Nemůžeš a musíš? Přečti si, jak snadno to jde jinak.

14. 11. 2023

Musím jít do práce. Musím udělat večeři. Musím jít nakoupit. Musím zaplatit účty…
Nemůžu si koupit nové šaty. Nemůžu chodit každý měsíc ke kadeřnici.
Nemůžu si jít odpočinout, musím ještě pracovat.

Zcela běžné a zdánlivě nevinné věty, které používají mnozí z nás. Určitě je občas v různých obměnách používáš taky. Jsou to taková magická slovíčka – NEMŮŽU a MUSÍM.

Vzbuzují v nás pocit, že nemáme vůbec žádnou moc nad svým životem a musíme dělat to, co by se mělo a naopak nedělat to, co by se nemělo. Jako by snad nad námi existovala nějaká síla, která nám přikazuje a zakazuje.

Jenže ona žádná taková neexistuje a přikazujeme a zakazujeme si sami. Jen se u toho tváříme, že to dělá někdo jiný, abychom se zbavili zodpovědnosti za svůj život a svá rozhodnutí.

Není na tom nic divného. Je to naopak hrozně lákavé. Svádět vše na ostatní, na okolnosti, štěstěnu… Vypadá to totiž na první pohled mnohem snazší, než si přiznat, že je ta zodpovědnost přímo na nás. Jenže to má jedno velké ALE. Vede nás to k životu, který jako by se odvíjel bez ohledu na nás. Jako bychom ho prožívali v nějakém zajetí vnějších faktorů. Prostě nemůžu a musím.

 

Nechci a chci

Existuje z toho ale velmi snadná cesta ven! Stačí, když slovíčko NEMŮŽU vyměním za NECHCI. A slovíčko MUSÍM vyměním za CHCI. Najednou se dostanu do reality, jejíž pánem jsem jen já.

 

Nedává to smysl? Pojďme si to ukázat na konkrétních příkladech.

  • Musím pro děti do školy. No… nemusím. Neexistuje žádná vnější síla, která by mě násilím donutila se zvednou z gauče a pro ty děti do školy dojít. Můžu je tam klidně nechat. Ale co se stane? Ztratím důvěru svých dětí, družinářka bude kontaktovat OSPOD, budu z toho mít spoustu nepříjemností… A to asi nechci. Takže? Já pro ty děti do školy jít CHCI!

 

  • Nemůžu si koupit nové šaty, protože musím šetřit na nový kotel do domu. Může mi nějaká vnější síla zabránit v tom, abych si ty nové šaty koupila? Nemůže… 🙂 Ale pravděpodobně si teda ty nové šaty koupit NECHCI, protože CHCI šetřit na nový kotel, abych doma v zimě nemrzla. Nebo se může stát, že si řeknu, že ten nový kotel zas až tak moc koupit NECHCI a radši bych si teď koupila ty nové šaty.

 

  • Nemůžu jet s kamarádkami na víkendový wellness pobyt, protože můj manžel žárlí a zlobil by se na mě. V tomhle případě alibisticky svádím vinu na svého manžela. Já na to wellness strašně CHCI jet, ale NECHCI, aby se na mě můj manžel zlobil. A to, že jsem se provdala za žárlivého manžela je samozřejmě moje zodpovědnost. A je moje zodpovědnost i to, že teď nepojedu s kamarádkami na víkend, abych měla doma klid. A je potřeba postavit se tomu čelem. Nebo naopak na ten wellness pojedu, protože mi dojde, že CHCI jet, ale pak převezmu zodpovědnost za to, že to budu muset komunikovat doma s manželem a nebude to asi příjemné. Ale nikdo a nic – ani manžel, ani žádná vyšší síla, mi nemůže zabránit, abych odjela.

 

Možná ti jde teď ze všeho hlava kolem, ale zkus si jednoduchý domácí úkol. Následující 2 dny vědomě zaměňuj slovo MUSÍM za CHCI a NEMŮŽU za NECHCI. A pak mi dej vědět, jak to ovlivnilo tvoje vnímání vlastního života. 🙂 Můžeš mi napsat na mail hanka@stylunaproti.cz, nebo přispět v naší FB skupině. 🙂 Tam mi dej i vědět, jestli jsi někdy nad sílou těchto slov přemýšlela.

 

A taky si stáhni ZDARMA e-book se 3 tipy na to, jak posílit svoje sebevědomí. 🙂

 

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.