Nemáš s přicházejícím jarem co na sebe? Udělej jarní detox šatníku!

9. 4. 2024

Je pro tebe každou sezonu změna počasí výzvou v oblékání? Jde to zvládnout s klidem, v pohodě a s čistou hlavou. 🙂 Bezradné postávání před skříní je totiž to poslední, co chceme v jarních slunečných dnech zažívat. Pojďme se spolu podívat, jak může vypadat takový jarní detox a třídění skříně, abychom věděli, co si oblékat. Uvidíš, že to není žádná věda a hravě to zvládneš. A ulehčí ti to neskutečně život až do podzimu. 🙂

1. Zjisti, co v té skříni máš

I když můj šatník rozhodně nepraská ve švech, stává se mi, že v zimě tak trošku ztratím přehled o tom, jaká je moje výbava na teplou polovinu roku. Proto vždy na jaře zahájím generální úklid skříní, zazimuju teplé kabáty a projdu si, jaké oblečení mám na jaro a léto. Spousta věcí ležela celou zimu ve skříni, takže je potřeba je vyprat a vyžehlit. Při té příležitosti si vše prohléhnu, připomínám si, co jsem s čím nosila, jak se k tomu bude hodit to, co mám nové a někdy vymyslím i úplně nové kombinace, které mě do té doby nenapadly.

Svým zákaznicím vždycky doporučuju, aby se fotily. Alespoň občas, když mají pocit, že jim to zrovna sluší. Na začátku sezóny se pak hodí kouknout do databáze toho, co člověk nosil předchozí rok.

2. Zkontroluj, jestli ti oblečení sedí

Máme za sebou dlouhou zimu a často i omezený pohyb. Někdo má asi to štěstí, že vypadá celý rok stejně, ale mnohým z nás prostě kila trošku lítají. Proto při revizi skříně vždycky zkouším, jestli mi všechno sedí. To, co mi nesedí, dávám bokem. Pokud je to oblečení, které mám ráda, a vím, že mi váha kolísá běžně, pouze ho uskladním a vytáhnu, až zase zhubnu. Pokud ale tušíš, že už se na původní váhu jen tak nedostaneš, s klidným srdcem se tohoto oblečení zbav. Hlavně si ho ale nenechávej ve skříni. Nechceš přece, aby ti každý den připomínalo, že už nemáš velikost 36. 🙂

 

3. Zkontroluj, jestli je oblečení v pořádku

Oblečení se nošením opotřebovává. Může se stát, že tu a tam přehlédneme nějakou tu dírku, maličký flíček nebo žmolky. Každé jaro věnuju tomu, že dlouho nenošené kousky prohlédnu ze všech stran, abych se ujistila, že jim nic není. Pokud mají nějaké poškození, vytřídím je. Věř, že i zdánlivé maličkosti mají nakonec velký vliv na to, jak vypadáme.

 

4. Prohlédni si boty

Všechny boty, které jsi nosila naposledy na podzim, je potřeba také zkontrolovat. Třeba sis říkala, že ty podpatky jsou ještě dobré, že to už doklepou, pak jsi je chtěla donést obuvníkovi, ale zrovna ten týden bylo hrozně moc práce. Boty jsi uklidila do botníku a na výměnu podpatků zapomněla. A jo, přesně tenhle scénář se u mě děje naprosto běžně… Právě proto je potřeba boty před sezónou projít, přečistit a ty kožené nakrémovat.

Pokud jsou některé tvoje boty viditelně sešmajdané, vyšisované, odřené nebo je na nich jakkoliv vidět, že už je nosíš opravdu dlouho, je na čase poslat je na odpočinek.

Stejně tak je dobré před uložením řádně vyčistit a nakrémovat zimní boty.

Fits perfect. Close up of young woman trying on elegant shoes with high heels while sitting in the shoe store

5. Opraš svoje doplňky

Velké šály, čepice a rukavice můžeme zase na čas uklidit na dno skříní a je čas nachystat si lehčí šálky a klobouky. Šátky a šálky vyper, vyžehli a uskladni tak, ať se ti zase nezmačkají.

Projdi si také všechny svoje kabelky a pásky a zjisti, v jakém jsou stavu.

Má to smysl!

Věř, že to má smysl, i když máš pocit, že ti ve skříni leží jen pár kousků, které neustále točíš dokola. Při běžném nošení jim totiž často nevěnujeme tolik pozornosti. Vždy je tedy dobré se zaměřit na konkrétní věci a vše důkladně prohlédnout a prozkoušet. Budeš tak mít jistotu, že tvůj šatník bude připravený a tobě se nestane, že si na sebe natáhneš kousek  oblečení, u kterého zjistíš, že má zapraný flíček nebo dírku. Uvidíš, že tvá rána budou hned plynulejší a příjemnější. 🙂

Užij si krásné jarní dny a budu ráda, když mi dáš vědět, jestli na jaře reviduješ svoji skříň, nebo jestli to teď uděláš. 🙂 Napiš mi třeba na mail hanka@stylunaproti.cz. 🙂

 

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.