Syntetické materiály: které to jsou, jak vznikají, a proč se jim v šatníku spíše vyhýbat

16. 11. 2021

Chcete se v oblečení cítit příjemně? Potom dobře zvažte, jestli si do běžného šatníku pustíte syntetické materiály. Už jsme se spolu seznámili s polopřírodními materiály, s materiály čistě přírodními i s různými druhy vlny. Abychom získali ucelený přehled o tom, z jakých materiálů se oblečení šije, měli bychom se spolu alespoň krátce zastavit také u materiálů, které vznikají synteticky, nejčastěji z ropných derivátů nebo plastů. Které to tedy jsou a jaký přínos (ne)mají pro váš šatník?

Polyester

Asi nejrozšířenější a nejpoužívanější materiál současnosti. Vyrábí se chemickou syntézou z derivátu ropy. Výhodou pro textilní průmysl je jeho nízká cena. Pro nositele snadná údržba, nemačkavost, rychlé schnutí, a také odolnost vůči skvrnám.

Nevýhodou vždy bude, stejně jako u všech syntetických materiálů, to, že se v něm budete potit. V syntetických vláknech se navíc mnohem snáze množí bakterie, takže pot víc zapáchá. Stejně tak je společným rysem všech umělých materiálů nešetrnost vůči životnímu prostředí.

Polyamid / nylon

Polyamid byl původně používán od 40. let minulého století k výrobě punčoch. Jednalo se totiž o levnou náhražku těch hedvábných. V Čechách byl alternativou náš vlastní silon.

Polyamid je odolný vůči mechanickému poškození a nemačká se. Pro svoji snadnou údržbu je hodně využíván pro výrobu plavek.

Plavky Camaieu – Different.cz

Acryl

Acryl nebo také polyacryl je v podstatě syntetická náhražka vlny. Vzhledem vlněné vlákno připomíná, na dotyk a vlastnostmi už však ne. Na rozdíl od vlny není prodyšný a nehřeje. Výhodou je opět pouze snadná údržba. Může se bez obav prát i ždímat, a také žehlit.

Elastan

Elastan je známý také pod označením lycra nebo spandex. Jak název napovídá, jeho největší předností je elasticita. I po velkém natažení se elastanové vlákno vrátí do původního stavu. Nejčastěji se elastan používá jako příměs a to i do přírodních materiálů. Je totiž využitelný a v podstatě nenahraditelný tam, kde je potřeba docílit pružnosti materiálu.

Polyuretan

Polyuretan je druh polymeru, který je lehký, pevný, oděruvzdorný a zároveň pružný. Obvykle bývá používán k výrobě kožených náhražek – koženkových bund, bot, kabelek, nebo sportovního oblečení. Na rozdíl od kůže ale nemá termoregulační vlastnosti.

Koženková bunda Only – Aboutyou.cz

K syntetickým materiálům je dobré přistupovat s rozvahou. Mají rozhodně více nevýhod než výhod. Jejich výroba je velmi nešetrná k životnímu prostředí, nejsou prodyšné, takže se v nich člověk nepříjemně potí, často jsou nepříjemné na těle, a nemají termoregulační vlastnosti, takže vás tyto materiály ani nezahřejí, ani nebudou chránit před sluncem.

Výhody syntetických materiálů můžete využít například při sportu, kde se využívá jejich rychlého schnutí a stálosti potisku. I při výrobě sportovního oblečení už však pomalu začínají být nahrazovány materiály přírodními. Nenahraditelné je elastanové vlákno, které se do materiálů přidává kvůli pružnosti. Také při výrobě plavek jsou výhody polyamidu nediskutovatelné.

Jaký vztah máte k syntetickým materiálům vy? Budu se těšit na vaše názory v naší FB skupině.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.