Toužíš po krásné postavě? Zapomeň na zdůrazňování předností a dělej to raději jinak!

8. 8. 2023

Přednosti musíš ukázat, nedostatky schovat! To nás učí módní čaasopisy už po celá desetiletí. Ale já říkám, že to je to poslední, co bys měla dělat!

Proč? Protože to nefunguje a často to přinese víc škody než užitku. Nevěříš? Tak si to v dnešním článku trošku rozebereme, abys sama viděla, že na tohle pravidlo je lepší zapomenout.,

 

Hledání vyvážených proporcí

Souměrná postava tvaru „přesýpacích hodin“ je dlouhodobě považovaná za jakýsi ideál krásy. Je to dáno tím, že je to postava velmi proporční, obvykle bez nějakých disbalancí a navíc působí velmi žensky. Útlý pas, větší prsa a oblé boky jsou považované za symbol ženství a plodnosti.

Postava přesýpacích hodin

Ovšem většina z nás takto souměrnou postavu nemá. Někdo má „větší“ spodní část, někdo třeba horní část a někomu chybí tvarovaný pas. Někdo má krásně štíhlé nohy a jiný je má obalené tukem, i když je jinak štíhlý. Někdo má příliš útlá ramena a jiný zase hodně široká a robustní. Někomu vykukuje vypouklé bříško, někomu se zase rýsuje hrudní kost v dekoltu.

Mohlo by se zdát, že rada „zamaskujte nedostatky, zdůrazněte přednosti“ může v takovém případě univerzálně pomoci. Prostě ukážu to, co mám štíhlé a hezké a schovám to, kde mi příroda nadělila větší rozměr. Jenomže to nemusí být šťastné řešení.

Naším cílem by totiž mělo být optické vyvážení postavy, aby připomínala ty „ideální“ přesýpací hodiny. A když budeme maskovat nedostatky a zdůrazňovat přednosti, vůbec k tomu nemusí dojít.

 

Beruška místo přesýpacích hodin

Představme si ženu, které se tuk ukládá zejména do trupu a horní poloviny těla. Má tedy velkou střední část – bříško a prsa a případně ramena. Má ale útlé boky a krásné, štíhlé nohy. Mohla by si tedy říct, že oblékne trup do volného topu, aby nebylo vidět bříško, a ukáže štíhlé nohy a útlé boky v kratší úzké sukni. Ovšem díky tomu bude vypadat trošku jako Sekorova Beruška.

Beruška Ondřeje Seky

Přitom by pro ni bylo mnohem lepší, kdyby se pomocí vhodných střihů snažila opticky dorovnat disbalance svého těla a pokusila se přiblížit onomu tvaru přesýpacích hodin.

Když se podíváme na první fotku Rebel Wilson, můžeme vidět právě onen „efekt berušky“. Rebel má i přes svoji velkou nadváhu relativně štíhlé nohy a útlejší boky a zřejmě jí to svádělo k tomu, aby je ukázala. Na druhé fotce se svojí postavou ale pracuje mnohem lépe a svoji postavu vyvážila.

1. foto: „efekt beruška“, 2. a 3. foto: ukázka správného optického vyvážení postavy

 

Dvě panenky v jedné

Podobně nešťastně může skončit i případ, kdy chce přednosti zdůraznit žena, která má objemnější spodní část těla. Dle této poučky má tendenci zdůraznit svůj štíhlý trup a útlý pas v upnutém tričku a větší zadek schovat do širší sukně. Jenže tím ještě víc zdůrazní to, že má spodní část větší než horní. A vytvoří se tak efekt panenky, které někdo přidělal k vršku spodní část od panenky jiné

Blogerka Girl with curves na první fotce zvolila upnuté tričko na horní polovině a volnou sukni na spodní a disbalanci svého těla si tím ještě víc zdůraznila. Na dalších dvou fotkách už však její postava vypadá mnohem proporčněji, protože je ji snažila vyvážit.

1. foto: efekt panenky, 2. a 3. foto: ukázka správného optického vyvážení postavy

Podobný případ je i Kim Kardashian, která na první fotce zvolila upnuté tričko a široké kalhoty. Svoji nesouměrnost nemohla zdůraznit víc.  Na dalších fotkách její křivky opět působí mnohem souměrněji.

1. foto: zdůraznění předností a zamaskování nedostatků, 2. a 3. foto: správná práce s optickým vyvážením postavy

 

Přednosti se ukazovat neboj, ale s rozumem!

Svoje přednosti se samozřejmě ukazovat neboj. Proč bys schovávala hezké nohy nebo dekolt. Ale vždy je potřeba přistupovat k tomu s rozumem a myslet na to, že hlavní by mělo být optické vyvážení postavy vhodnými střihy a typy oblečení.

Jak se k pravidlu zdůrazňování předností a zakrývání nedostatků stavíš ty? Umíš pracovat s tvarem své postavy? Víš, jaké si vybírat střihy oblečení? Budu se těšit na tvoje postřehy v naší diskuzní FB skupině.

 

Zdroj foto: pinterest.com

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.