Tyhle kousky ze šatníku rychle vyřaď, pokud chceš být šik!

12. 9. 2023

Znáš nejběžnější základy šatníku českých žen? Dnes se na ně spolu povídáme. A přesto, že jsou to praktické kousky, ukážeme si spolu, čím bychom je mohly nahradit, abychom nebyly jen praktické, ale taky trošku šik! Protože ačkoliv je praktičnost skvělá vlastnost a není nic špatného na tom, že je to naše národní poznávací znamení, nebyla to praktičnost, díky níž byl Adam na první pohled okouzlen Evou, kvůli Helenině praktičnosti se určitě nerozpoutala válka a básníci už po staletí ženskou praktičnost nevelebí ve svých básních… 🙂

 

Softshellová bunda

Evergreen, bez kterého se prostě neobejdeš. Je teplá, neprofoukne, nepromokne a ty se v ní vesele můžeš cákat v blátivých kalužinách spolu se svými dětmi. Ochrání tě před sychravým podzimním větrem a přežiješ v ní každou nečekanou změnu počasí. Ať už jsi s dětmi na hřišti, na výletě nebo jdeš na nákup. Ale parádu v ní prostě neuděláš.

cesky-outlet.cz

 

Čím ji nahradit? Možností je velká spousta. Záleží, na jakou příležitost se oblékáš. Budu předpokládat, že by součástí outfitu se softshellkou byly džíny a tenisky pro nějaké volnočasové aktivity. V takovém případě si k nim můžeš obléknout džínovou bundu, koženou bundu, trenčkot, ležérní sako nebo třeba parku. Všechno jsou to základní a nadčasové kousky. Pokud je pro tebe klíčová nepromokavá vlastnost, existují i různé pršipláště, které mohou vypadat i částečně elegantně. Ale možná zvaž, jestli je ta nepromokavost vážně tak důležitá. Nějaká (dokonce i stylová) pláštěnka pro případ náhlého deště se dá vždy přibalit.

Pokud ti jde o hřejivost softshellové bundy, můžeš si pomoct vrstvením. Pod džísku si oblékni třeba teplý vlněný svetřík. Existují také různé podvlikací košilky a trička, která mají izolační funkci.

Stejně tak existují i různé plátěné bundy, které se hodí na volnočasové aktivity a zároveň nepůsobí tak sportovně.

 

Teplá lyžařská bunda

Hned jak do Česka v lednu dorazí krutá zima, kdy se teploty začnou blížit nule, mnoho lidí vytáhne teplou lyžařskou bundu. Doplněná o kulicha s bambulí, pořádné palčáky a sněhule nepustí ani kousek chladu. Ale faktem zůstává, že patří primárně na lyže a na hory! Pro běžnou městskou zimu jsou lyžařské bundy nejen zbytečné, ale hlavě zabíjí jakoukoliv ženskost.

alpinepro-shop.cz

 

Zkus dát šanci teplým vlněným kabátům. Existují různé střihy, ze kterých si vybere snad každý, a rozhodně nepatří jen přes šaty do divadla nebo na ples. Seženeš i střihově sportovnější a ležérnější kousky. Pamatuj, že čím víc vlny, tím větší tepelný komfort. A pokud chceš něco ještě víc ležérního nebo teplého, případně něco do chumelenice, zkus péřový kabát. Jen nezapomínej, že i když je to kabát, je to stále v podstatě prošívaná bunda a nikdy nebude působit úplně elegantně. Pokud elegantnímu oblečení neholduješ vůbec, můžetš si vybrat nějakou teplou a stylovou parku.

Bavlněné tričko

Klasických bavlněných triček není nikdy dost! Dají se nosit totiž úplně ke všemu. Především je dobré, pořídit si je ve všech možných barvách, abys měla dostatek variabilních kombinací, aby sis doplnila šatník o svoje oblíbené barvy. Dobré je, že se dají ve výprodejích sehnat za stovku po kuse. V Kiku i za dvacku. Užiješ je od jara do zimy. Má to ale jeden háček. Máš pak plnou skříň triček. A tričko je pořád jenom tričko… Samozřejmě jsou outfity, kde ho využiješ, ale povětšinou s ním žádné velké zázraky neuděláš.

on-design.cz

Čím klasické bavlněné tričko nahradit? Klidně u triček zůstaň, ale zkus si vybírat střihově zajímavější kousky, trička s nějakým zajímavým potiskem, nebo si pohraj se stylingem a uvaž si třeba na tričku uzel. Námořnické pruhované tričko působí přeci jen jinak, než klasické jednobarevné. Ale doplň si hlavně skříň také o nějaké halenky a košile, které jsou přeci jen o něco víc šik a mají větší škálu použití.

 

Pořádný batoh

Ať už jdeš kamkoliv, je potřeba být vybavená.Vždyť jen na cestě do práce tě může takhle na podzim zastihnout horké slunce, déšť a možná i nějaký ten hurikán. Takže je potřeba mít v batohu deštník, pršiplášť, suché oblečení na převlečení, pořádný svetr, rukavice, troje kapesníky, opalovací krém i kšiltovku. Možná i vlněné ponožky pro případ přízemních mrazíků. Bude se určitě hodit švýcarák, kdyby se zasekl třeba výtah a MacGyver nedorazil. K tomu dva litry vody, svačinu, vlhčené ubrousky, krém na ruce… No, tohle všechno prostě do crossbody kabelky nedáš. Ale stejně… nešlo by to nějak líp?

Tenhle bod bude asi trošku ožehavé téma, protože věřím tomu, že většina z nás je opravdu vychovávána v duchu – připravena na vše. A opravdu by to bylo i velmi praktické… Ale jak jsme to říkali s tou Evou? Adam ji uviděl a řekl si: „Prima, tohle vypadá na velmi praktickou bytost. Počnu s ní díte…“ 😀

Zkus v první řadě přehodnotit, jestli to všechno s sebou fakt potřebuješ. Na nějaký celodenní výlet do přírody asi ano. Ale tam nebudeme řešit tolik tu slušivost. Ale na nákup nebo na procházku do parku nám určitě bude stačit menší zavazadlo a náhlé příhody řešit operativně a ne předvídavostí. (Fakt to jde, věř mi! Mám dvě děti!). Pokud nechceš nosit klasickou kabelku, aby ti třeba zůstaly volné ruce, zkus nějaký elegantnější městský batůžek nebo třeba crossbody kabelku. Poslední dobou jsou v módě také kabelky připomínající vaky. Obvykle bývají celkem bezedné, takže se do nich vejde třeba skládací deštník. 🙂

 

Pohodlná obuv

Ať už budeš celé odpoledne překonávat nástrahy městské divočiny, budeš potřebovat co nejpohodlnější obutí. Nejpraktičtější jsou rozhodně tenisky. Navíc minule v tom článku psali, že se teď tenisky hodí úplně ke všemu, takže jsou univerzální a využiješ je celý rok. A budou se hodit i na procházky do přírody a na ten venkovní aerobic, na který už hrozně dlouho chceš začít chodit. Nebo je to snad jinak? Já říkám, že je… Protože není voják jako voják a nejsou tenisky jako tenisky!

Nutnost pohodlných bot absolutně nerozporuju. Chodit celý den na jehlách? V našem věku už máme rozum, že jo… Ty si všechny rády schováme až na skleničku s kamarádkou, nebo do divadla. Ale pokud chceš univerzální tenisky, které budeš nosit ke kalhotám i sukním, měly by být jemné, hladké a ideálně světlé, případně černé. Stylová budeš ale i s converskama. Každopádně pohodlných bot existuje velká škála, nemusíš se omezovat jen na tenisky. Dnes máš na výběr z různých mokasín, slip-on bot, balerín nebo plátěnek. Pokud to budou jednodušší modely, budou stále velmi univerzální a zapadnou do základu šatníku. Záleží pouze na tvém vkusu a stylu oblékání. Dokonce už i ty barefoot boty začínají vypadat k světu. 🙂

 

A jak to udělat, aby byl outfit celkově dokonalý?

Teď už víš, jak nahradit tyhle super praktické kousky něčím slušívějším, ale stále praktickým. Jak to ale udělat, abys měla vždy dokonalý celý outfit? Aby tvoje oblečení chytlo šmrnc a tys byla tak krásně upravená a oháknutá jako tvoje kolegyně, které to vždycky tak moc sluší?

Příjď na můj webinář ZDARMA!

Bude probíhat živě ve čtvrtek 14. 9. 2023 od 19 hodin ve speciální FB skupině. Pokud bys to nestíhala, nesmutni, v následujících 2 dnech bude přístupný záznam z tohoto živého vysílání.

 

Přihlášení na webinář:

Souhlasíš se zpracováním svých údajů. Zároveň se staneš odběrateli upozornění na nový článek a mého "velmi občasného občasníku". :)

 

Budu se na tebe moc těšit!

 

Zdroj foto v kolážích: Pinterest.com

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.