Přituhlo, co? Nevadí, pojďme se teple obléknout!

13. 12. 2022

Je tu zima, sníh, mráz, uklouzané chodníky, mrazem zčervenalé tváře… to je romantika! 😀 Takže jak v těchto mrazivých dnech nezmrznout? Mám pro vás pár tipů! Protože přichází období, kdy kromě stylu musíme víc než kdy jindy řešit i tu praktickou stránku.

1. Vsaďte na hřejivé a přírodní materiály

V zimě jsou přírodní materiály rozhodně jasnou volbou pro jejich funkčnost. Vlna, kašmír, merino, mohér, alpaka, nebo alespoň bavlna. Přírodní materiály vás rozhodně zahřejí víc než ty umělé. Acrylový svetr může být sebehuňatější, ale stejně moc hřát nebude. Za to u kvalitní vlněné příze vám bude stačit svetr tenký jako pavučinka. 🙂 Merino vlna navíc hřeje i za mokra, takže se výborně hodí třeba i na ponožky. Když už by vám náhodou zateklo do bot, stejně vám díky nim nebude zima.

2. Vrstvěte, co to jde

Více jednotlivých, třeba i tenčích, vrstev vás zahřeje mnohem lépe, než dvě teplé vrstvy. Proto se v zimě nebojte pořádně navrstvit oblečení. Začněte košilkou nebo podvlikacím tričkem, pokračujte halenkou, rolákem, svetrem, vestou, kabátem…. Čím větší zima, tím víc vrstev. 🙂 Navíc je to praktické i v tom, že můžete jednotlivé vrstvy shazovat podle potřeby, když vstoupíte někam do místnosti.

Pokud máte často zmrzlé ruce a nohy, nebojte se rozhodně vrstvit ani ponožky a rukavice.

3. Podvlíkačky nade vše

S předchozím bodem se pojí tento. V zimě byste neměla opomíjet povlikací vrstvy, které vám dají základní tepelný komfort. Teplé punčochy nebo legíny pod kalhoty a podvlikací trička jsou základ.

4. Hlavně nohy v teple

Tohle rčení nevzniklo jen tak. Zima od nohou je totiž jedna z nejhorších. Jakmile vám promrznou nohy, můžete se obléknout sebetepleji a stejně vám bude kosa. O prochladnutí od noh nemluvě!

Vybírejte si tedy opravdu kvalitní zimní boty, ideálně kožené a s řádným zateplením – třeba s beránkem. Také je dobré, pokud mají boty vyšší podrážku. Lépe tak izolují chlad od země. A nebojte se v zimě vlněných ponožek. Jak už jsme si řekli, ty merino vás budou hřát i mokré.

5. Pokrývka hlavy je nutnost!

Nejvíc tepla nám uniká právě hlavou. Proto byste neměla zapomínat na dostatečně hřejivou pokrývku hlavy, která vám zakryje i uši. Záleží na vašem stylu i vkusu. Čepice už ale dávno nejsou něco, co musíme přetrpět, ale naopak mohou outfitu dodat ten správný šmrnc.

6. Zabalený krk

Stejně tak nepříjemné je, když nám táhne na krk. Proto noste kabáty a bundy zapnuté co nejvýš to jde a k tomu hřejivé šály.

7. Ruce v teple

Podobně jako u nohou, také ruce je potřeba držet pěkně v teplíčku, protože velmi rychle promrznou. Opět se soustřeďte na přírodní materiály – kůži a vlnu.

8. Všechny škvírky utěsněné!

V zimě vám nikam nesmí táhnout. Takže si ohlídejte, abyste vše měla řádně utěsněné. Kabát musí mít pořádnou podšívku a záda musí být schovaná zastrčeným podolkem. Dejte si pozor, aby vám netáhlo třeba širšími rukávy na předloktí. Pomůže zastrčit si rukavice pod rukávy svetru, nebo rovnou pořídit rukavice, které jsou vyšší a zakrývají předloktí. Opatrně také s délkou kalhot a výškou bot. Zkrácené délky jsou sice trendy, ale na kotníky nám v mrazech prostě nesmí táhnout.

Máte nějaké vlastní tipy? Jak to v těchto mrazivých dnech řešíte vy? Moc se těším na vaše postřehy v komentářích ve FB skupině.

PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY

Ať ti neunikne nový článek!

Přihlaš se k odběru novinek!

Vaše osobní údaje uchovávám v soukromí a jsou viditelná pouze pro třetí stranu, která zajišťuje tuto službu. Přečtěte si zásady ochrany osobních údajů.