Nosíš pořád to samé dokola? Tohle je důvod!

26. 3. 2024

Nemám pocit, že bych se oblékala úplně špatně, ale pořád tomu něco chybí a mám pocit, že nosím pořád to samé dokola.

Tuhle větu mi v různých obměnách říkají skoro všechny zákaznice. A tak jsem se rozhodla sepsat 3 hlavní důvody, proč se to děje. Pravděpodobně si totiž to samé říkáš i ty. 🙂

1. Zajeté koleje

Už nám není dvacet. Většinou plus mínus tušíme, co nám sluší a co ne. Za ty roky jsme si minimálně metodou pokus/omyl dokázaly najít střihy a barvy, ve kterých vypadáme dobře. Často to ale vede k tomu, že neustále opakujeme ten jeden princip, na který jsme zvyklé. Bohužel se pak navíc velmi často oblékáme dlouhé roky stejně a vypadáme nemoderně a tím pádem i starší, jak jsem víc řešila v tomto článku. Ale hlavně tím přicházíme i o určitou představivost, jak věci mezi sebou kombinovat. Máme svoje naučené postupy a příliš neexperimentujeme, abychom nešláply vedle.

Když se roky držíme stejného schématu…

Proto všechny moje zákaznice po konzultaci šatníku říkají, že jsem jim vymyslela outfity, které by je nikdy nenapadly. Protože jsou třeba naučené nosit k džínám určitý typ trička nebo halenky, a nenapadlo by je, obléknout k tomu něco trošku jiného. Mikina k sukni? To přece nejde! Svetr přes košili? To mě nikdy nenapadlo!

Najednou, když se na tvůj šatník podívá odborník, který není zatížený těmito naučenými postupy, zjistíš, že můžeš ze stávajícího šatníku vytvořit spoustu zajímavých outfitů a vlastně ani nepotřebuješ nic nového kupovat. 🙂

Na konzultaci jsem se objednala, protože jsem si uvědomila, že ač mám plnou skříň oblečení, nosím stále to samé. Moje outfity neměly žádný švih, byly nudné a fádní. Většinou jen svetr a kalhoty, nebo džíny. Hanka mi ukázala, že i s těmi obyčejnými věcmi se dá vytvořit líbivé oblečení, které má šťávu. Ze šatníku jsme vyřadily jen pár věcí, většinou již malé či nepadnoucí. Ze zbytku mi Hanka pomohla sestavit zajímavé kombinace, většinou poradila drobnost, malý detail, který celek úplně změnil. Všechny tyto kombinace mi nafotila a já se snažím nejen je využívat, ale vymýšlet v podobném duchu další. Už druhý den po konzultaci si okolí všimlo, že je na mě něco jiného 🙂 (Jitka)

Když opustíme zajetá schémata…

 

2. Nevidíš souvislosti

Samy k sobě neumíme být objektivní. A je to zcela normální! Ovšem potom nám v módě chybí určitý nadhled.

Nedávno jsem měla konzultaci u jedné zákaznice. Ukazovala mi fotky oblečení, které se jí líbí. Na všech fotkách byly jednoduché, základní kousky oblečení, v jednodušších střizích, bez vzorů a odzdob. Ale byly nakombinované do uvolněného, ležérního až lehce sportovního stylu.

Tahle zákaznice si uvědomovala, jakou náladu má její oblečení vyzařovat. Problém byl, že se nesoustředila na celek, ale hledala to vždy v konkrétním kousku. Takže měla v šatníku různé halenky a tuniky, které měly podobný „vibe“, ale nedařily se jí nakombinovat tak, aby byl výsledný outfit podobný těm, které se jí líbí.

A ani nemohl! Když jsme si spolu rozebraly její inspirační outfity na jednotlivé kousky, sama pochopila, že jsou složené jen z jednoduchých basic věcí, které jsou na hony vzdálené těm, které si kupovala. Takže jsme vyměnily slimky za širší střihy kalhot (kvůli uvolněné lince), vzorované tuniky nahradily jednoduchými, volnějšími nátělníky nebo jednoduššími tričky a košilemi, a ukázala jsem této zákaznici, jak vše dotáhnout s pomocí doplňků, a také různých účesů.

Hanka v pár okamžicích chytla, co se mi líbí, a jakej vibe bych chtěla vyzařovat. A v dalších pár okamžicích to šikovně poskládala z kousků z mý skříně. 🙂 To, co už jsem měla, dokázala nastajlovat tak, jak mě nikdy nenapadlo. A najednou jsem byla šik. (Katka)

 

3. Chybí ti pevný základ

Dalším častým problémem je chybějící základ šatníku. Tedy základ, který se skládá z jednoduchých, univerzálních kousků v neutrálních barvách. Zvlášť, pokud tě to táhne k zajímavých, zdobeným, nebo barevným kouskům oblečení, to může být problém. Potom se totiž často stává, že máš třeba k jedné konkrétní halence jen jedny konkrétní kalhoty. Takže tvému šatníku chybí variabilita. Všechno, co si koupíš, se tak špatně kombinuje, že o to víc saháš po osvědčených kombinacích, u kterých víš, že vyloženě nic nezkazíš.

Když ale doplníš pár základních kousků, najednou se tvůj šatník může propojit a ty vytvoříš mnoho nových kombinací. A nakonec třeba unosíš i to, co ti dlouhé měsíce jen leželo ve skříni s neodstřihnutou cedulkou. 🙂

 

Když šatník začne být variabilní…

 

Proč se nám to děje?

Pokud ti má šatník opravdu dobře fungovat, je potřeba přistupovat k němu systematicky a vnímat nejrůznější souvislosti, které nás běžně často vůbec nenapadají. Je to tím, že obvykle módu vnímáme skrz různá doporučení, která si někde přečteme (nezřídka vytržená z širšího kontextu), přes svoje metody pokus/omyl, a chybí nám ucelené informace, které by byly přizpůsobené individuálně našim potřebám.

A právě tady je prostor na služby osobní stylistky. Protože je to je člověk, který všechny souvislosti vidí, má nadhled a navíc k tvému šatníku bude přistupovat strategicky, promyšleně a tak, aby to vedlo k jasnému cíli – kombinování tvého oblečení pro tebe bylo jednoduché. 🙂

Myslím, že nikdo z mého okolí by neřekl, že potřebuju pomoc od osobní stylistky. Ale já sama jsem po dvou dětech, a postupném návratu sama k sobě, cítila, že chci radu a nasměrování.

Představu o tom, co se mi líbí, jsem měla, ale necítila jsem, že můj šatník tomu odpovídá. Hodně věcí, nic na sebe… znáte to. 🙂

Hanka přijela ke mně domů a v okamžiku to bylo, jako bychom se znaly roky! Nejdřív jsme koukly na různé fotky z netu, aby Hanka věděla, co se mi líbí. Pak jsme přistoupily k šatníku a jako záhadou jsem najednou přesně věděla, které kousky si chci nechat, a které půjdou z domu. A když jsem si nebyla jistá, Hanka poradila (tohle si nech – to je super kousek, tohle už působí nemoderně, tohle je opravdu seprané a nepůsobí to dobře…).

Pak začala Hanka kombinovat můj stávající šatník a padly z toho kreace, které já jsem před tím sama nikdy neviděla. Ten pocit… ach!
Hanka mi navíc každý outfit vyfotila, abych to nezapomněla, a mohla se k tomu vracet. V průběhu jsme také diskutovaly, co nového bych si mohla pořídit, abych doplnila stávající šatník. Nakonec se ukázalo, že chybí tři nebo čtyři kousky a budu vybavená. 🙂

Doporučila bych každé ženě, aby si dopřála holčičí dopoledne, pokec s odborníkem a čas sama pro sebe. Čas s někým, kdo vám věnuje absolutní pozornost, projde šatník, a poradí co a jak. Mně to přineslo novou energii, nový začátek. Hani, děkuju, bylo to báječný! (Katka)

 

Jak z toho ven?

Jestli ses v těchto příbězích a nastíněných problémech poznala, mám pro tebe dobrou zprávu. Všechno má svá řešení! A nejlepší cestou k tomu, aby tvůj šatník fungoval líp, je zvědomování si toho, co chceš nosit, co ti sluší a proč, jak oblečení mezi sebou kombinovat, a jak na svých outfitech zapracovat, abys byla víc šik. Hledej si potřebné informace, postahuj si inspirační obrázky outfitů, které se ti líbí, analyzuj je, hledej mezi nimi souvislosti a potom tyhle principy zakomponuj do svého šatníku. Vnímej víc oblečení, ve kterém se cítíš a vypadáš dobře, a snaž se rozklíčovat, čím to je. Pomůže ti, když si svoje poznatky budeš zapisovat, fotit si svoje outfity a vše porovnávat s inspiračními fotkami.

No, a nebo mi napiš hanka@stylunaproti.cz o termín konzultace šatníku. 😀 Můžeš také volat na číslo: 735745408. 🙂

 

Zdroj foto: vlastní archiv, Pinterest.com

 

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.