Můj příběh – příběh červených střevíčků

29. 3. 2023

Je mi asi deset let a mám na nohou úplně nové červené střevíčky. Venku je ten rok poprvé skutečně jarní počasí, tak mi máma dovolí si je obout a zajít v nich na nákup do nedaleké sámošky. Střevíčky jsou lakované a na sluníčku se krásně lesknou. Fascinovaně na ně zírám, jak se jeden za druhým při každém kroku míhají a na šedivých dlaždičkách chodníku doslova září. Hlavně nezakopnout a neodřít si hned špičky! Vůbec nevnímám, co se děje kolem, a jen se tetelím absolutním blahem. Přijdu si v těch nových střevíčkách jako královna! Jsem si jistá, že každý musí vidět, jak krásné boty mám. Jak já jsem díky nim krásná!

Je mi 25 a otevírám nedočkavě balíček. Jsou v něm červené boty na podpatku s páskem přes nárt a výraznou sponou. Mám v tu dobu hluboko do kapsy, mnohdy mi na konci měsíce nezbývá už ani na jídlo, ale na tyhle boty mi zrovna nějakým zázrakem z výplaty vyzbylo. Nedočkavě se do nich obouvám a moje kolegyně je ještě ten den pojmenuje „Dorotky“. Nosím je doslova do roztrhání a opět si v nich vždy přijdu jako královna. I přes to, že jsem spíš chuďas.

Je mi 28 a vdává se mi nejlepší kamarádka, kterou jsem poznala v první třídě. Kupuju si na její svatbu červené lodičky. Spolu s černými a příliš krátkými minišaty v nich vypadám dost nepatřičně, ale to mi v tu dobu nedochází (promiň, Zdeni). Ale jsem tam a s dojetím se dívám, jak je moje největší, životní kamarádka šťastná.

Je mi 35 a objednávám si červené střevíčky. Záměrně a s pocitem, že je prostě potřebuju a že ke mě patří. Tentokrát bez podpatku, protože pořád ještě běhám za svými dětmi. A ten malej syčák, co se narodil před dvěma lety, je fakt rychlej. Ale červené střevíčky mít musím i tak. Protože moc dobře vím, jak moc moje oblečení ovlivňuje to, jak se cítím. Zjistila jsem to už v deseti letech. Té malé holce tenkrát bylo fuk, jestli má nohy dost dlouhé, zadek dost malý, vlasy dost husté… stačilo jí, že má na nohou ty úžasné červené střevíčky. A patřil jí v tu chvíli svět! Ty boty rozzářily den, zavrtaly se do hluboko do vzpomínek a nikdy odsud nezmizely. Doteď si vybavím, jak to ten den venku vonělo roztátým sněhem promočenou hlínou. Ještě teď vidím, jak jsem opatrně přeskočila díru po prasklé dlaždičce v chodníku.

Je mi 31 a začínám psát blog o módě. Jen tak, pro radost, abych se na mateřské nezbláznila. Snažím se do něj přenést hlavně to, jak moc se potřebujeme cítit jako královny. Dělám to s láskou, s nadšením a s pocitem, že když si to přečte jedna jediná žena a bude se aspoň jeden den cítít tak jako já tehdy v nových střevíčkách, bude to pro mě úspěch.

Je mi 34 a rozechvěle čekám na svoji první zákaznici. Jsem nervózní a bojím se, jestli jí vůbec dokážu nějak pomoct. Pochybuju o sobě, je mi hloupé vzít si za to peníze a jsem připravená přiznat, že za mnou jela zbytečně. Pak si ale vzpomenu na to, jak jsem se cítila poprvé ve svých červených botách. Prostě se zákaznicí najdu její „červené střevíčky“ a bude to. A opravdu je spolu najdeme. V jejím případě to sice nejsou červené boty, ale i tak spolu objevíme, v jakém oblečení se může cítit skvěle. Jako královna!

Je mi 37 a přemýšlím, co dál. Mám za sebou tři roky, kterým stěží věřím. Dělám práci, která mě naplňuje, a poznala jsem za ty uplynulé tři roky neskutečné množství báječných žen, se kterými jsem hledala jejich červené střevíčky. Jsem vděčná za každou z nich a každou z nich si pamatuju, jako by u mě byla včera, i když jich bylo tolik. U každé bych do teď dokázala říct, co jsou ty její červené střevíčky. Ale teď stojím a přemýšlím, co dál. Vím, že se musím zase někam posunout a vymyslet to tak, abych těm skvělým ženám mohla být ještě užitečnější. Přišel čas, koupit si nové červené boty a vykročit v nich zase někam kupředu… Kam? O tom zase něco víc v příštím článku. 🙂

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Chceš, aby pro tebe oblékání byla hračka?

Ráno otevřeš skříň, sáhneš pro několik kousků oblečení, oblékneš je, podíváš se do zrcadla a zjistíš, že vypadáš skvěle. Vše ti zabere minimum času a celý den se budeš cítit prostě úžasně. Kamkoliv půjdeš, budeš vědět, že ti to sluší, jsi hezky oblečená a můžeš se...

pokračovat ve čtení
S Hankou na kafi

S Hankou na kafi

Každý týden vysílán živě na Facebooku v rámci mini pořadu S Hankou na kafi! V rámci toho krátkého živého vysílání odpovídám na dotazy, které mi chodí, nebo řeším aktuální módní témata. Pokud pro tebe není možné se vysílání účastnit živě, můžeš se vždy kouknout...

pokračovat ve čtení
Nebuď přízrakem vlastního mládí!

Nebuď přízrakem vlastního mládí!

Oblékáš se posledních 20 let více méně stejně? Potom je tenhle článek možná právě pro tebe! Námětem k tomuhle článku se mi kdysi stala paní, kterou jsem náhodně zahlédla, když jsem projížděla na kole jednou vesnicí. Donutilo mě přemýšlet, proč některé upravené ženy,...

pokračovat ve čtení

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.