Proč bys měla řešit aktuálnost svého oblečení, i když se můžeš vykašlat na módní trendy

30. 1. 2024

Módní výstřelky a aktuálnost oblečení nejsou to samé! Moderní vzhled ti nezaručí striktní následování módních výstřelků. Ty jsou produktem fast fashion a mnohdy vydrží jen pár sezón. Většinou nemá význam se jimi zaobírat. Ovšem móda má určité trendy, směr, kterým se třeba v určité pětiletce ubírá, siluetu, která je aktuálně moderní. To jsou věci, které bys neměla úplně ignorovat, pokud chceš působit mladistvě a moderně. Jde ti z toho hlava kolem? Potom ti v dnešním článku ukážu, jak to funguje, a jaký je vlastně rozdíl mezi následováním módních trendů a udržováním aktuálnosti v šatníku.

Existují nadčasové kousky, které nám vydrží roky. Takové se vyplatí rozhodně ve svém šatníku mít a hýčkat si je. Většinou odolávají proměnám módních trendů a vypadají dlouhodobě dobře. Na takových kusech oblečení je dobré svůj šatník stavět, protože se o ně můžeš opřít. Přesto je ale potřeba držet si ve svém vzhledu i nějakou aktuálnost, která se odvíjí od současných trendů. Docílíme toho tak, že si pustíme do skříně občas nějaký ten trend. A především je pro nás dobré ctít aktuální siluetu. Ovšem všechno ve smysluplné podobě! Rozhodně by to nemělo vypadat tak, že budeme hltat, co je právě trendy a in, a na sílu to šroubovat do svého šatníku.

Slepé následování módních výstřelků

Módní výstřelky

 

Projíždíš módní časopisy a dočteš se, že jsou super trendy „cyklistické kraťasy“. Tedy upnuté šortky, které evokují ty, které vídáme v televizi na cyklistických závodech. Tak si je koupíš s tím, že díky nim teda budeš vypadat moderně. Jenže když jinak zůstaneš u svého běžného stylu a nedoladíš je dalšími vysoce módními prvky, budeš prostě vypadat, jako když jdeš na hodinu tělocviku.

Někdy výstřelky nelichotí

 

Stejně tak pro tebe nemusí být ideální spousta dalších módních trendů – saténové šaty ala „noční košile“, balonové rukávy, apod. Ne všechny trendy se hodí k našemu tvaru postavy, našemu stylu, naší povaze a ne všechny zapadnou do našeho šatníku. Ale hlavně většina žhavých trendů vyžaduje, abys trendy oblékala tak nějak celkově a módou žila. Protože jinak na tebe opravdu mohou mít přesně opační efekt a budeš vypadat, že jsi zaspala dobu. Před pár lety frčely chokery (vznešený anglický název pro „sametky“). Pokud by ses jinak oblékala jako za svého mládí a choker si pořídila v době, kdy začal být moderní, tak moderně vůbec vypadat nebudeš a choker ti spíš ještě ublíží. Stejně tak třeba žebrovaná trička, vysoké čelenky, boyfriend saka, oversized kožené bundy, ponožky v sandálech, atd. Pokud chceš podobné výstřelky nosit, musíš jednoduše být velmi trendy od hlavy až k patě. Takže běžná žena by je opravdu měla nechat spíš street stylovým fashion maniačkám.

Jak to tedy dělat, abys působila moderně, ale nemusela slepě následovat trendy?

Aktuálnost oblečení

Pokud chceš působit moderně/aktuálně, nevyhneš se sledování módy. Doporučuju ženám projíždět si pravidelně Pinterest, Instagram nebo eshopy s oblečením a nasávat „atmosféru“ ukazovaných modelů. Budeš díky tomu vědět, jak dát oblečení styling, a jak si udržet aktuální ráz. Sleduj, jak vypadá aktuálně moderní silueta, jaké se nosí délky kalhot a sukní, jaké jsou moderní střihy halenek a jak modelky oblečení kombinují.

Nemoderní X aktuální vzhled

 

V obou případech na fotce výš vůbec nejde o žádné módní trendy. Obě ženy jsou oblečené podobně, do relativně klasických, jednoduchých kousků oblečení. Na první fotce má ale modelka už hodně zastaralou siluetu. Aktuálně je mnohem víc šik, pokud je pas posunutý výš a kalhoty jsou třeba i ve zkrácené délce. Také se opět vrací volnější střihy kalhot a slimky ustupují do pozadí. Na první fotce se navíc sešly k ne úplně ideálně poskládanému outfitu i nemoderní boty.

Jsou ty jednotlivé kousky na první fotce vyloženě špatně? Nejsou. Jen by stačilo obléknout je v trošku jiné podobě. Když už by si modelka chtěla vzít slimky (jasně, že je hromadně nebudeme pálit!), stačilo dodržet určitá stylingová pravidla. Třeba to, že k upnutým kalhotám volíme volnější top. Ten stačilo do kalhot zakasat a obout boty, které by působily moderněji. Musely by být špičaté? Nemusely! Ostatně se vrací i hranatá špička. A i s tou kulatou se dá objevit spousta šmrncovních bot. Nebo to mohou být boty, které jsou hodně nadčasové – obvykle takové, které jsou hodně jednoduché. Například jednoduché, hladké baleríny bez odzdob a pásku s kulatou špičkou jsou nositelné i teď. Problém je spíš to, pokud na sobě mají ozdoby, které byly trendy v minulé nebo předminulé dekádě.

A o tomhle udržování aktuálnosti v módě je. Balancujeme oblékání nadčasových kousků, které nejsou poplatné žádnému období, a kousků, které působí aktuálně. A nosíme je aktuálním způsobem. Samozřejmě vždy s ohledem na tvar svojí postavy, svůj osobní styl a vkus.

Můžeme si to ukázat ještě na příkladu letní sukně. Teoreticky je sukně na koláži také nadčasová. Roky můžeš být zvyklá nosit k ní top přetažený přes sukni a k tomu sandálky (obrázek vlevo). Pokud ale budeš chtít působit moderněji, nemusíš do outfitu nutně zakomponovat nějaký extra módní trend. Ale vybereš si trošku jiný top, který budeš nosit zastrčený do sukně (obrázek uprostřed) nebo modernější volný nátělník (obrázek vpravo). Klasické sandálky vyměníš za modernější verzi a dopřeješ si modernější kabelku.

Právě tyhle drobné změny a větší aktuálnost v outfitech dokáží dodat onen šmrnc, který někdy máme pocit, že nám chybí. A přitom nemusí jít o žádné velké změny, ani slepé následování nejžhavějších módních výstřelků.

A na závěr bych ještě připomněla, že to, jestli se oblékáme aspoň trošku moderně, má vliv i na to, jak mladistvě na ostatní působíme. Nechci sýčkovat, ale roky nám prostě přibývají… 😀 A nevím, jak ty, ale já bych raději působila jako šmrncovní dáma, než jako zasloužilá důchodkyně. 🙂

Kterou verzi si jednou vybereš ty?
Těším se na tvoje názory a postřehy ke článku v naší diskuzní FB skupině.

Zdroj foto: Pinterest.com

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.