Chceš se ve svém oblečení cítit dobře? Poznej svůj stylový archetyp!

5. 9. 2023

Tohle by mi mělo slušet, ale já se v tom vůbec necítím! Přesně tohle slýchám od svých zákaznic, když s nimi řeším, proč jim nefunguje jejich šatník. A tak jim vždy ukazuju tajemství stylových archetypů.

Stylový archetyp je totiž podstatou a prapříčinou toho, jak se oblékáme a co v módě upřednostňujeme. Dalo by se říct, že je to něco jako povahový temperament. Ostatně s naší povahou a osobností je stylový archetyp úzce spjatý. Nepleť si ale pojem stylový archetyp se stylem oblékání jako takovým. Stylů existuje v módě nepřeberné množství a i my jich můžeme mít ve skříni více. Stylový archetyp pouze udává hlavní tón a charakteristiku toho, co v módě hledáme. Pojďme si v tom jednou pro vždy udělat jasno. 🙂 Nejdřív ale musím zmínit, že i zde platí, že každý z nás je naprostý originál a i dva lidé stejného archetypu se mohou oblékat odlišně. Navíc většina z nás v sobě kombinuje stylových archetypů víc a jejich kombinace je potom klíčová v podobě našeho osobního stylu.

 

Rozdíl mezi stylem a stylovým archetypem

Stylový archetyp vypovídá o našich preferencích v módě. Někdo se rád obléká žensky, někdo rád vybočuje z řady, někdo upřednostňuje pohodlí a někdo si libuje v extravaganci. Stylový archetyp v sobě odráží naši osobnost a povahu. Je to spojující linka našeho oblečení. Ať už si oblékneme cokoliv a kamkoliv, vždy bude finální výsledek ovlivněn naším stylovým archetypem.

Styl je spíše o nějakém stylingu našeho oblečení. Je to určité „téma“ outfitu nebo způsob, jak jsme náš outfit pojali. Spadají sem takové pojmy jako námořnický styl, romantický styl, edgy styl, preppy styl, minimalismus, street style, military styl, eklektický styl, apod. Nevypovídá to až tolik o naší povaze a osobnosti. Je to spíš jen „doladění“ oblečení.

Systém stylových archetypů jsem vynalezla já na základě své praxe stylistky. V této metodě rozeznávám 9 různých stylových archetypů: klasický, ležérní, ženský, přírodní, sportovní, umělecký, dramatický, rebelský a elegantní.

 

Jak fungují stylové archetypy v praxi

Když už víme, co to ten stylový archetyp je, podívejme se, jak to může vypadat v praxi.

Už jsem zmínila, že jsme každý originál a běžně v sobě spojujeme více stylových archetypů. Dokonce k jednomu stejnému stylu oblékání může dva lidi dovést pokaždé jiný archetyp. Například k pin-up stylu může ženu dovést ženský archetyp ale také rebelský archetyp.

Každý jsme jednoduše originální „koktejl“ namíchaný podle naší povahy, a pokud se nebudeme snažit jít proti naší osobnosti, můžeme se dopracovat ke svému osobitému a pro nás charakteristickému stylu.

 

Dvě ženy stejného archetypu, každá jiná…

Pro lepší porozumění významu stylového archetypu si ukážeme příklad dvou žen, u kterých převládá stejný archetyp.

Zpěvačky Gwen Stefani a Pink jsou krásnou ukázkou dramatického archetypu. Přesto jsou každá trošku jiná. Obě vyhledávají výrazné kousky oblečení, nebojí se extravagance a osobitosti. A to nejen na profesní dráze, ale i v osobním životě. Přestože je jejich styl podobný a založený na jejich dramatické osobnosti, přeci jen jsou mezi nimi odlišnosti. A ty jsou způsobené tím, že u každé do hry vstupuje v menší míře ještě jiný stylový archetyp.

U Pink je vedle dramatu hodně zastoupen také sportovní archetyp. Víc sází na pohodlí, volnější střihy, pánské prvky. Odpovídá tomu i kratší sestřih, který dlouhé roky nosí. I když se Pink oblékne ženštěji a elegantněji, stejně si třeba k vypasovanému saku oblékne volnější kalhoty.

Ve stylu oblečení Gwen Stefani je hodně cítit zastoupení ženského archetypu. Víc si libuje v oblečení na tělo, ženské siluetě, vypasovaném oblečení, podpatcích, dlouhých vlasech a rudé rtěnce. I její sportovnější outfity nesou stopu ženskosti.

 

Stylový archetyp nebere ohled na příležitost

Stylový archetyp ovlivňuje naše oblečení bez ohledu na to, kam se oblékáme. Pokud je někdo klasický archetyp, vůbec to neznamená, že bude chodit pouze v kostýmku a perlách. Pokud vyrazí na procházku do lesa, samozřejmě se oblékne sportovně. Ale jeho klasická osobnost se projeví tím, že si vybere oblečení, které je střihově velmi klasické a „normální“ – klasické tričko, nevyšisované džíny, hladký pulover, apod.

Stejně tak ležérní archetyp se na nějakou formální příležitost oblékne elegantně a dle dresscodu. Ovšem v jeho pojetí vždy bude cítit určitá uvolněnost a výsledek nebude tak strojený a upjatý.

Pro srovnání si můžeme ukázat vévodkyni Kate a Maghan Markle. U Kate převládá klasický archetyp a u Meghan ten ležérní. Oblékání obou podléhalo na společenských událostech královskému protokolu, a přesto byly jejich styly velmi odlišné.

Kate vždy upřednostňuje velmi klasické střihy oblečení. Šaty ve standardní délce po kolena, áčkové kabáty v projmutém střihu, klasické blazery, klasické lodičky, kotníkové boty, mokasíny, projmuté košile… I když se Kate oblékne do sportovního, zvolí velmi „klasickou“ prošívanou bundu. Její oblečení je střihově střídmé, nijak nevybočuje, šetří s ozdobami i vzory. Vždy má uhlazený, způsobný a velmi klasický účes.

Meghan naopak i do královského protokolu dokázala vnést ležérnost a lehkost, která je jí přirozená. Moderní midi délky, oversized střihy, nedbale uvázané šály, volně spuštěné a ve větru poletující prameny vlasů. V rámci možností vždy sahala po určitém pohodlí, a kde to šlo, vynechala podpatky, se kterými se prokazatelně moc nekamarádí.

 

Stylový archetyp se může oblékat podle nálady

Ať už je tvůj stylový archetyp jakýkoliv, neznamená to, že se musíš oblékat stále stejně. Ukážeme si stylovou rozmanitost na Reese Witherspoon, u které převládá ženský archetyp. To znamená, že ve svém oblečení upřednostňuje oblečení, které zdůrazňuje ženskost a jemnost.

Reese se zkrátka obléká především jako žena. Sukně, šaty, vypasované střihy, boty na podpatku, kabelky, květované vzory, doplňky a bižuterie, dlouhé vlasy… to vše je pro ni velmi typické.

Pokud bychom šli do hloubky, určitě bychom u ní našli stopy nějakých dalších archetypů. Ale je zcela evidentní, že ženskost u ní hraje prim. U mnohých outfitů bychom možná na první pohled mohli mít pocit, že až tak ženské nejsou. Ale přesto u nich vždy najdeme patrnou právě tu spojovací linku ženského archetypu.

Reese Witherspoon a projev jejího stylového archetypu

Reese navzdory své ženskosti hojně nosí kalhoty a džíny. Vždy je ale stejně zakomponuje do ženské podoby.

Na prvním obrázku by se dokonce mohlo zdát, že je outfit ovlivněn dramatickou osobností, ale když si ho dobře prohlédneme, i přes vysoký kontrast tmavosti a určité „dramatické“ prvky především zdůrazňuje ženskost. Dokonce pánský styl na druhé fotce Reese doplnila vysokými podpatky a šperky, takže pánsky příliš nevyznívá. Velmi volnočasová kombinace pruhovaného trička a bílých kalhot projevuje ženskou stopu v červené barvě, ale také velmi dívčími sandálky. Také ve sportovním outfitu v obchodním domě měla Reese tendenci vybrat si dívčí svetr se srdíčky.

Ani kožená motorkářská bunda není projevem nějakého dramatu nebo snad rebelského archetypu. Předpokládám, že se Reese jenom jednoduše líbila a jak je vidět, její drsnost měla tendenci snížit růžovou barvou a květovaným potiskem halenky. Ostatně květiny a ženská silueta u Reese hrají prim i v případě velmi elegantního outfitu s bílou košilí. A kdyby tě snad chtěl zmást poslední obrázek, kde Reese vyběhla z domu pouze v šortkách, košili a placatých botách, všimni si, jak působí jemně díky zvoleným pastelovým barvám.

A takhle se to se stylovými archetypy má. 🙂 Na jejich základě se buduje náš osobní styl, který je potom určitou propojující linkou všeho, co nosíme, bez ohledu na příležitost, nebo roční období.

Zaujalo tě téma stylových archetypů a hledání osobního stylu?

Napiš mi na mail hanka@stylunaproti.cz a do textu zprávy napiš ARCHETYP. Nic víc nemusíš. 🙂 Já ti obrazem pošlu víc informací. 🙂

Měj se krásně a budu se těšit, že mi v naší diskuzní FB skupině napíšeš, jestli na sobě poznáváš nějaké stylové archetypy. 🙂

Zdroj fotografií: Pinterest.com

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.