno získané měďnatoamoniakálním způsobem (jedná se o měďnaté vlákno). Zní to nebezpečně chemicky, ale vše se recykluje. Základní surovina je odpad ze zpracování bavlny a tím pádem patří cupro k materiálům šetrným k životnímu prostředí.

Je lehké, prodyšné a chladivé. Má jemný hedvábný lesk, krásně splývá a často se tak používá jako imitace hedvábí. Nevýhodou je vyšší mačkavost.

Lyocell/Tencel

Materiál vyráběný z regenerované celulózy. Rozpouštědlo, které se však na výrobu vláken Lyocellu používá, je téměř 100% recyklovatelné, nevyhazuje se jako odpad, ale vrací se znova do výroby.

Tkaniny a úplety mají podobné vlastnosti jako modal. Jsou tedy lehké, hebké a příjemné na nošení, a přitom pevnější než běžná viskóza nebo bavlna. Dobře drží tvar a nevytahují se. Výhodou je také barevná stálost materiálu.

Při praní může uvolňovat drobná vlákna a časem tak materiál žmolkovatí.

Tencel a Lyocell jsou stejný matiál. Tencel je jen obchodní název pro Lyocell.

HWM viskóza

HWM = „high wet modulus“. Tedy vlákna s lepší pevností v mokrém stavu.

Je to tedy vylepšený druh viskózy. Na etiketě to nebývá uvedeno, protože tato vlákna spadají pod modal nebo lyocell, ale někdy je poznámka uvedena v popiscích u viskózového zboží.

Acetát a triacetát

Materiál vyrobený z acetátu celulózy. Mezi světovými válkami se vyráběl jako náhražka hedvábí. Dnes se používá na prodyšné podšívky, satény, tafty nebo brokáty na společenské šaty.

Je hebký, lesklý, splývavý, ale vlákna jsou málo pevná a látky nejsou tak odolné a jsou náchylné na prodření. Od viskózy se liší svou tvarovatelností za tepla. Toho se využívá u plisování, ale také to na druhou stranu znamená, že je nutné žehlit na nízkou teplotu a nesušit v sušičce.

V příštím článku se spolu podíváme na materiály čistě přírodní.

Pokud máte jakékoliv doplňující dotazy nebo připomínky, budeme se těšit ve FB skupině.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.